Frågor och svar – Ratos, Transmode och portföljer

Köpte Transmode i våras och har därmed förlorat en hel del. Ska jag svälja medicinen och sälja eller ligga kvar och vänta på bättre tider. Behöver inte pengarna just nu men vill ju minimera min förlust.
Transmode hade du också en fråga om. Det är en spännande aktie, men IT-bolaget har det tungt just nu. Jag tycker det är för sent att sälja, det borde vända för Transmode förr eller senare. Om jag ägde aktien skulle jag behålla den på de här nivåerna.

Vilka fem punkter är det menar du skall hända med Ratos. Jag har väntat länge på en förändring. Är det kanske tid att sälja Ratos?
De fem saker jag hoppas ska ske är de jag har med i krönikan på http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ratos-kvar-i-finanskrisen-674783 Frågan är ju hur länge vi ska vänta på att Ratos kommer igång så att säga. Jag kastas fortfarande lite mellan hopp och förtvivlan.

Jag är en kille på 18 år. Och har ett jätte intresse av aktier. Just nu har jag i min portfölj: Nokia, Aron kids, Doxa, Meda, Recipharm, Zinzino. Nu ska jag investera för 100.000 till. vad skulle du köpt? Vad sägs om Nordea? Swedbank? Är HM för dyra? Geetinge? NVP?
Jag känner inte till alla aktier du äger, men de du funderar på är bra svenska storbolag. H&M är lite dyrare än vanligt, men vinsten har tagit fart uppåt på sistone. H&M är bra på sikt och trenden i aktien är upp. Det mesta är ganska dyrt just nu, och vi vet aldrig vilket år börsen rasar som den gör då och då. NVP är för forskningsintensivt för min smak, men Swedbank och H&M är nog vad jag skulle börja med. Getinge har gått ned, men frågan är när deras problem men FDA klarnar. Lycka till!

Min lekmannamässiga analys är att börsen på 1-2 år sikt kommer ha dippat en hel del mot vad den är idag och att kunna plocka ut russinen ur kakan är svårt. Jag äger just nu aktier i H&M (ca 60% av mitt aktieinnehav), Atlas Copco, Sandvik och Hexagon. Jag har även lite pengar placerat i Didner & Gerge småbolag samt att jag har ca 30-40 % av mitt totala kapital i räntefonder. Min målsättning är att minska risken då jag jag inte vill förlora pengar vid ett börsras. Jag  funderar på att flytta aktierna och placera dem i följande (om inte du tycker att jag uppenbart är ute och cyklar):
-SPP företagsobligationsfond (rekommenderas av dig)
-Didner & Gerge small & microcap (rekommenderas av PA)
-Skagen kon-tiki (Rekommenderas av PA)
Jag har tänkt att ha majoriteten i SPP och sen sprida ut resten på de andra, vet ej än om jag ska ha kvar pengarna i D &G småbolag. Om du anser det vettigt får du gärna föreslå en fördelningsprocent. Pengarna jag har i räntefonderna (SPP Obligationsfond samt Cicero Avkastning) tänkte jag låta ligga kvar där.
Vad anser du? Är det ens en riskreducering och är det i så fall vettigt eller rekommenderar du andra? Har handlat med aktier i ca 5 år på hobbynivå och är inte superpåläst även om jag gör mitt bästa, vad kan man förvänta sig om en börsnedgång sker? Att man kommer ha en minskad förlust med era rekommendationer eller kommer pengarna fortfarande kunna öka men i lägre takt?
Du har valt bra aktier och fonder 🙂  men det är svårt att tajma börsen. Tror du på börsnedgång kan du förstås sälja en del aktier och placera i t.ex. SPP Företagsobligationsfond för att sänka risken. Sälj inte allt är mitt råd, eftersom många småsparare som kastar sig in och ut ur marknaden får dålig avkastning. Om en börsnedgång kommer så faller majoriteten av aktierna. Vi kan ju alltid hoppas att mina och PA:s råd faller mindre, det borde de eftersom vi i regel undviker de allra riskablaste placeringarna.

———————

Det var alla frågor och svar om börsen och sparande för denna gång. Mer av samma blir det som vanligt på fredagarna i aktiechatten på Privata Affärers webb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)