Höststädning i portföljen

Jag fick till slut tummarna ur och sålde hela mitt innehav i Statoil för någon vecka sedan. Lite vinst blev det, men sett över alla år jag haft oljeaktien var det inte något som matchade index. Trots allt fick aktien ett större uppsving tidigare i år så det kändes rätt att sälja. Självklart kommer aktien att fortsätta upp nu när jag sålt.

En liten del av Statoilpengarna går till högutdelande Alerian MLP, så jag inte minskar så mycket på oljeexponeringen. Synd att det inte finns något ETF med oljebolag som ger hög direktavkastning. De som finns ger bara någon procent när jag letade häromdagen.

En annan liten slant går till en liten extra post i Sandvik, som rekylerat en tid nu. Det mesta av Statoilpengarna går nog ändå till befintliga räntefonder om jag inte hittar någon bra oljeplacering eller annat nice som inte känns dyrt.

I min IPS tog jag hem ännu en post från kursraketen Net Entertainment. Denna gång med 229 procent i vinst plus utdelningar, vilket jag skrivit om på Twitter. Dessutom sålde jag allt i räntebeviset RB Stora Enso N. Ynkligt låg ränta på grund av att priset gått upp till 105 kr. Räntebeviset kommer ju att lösas in till 100 kr en dag, så jag tog hem en fin liten kursvinst här också.

I IPS köper jag istället Spiltan Högräntefond. Företagsobligationer ger mer än bankräntan och stiger räntorna ligger fonden rätt med alla FRN (rörlig ränta på obligationerna).

Jag har i min KF fått teckna mig för 24 procent av de aktier jag ville ha i Akelius Preferensaktie. Blir det ingen oväntat dipp i kursen där när alla klippare ska sälja så lär jag också sälja istället för att köpa mer. Under 330 kr vill jag köpa, över sälja.

8 reaktioner till “Höststädning i portföljen”

  1. Så hög sparränta skulle säkert innebära en hög risk. Men jag kan faktiskt inte hitta den sparräntan hos GE Money Bank. Däremot kan du om det är kärvt få betala 10% i ränta om du lånar av dem.

 1. Idag kunde vi börja att handla med Akelius pref som vi blev tilldelade. I prospektet stod det att de nya skulle börja handlas 24 sept. Men handeln började idag för oss som har AVANZA. Är det ok att göra så?

  1. Ja, ibland går det snabbare än planerat, vilket kan bero på att aktien redan var noterad. Problemet är snarare de gånger det är börsintroduktion och vissa (oftast professionella) placerare får handla sina aktier före allmänheten och småsparare.

 2. Hej Marcus!
  Jag har också köpt Akelius preffar i september. Hur resonerar du när du vill sälja dem över 330:-?
  Undrar…
  /Reidon

  1. Hej! De kan lösas in till 330 kr om tio år, så lite dyra är de rent tekniskt över den nivå. Men jag håller på att tänka om där, vilket jag återkommer till när jag kommit till skott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)