Frågor & svar: Amasten Pref och gifta sig med aktier

Vad tror du om Amastens preferensaktie? Jag antar att det är en hög risk eftersom den ger 8 %. Är det en aktie som du kommer att rekommendera eller är risken för hög?
Jag skriver om Amasten på PA och vore det inte för att bolaget var så pass ungt och gick med förlust vore preferensaktien riktigt intressant. Nu är det lite mer tveksamt, även om det med lite tur kan bli en bra placering.

Varför är det så stor skillnad på priset för Amastens stam- respektive preferensaktie?
Skillnaden i teckningskurs mellan stamaktien och preferensaktien är oväsentlig, eftersom prissättningen sker på helt olika vis och det finns olika många aktier av vardera slaget. Stamaktien påverkas av bolagets vinstmöjligheter i första hand, preferensaktien av inflation, räntor och bolagets betalningsförmåga.

Uttrycket att man aldrig ska gifta sig med sina aktier – har det ett accepterat uttryck för dig? Som t ex Aktiestinsen?
Aktier i riktigt bra bolag kan jag tänka mig att gifta mig med, även om extremt hög värdering skulle kunna få mig att begära skilsmässa.

Jag undrar angående MDIV och Vanguard REIT, hur göra köpen? Via svensk bank eller öppna konto via deras hemsida? Vad är rimliga avgifter?
Amerikanska ETF:er borde du kunna köpa via alla banker och nätmäklare, men det finns vissa depåtyper som omöjliggör köp av ETF:er noterade utanför Sverige. Har du Avanza eller Nordnets vanliga depåer, KF eller ISK, är det inget problem. Du får signera ett par avtal sen kan du handla ETF:erna du nämner. Det ska kosta vanligt courtage för USA-börsen. Sen är det där indexfonder så det tillkommer en låg årlig förvaltningsavgift förstås.

Jag har Investor, Industrivärden, Bure, Öresund, Elos, Betsson, Etrion, G5, H&M, Elanders, Klövern, Balder, Lucara. Har lite likvider som jag vill köpa Vitec för. Sedan tittar jag på Malmbergs, Alltele och NCC som ersättare för Elos, G5 och Betsson. Verkar det som en vettig idé tycker du?
Spontant och på lång sikt gillar jag Betsson, Vitec och NCC bäst av de du nämner. Men det är utan att ha analyserat dem närmare.

Jag vill ha ett bra tips om vilka aktier som ska säljas, antagligen har jag alldeles för många olika aktieslag. Läste en gång i Aktiespararna man ska ha max 10-12 aktieslag. I min vanliga depå:
ABB, AZN, Beijer Ref, Carlsberg, Eniro, Fabege, Hexpol,, HM, Hgon, KappAhl, K.-vik, Kleden, Midway, Millicom, NCC, Nokia, Nolato, Oriflame, Peab, Ratos, SKF, Swedbank, Tborg, Vestas, Volvo.
I ISK:
AP Möller, Axis, Bilia, Castellum, Investor, Nova Nordisk, SCA, Tele2.
Är det så enkelt generellt sett att man säljer de aktier som inte har gått upp? Vilka av de aktier som jag har på det vanliga kontot ska överflyttas till ISK anser du Marcus Hernhag? Eventuellt kan lågpresterande aktier ta sig igen på lite längre sikt?
Gillar du ett bolag och tycker aktien är undervärderad bör du snarare öka i de innehav som ännu inte gått upp och trimma de kursraketer du förhoppningsvis har. Men gör inte det för mycket eller för ofta, du ska låta vinnarna löpa och inte kasta goda pengar efter dåliga.
De aktier som bäst lämpar sig för flytt till ISK är de med hög direktavkastning och liten eller ingen reavinst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)