Frågor & svar om fonder – läkemedelsfond och frontier markets

Jag har Schroeder ISF Frontier Markets sedan i våras och även Skagen Kontiki. Är 50 år med god ekonomi, behöver ej pengarna. Kan ta hög risk, men vill hänga med vad som sannolikt är bra placeringar. Vad gör jag med fonderna i nuläget, sikt ca 2 år el mer. Pga oljepriset, bör jag gå ur ISF Frontier Markets?
Schroeder ISF Frontier Markets är en spännande fond på lång sikt med hög rating. Oljan borde bottna under 2015, men det är svårt att tajma något utifrån den. Känns även sent att sälja på grund av oljan. Dessutom kan lågt oljepris får oljeproducerande länders valutor att försvagas, vilket stärker konkurrenskraften för andra branscher i länderna. Om en frontier market är oljeproducerande är förstås billig olja negativt, men det hela beror lite på hur fonden placerar och jag har inte granskat Schroeder ISF Frontier Markets i detalj. 

Vilken fond ska man ha? Finns det nån fond med mycket KRIG & SJUKVÅRD/MEDICIN?
Jag vet ingen fond med både krig och hälsovård, men en mkt framgångsrik fond inom läkemedel är Rhenman Healthcare Eq L/S. Men det är i regel bäst att börja med globalfonder och Sverigefonder om man inte har fonder sen tidigare. Se till exempel Privata Affärers fondportföljer för exempel. 

Nu undrar jag i alla fall om du hade rätt i ditt svar på sista frågan i senaste chatten. Du sa att ISK ingår i insättningsgarantin. Är det inte så att detta gäller bara det man har på bankkonto inom ISK? För aktier och fonder gäller väl särskilda förvaringsregler, så att de inte ska gå med i bankens eventuella konkurs?
Det är förstås bara kontanter i ISK som omfattas av insättningsgarantin. Jag skulle ha uttryckt det tydligare.

Har du någon sammanställning av lösenpriserna på preffarna? Annars är det prospekten som gäller, va? 
De enda gångerna jag delar med mig av komplett sammanställning av preferensaktiernas inlösenkurser är när jag gör en sådan artikel åt PA eller Placeringsguiden. Den kostar så att säga. Jag jobbar som frilans så allt är inte gratis, som du säkert förstår. 🙂 Annars skulle jag ha en sådan sammanställning på en sida på hernhag.se

På fredag är det årets sista aktiechatt hos Privata Affärer. Hoppas vi hörs då!
/Marcus

2 reaktioner till “Frågor & svar om fonder – läkemedelsfond och frontier markets”

  1. Problemet med en sammanställning av inlösenpriser är väll att dom ändras vid olika tidpunkter och flera gånger. Kanske en excelfil med X årtal 2015-2030 och Y bolag :O) Iof behöver man ju inte ta med Eniro pref. ingen risk dom löses in någonsin eftersom bolaget inte kommer finnas!

    1. Det finns nog olika lösningar i Excel. Inlösenpriser som ändras över tid gör att det är lite svårt att beräkna procentuellt avstånd från aktiekursen till inlösenkursen. Allt beror som bekant lite på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)