F&S: Saab, bolån, långsiktigt sparande i aktier

Jag funderar på att köpa aktier i SAAB. Vore intressant att höra din uppfattning om detta.
Aktien är upp 45 procent senaste året och är nu nära toppkursen från 2007. Även om vinsten väntas stiga de närmaste åren känns det som att det är sent i uppgången när värderingen redan kommit blivit ganska hög. Annars är SAAB rätt konjunkturstabilt, men har en del politiska risker.

Jag har idag ett bostadslån på lägenheten. Jag undrar om det är bättre att ha ett lån (kanske får man vissa skatteavdrag?) eller om det är bättre att vara skuldfri? Jag är medveten att man får tillbaka 30% på räntan man betalar på sina lån, men om inte har några lån så har man ju inte heller några räntor att betala.
Räntan på bolån är mig veterligen avdragsgill mot intäktsräntor. Har du inga så tror jag att du får så kallad skattereduktion. Det är ändå bättre att amortera på lånen än att sätta likvider i sparkonton. Lånar du får 3% och kontosparar till 2% så förlorar du pengar oavsett avdrag på underskottet. Har du likvider och inte behöver pengarna till något annat under det närmaste året eller så är det bäst att amortera för att sänka kostnaderna.

Jag vill bygga upp en bra aktieportfölj med hög utdelning under de ytterligare fem år som jag är arbetsför. Jag har köpt Castellum och tänker mig sedan följande aktier i ordningen de kommer: Swedbank, HM, Axfood, SCA, SAMPO, Investor, Duni och Industrivärden. Jag funderar på att eventuellt även köpa Swedish Match och Avanza. Tanken är att inte bry mig så hårt vad aktien kostar när jag köper då detta ska vara väldigt långsiktiga innehav. Jag kommer återinvestera utdelningarna och tänker att efter jag gått ”laget runt” med dessa 9-11 aktier så börjar jag om från början och fyller på. Vad tror du om en portfölj som innehåller detta, är det en portfölj jag inte behöver bry mig så mycket om utan kan låta ticka på år efter år?
Främst Investor och Industrivärden är aktier du kan äga väldigt långsiktigt utan att behöva följa, men jag tycker även de andra bolagen du siktar mot känns relativt stabila. Antalet aktier inom fastighet/finans respektive konsumentvaror är ganska många, samtidigt som du inte har något industribolag. Alfa Laval är därför en aktie du kanske skulle titta närmare på. Även om börsen blivit ganska dyr nu behöver det inte göra så mycket när du ska köpa då och då under flera år framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)