Gör nya saker och få tiden att gå långsammare

Det är viktigt att göra många olika saker i livet och inte ha för mycket rutiner under lång tid. Tiden upplevs nämligen gå långsammare ju fler nya och utmanande saker som vi gör. I alla fall utifrån våra minnen.

Detta är något jag själv upplevt och nu fått bekräftelse på via professor Micael Dahlén i podden Ekonomi På Riktigt.

”Tiden som tolvåring fylld med fler nya sker är dubbelt så lång som tiden i vår ålder när det kanske inte är alls så många nya saker i tillvaron.”

”Bokstavligt går tiden hälften så snabbt när vi gör nya saker.”

Det finns det tydligen vetenskap som backar upp. Med det sagt är tiden mätt som antal sekunder, dagar och år naturligtvis oförändrad. Det är samma takt hela tiden. Enkelt uttryckt. Att få tiden att gå långsammare rent fysiskt för oss in på relativitetsteorin och den lämnar jag dithän.

Hur vårt minne hanterar tiden vi upplevt skiljer sig däremot åt beroende på vad som händer i livet. Har du tråkigt är du inte riktigt närvarande och har inte några upplevelser att hänga upp minnen på. Då blir minnet att tiden gått fort.

Allra långsammast gick tiden när jag var barn. Då var det mycket nytt hela tiden, både sett till lärande och till upplevelser. Grundskolan var evighetslång, men i alla fall i tonåren gick allt snabbare och snabbare.

Som vuxen under 2000-talet gick det riktigt snabbt sett i backspegeln. Men från 2010-talets andra halva har allt mer börjat hända i livet. Tittar jag tillbaka nu känns det inte alls längre som att de senaste fem tio åren gått snabbt. Det är så mycket som hänt att samma antal år känns som en evighet.

Tiden är relativ i våra minnen och jag är glad att jag tagit klivet mot mer frihet och från återkommande jobb åt andra (eller vad jag ska kalla det). Jag kommer att eftersträva fler nya saker i yrkeslivet för att få tiden att gå ännu långsammare. Ett sätt att förlänga livet, i alla fall det liv jag kan se tillbaka på i backspegeln. Och det är ju det liv vi har med oss i våra sinnen.

Framöver betyder det att jag ska skriva lite om mina senaste aktieaffärer. Du som prenumererat på mitt gratis aktiebrev har denna vecka fått ett utskick med lite tankar om mina aktieaffärer. Framöver kommer jag att ha tid att skriva hela blogginlägg om nytillkomna aktier.

2 reaktioner till “Gör nya saker och få tiden att gå långsammare”

  1. För mig är det precis tvärtom. Ju nyare och mer komplicerade uppgifter ju fortare går tiden och tiden verkar inte räcka till. Rent logiskt beror det på koncentrationen och den flow som man hamnar i får en att glömma tiden och plötsligt kan flera timmar ha gått utan att man märkt det… men man har lärt sig en massa.
    När man var ung kunde man göra massa saker på kort tid, men man var dålig på att göra något koncentrat, man hoppade från ena till det andra och det är ju klart att då känns det som man hade hunnit med mycket fast i praktiken var det inte mycket av något…

    1. Jag håller helt med dig när det gäller saker som sker under en dag. Om man kommer in i ett flow, in i flytet. Då går tiden snabbt för att vi är i nuet. Däremot om vi ska minnas saker, titta tillbaka, så är min upplevelse inte så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)