Höga utdelningar från ETF:er, aktier och onoterad preff

Här kommer mina svar på några av frågorna jag fått på sistone. Aktiechattar är som vanligt hos privataaffarer.se om fredagarna.

Har du hunnit titta på ETF:en EHI? Kanske man nu kan räkna med uthållighet i utdelningen trots allt?
Jag har svårt att få grepp om den och andra globala ränte-ETF:er. Orsaken är att jag inte ser vad som är valutaeffekter och vad som är prisförändringar på obligationerna. Kan säkert bli uthållighet i utdelningen, men det är ingen lätt produkt att få grepp om tycker jag.

I din senaste krönika skriver du att du sålt Skagen Global och bytt till utdelande aktier i USA. Är för egen del ute i samma ärende och flytta en del av mina tillgångar från fonder och svenska innehav till andra marknader. Vore intressant att höra dina åsikter om vad man kan köpa i t.ex. USA, England, Norge och Danmark. Räcker med någon/några enskilda aktier som tex Novo Nordisk och Maersk för Danmark. Övriga länder är jag osäker på vad jag skall välja och behöver goda råd. Finns säkert massor av köpvärda aktier i Tyskland och Frankrike också men någonstans måste man börja. Vore intressant att höra dina synpunkter om länderna som sådana och enskilda aktier i synnerhet.
Jag kan nästan bara USA och deras utdelningskungar. Jag tycker det räcker med Norden och USA, det finns många bra bolag i de länderna. Det är svårt att sätta sig in i vilka bolag som är de bästa i många olika länder, så jag vill fokusera. Aktierna i USA är utdelningsaristokrater som de jag nämner långt ned på sidan hernhag.se/utdelningar.

Nokia ska dela ut miljardbelopp till sina aktieägare de närmaste åren. Oavsett hur aktier utvecklas dem kommande veckor/månader …. hur länge ska jag definitivt behålla dem för att få glädjen av att vara med i utdelningsklubben?
Du ska vara aktieägare när utdelningarna avskiljs, vilket lär ske i maj 2016 och maj 2017. Då får du utdelningarna.

Jag har fått ett erbjudande om att köpa preffar med 11% avkastning i ett nystartat fastighetsförädlingsföretag som agerar i Stockholm primärt. Jag tror mycket på deras affär och de har gjort hemläxan så de ska nog med all säkerhet klara av att betala ut denna avkastning. 400 SEK per aktie, 44 kronor i avkastning per år, betalas ut kvartalsvis. Är det något jag ska tänka på innan jag tar beslut om att investera, för mig rör det sig om en post på mellan 500-1500 aktier som jag reserverat idag.
Jag tycker det är riskabelt med nya bolag och främst onoterade sådana, men fastighetsutveckling är en bra bransch. Direktavkastningen på 11 procent signalerar hög risk, högre än vad jag brukar rekommendera när det gäller preferensaktier. Nu kan det förstås gå vägen ändå så det är inget jag avråder från heller. Är du medveten om riskerna och tror på bolaget så teckna då, men i vart fall för en liten del av din portfölj.

Vore kul att höra vad du tror om Mavshack? Jag vet att det är ett struligt bolag som ligger långt efter Netflix. Drar lite kort vad som hänt om du inte tittar så mycket på just denna aktie. Men på senare tid så har ju styrelsen köpte rätt mycket aktier i bolaget flera procent. Sen även betalat för TOKP som kan lösas in till 2kr st per aktie 2017. Dock var priset på optionen hemlig .Men till marknads pris. Vad det nu är? Dom har köpt en ny samarbetspartnern Ambient Media, ett dotterbolag inom Global Link koncernen. Som betalning fick 20 miljoner Mavshack aktier till kursen 1kr. Abara Equities är ett finansiär bolag som ska gå in med pengar vid behov. Samma här, personerna i finansiär bolaget är också hemligt, lite konstigt. Bolaget hade bara 1.7 miljoner kvar sist vid delårsrapporten 28 oktober. Dom kan Max gå in med 30 miljoner och får då aktier för dom pengarna i bolaget. Det blir ju då en väldigt stor utspädning av aktien på dagens låga kurs, ca 50 öre . Man kan ju också hoppas på lån från tex större aktieägare tills kursen är bättre Känns ju inte som att det ska bli konkurs när så många satsar såna stora pengar. Bolaget var ju värderat till 5kr i januari i år . Kan det vara värt en liten chansning eller?
Det är inget bolag jag skulle vilja ta i. Rena lottsedeln. Med det sagt kan det bli en rejält kursmässigt uppsving den dag det eventuellt kommer goda nyheter. Måste de Mavshack ta in mer pengar blir det som du skriver stor utspädning av aktiekapitalet då kursen är så låg. Det skulle i så fall sätta mer press på kursen, om det inte redan är inräknat det mesta. Konkurs blir det nog inte än på ett par år ändå, men det är tveksamt om det här är en lottsedel som är värd risken. Det ska vara för ett litet belopp i så fall.

6 reaktioner till “Höga utdelningar från ETF:er, aktier och onoterad preff”

 1. Hej Marcus. Jag tycker du är jätte duktig och har goda råd. Angående mina aktier Investor.kinnevik.latour.lundbergs.alfa laval.hm.volvo.telia.xano industri.itab shop concept.netent.BEF.ica. Vad tycker du om dem långsiktigt? Sedan har jag fonder LF global index 40%. Spiltan investement 20%. D&G smal cap 20%. Evli frontier 10%. Fidelity emerging usd a 10%. Köper för 14000 i månaden i fonderna på 10-20 årssikt. Vad säger du om portföljerna? Tacksam för svar.
  Mvh.jacke

  1. Hej!
   BEF är jag skeptiska till, men resten gillar jag mer eller mindre. Bra riskspridning och placeringsval.

   1. Tack för svaret Marcus. Bef är mer på riktigt långsikt och den kan jag vänta hur länge som hällst. Men jag har koll på den. Den har jag köpt för 3,30 kr aktie för 1 månad sedan i värde av 74000 kr. Vad tycker du om volvo köpte för 78 kr. Ska man sälja den när det kommer upp över 100kr? Tycker du att långsiktigt vinner man mer att äga aktier? Fonder har jag för att sprida risken. Vet att det kostar i avgift men lite säkrare känns det. Annars kör jag svenska aktier. Det känns också ganska dyrt i courtage att köpa in sig månadsvis i usa aktier. Vad tycker du att jag börjar köpa rena aktier eller fonder? Vilka usa.norden.sveär bäst på 15 årssikt det ingår barnsparande 1050 varje månad. För barn aktier eller fonder? Mycket frågor men skulle bli tacksam om du hinner och vill spara. Sparar mycket månadsvis och redan ganska mycket på börsen långsikt då är viktigt att göra rätt. Mitt mål är mellan 7% till 11% årligen.
    Mvh.jacke

    1. Volvo är en svängig aktie och deras vinsttrend sett över tio år imponerar inte. Jag vet inte om 100 kr är rätt kurs att sälja på, men det är en aktie som nog är bäst under perioder och inte på tills-vidare-basis.

     Svenska aktier och andra aktier vinner du på i längden. Det är som du skriver en fördel med fondernas riskspridning. Investmentbolag ger å andra sidan bra riskspridning och de är billigare än aktiefonder.

     För långsiktigt sparande gillar jag även utdelningshöjare som de på hernhag.se/utdelningar. Det gäller både för barn och vuxna.

     1. Tack Marcus. Då tycker tu att det är bättre i längden köpa in sig i investementbolag istället for fonder? Eller både och. Just nu har jag 20% i dyra tillväxtmarknad. Är det inte bättre småbolag sverige iställe? Får att satsa på högre avkastning. Billig tillväxt som LF tillväxt index är kanske ok långsiktigt? Men om man hade allt i svenska aktier är det ok?
      Tack för svaren.

     2. Jag skulle välja investmentbolag framför aktiefonder, även om det inte är fel om du hittar bra fonder att ha sådana också. LF har ofta billiga fonder, så varför inte en av deras. Att ha allt i Sverige brukar jag inte rekommendera, även om det inte är något jag avråder från heller. Det är ganska lätt att komplettera med en internationellare fond, men det är svårt att hitta rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)