Det går inte att teckna aktier via ISK?

Läsarfråga: Vad du och alla andra (vad jag sett hittills) inte uppmärksammar är (som jag själv upptäckt ”the hard way”) att det inte är möjligt att teckna aktier i ett ISK när nya bolag går till börsen. Man går därmed miste om de möjligheter som ibland finns att komma in från början. Man måste antingen köpa senare på öppna marknaden eller ha ett annat konto där man gör affären. Men då får man ju behålla dem där eller sälja och skatta på vanligt sätt. Så har det varit vid jag tror alla större aktienoteringar i år, i varje fall när man har Avanza-ISK.

Hur det fungerar på KF vet jag inte. Jag har påpekat det för många av er journalister som inte tagit upp detta när ni talar om ISK. Skall du bli den förste som upplyser spararna om det? Eller mig om att jag och Avanza har fel på något sätt?

Mitt svar: Det går tydligen inte att i ISK teckna aktier i nyintroduktioner om det är befintliga aktier som säljs ut. Befintliga aktier räknas nämligen som onoterade under teckningstiden. Bara om erbjudandet enbart är nyemitterade aktier går det. I alla fall är det så hos Avanza.

Hos vissa aktörer kan det däremot gå under förutsättning att bankerna handlar i egen bok som det heter. Har du aktier i ett ISK hos banken som leder administrationen med börsintroduktionen kan du med andra ord teckna aktier i ISK även om det inte är några nyemitterade aktier som erbjuds.

I KF är det däremot inga problem att anmäla sig för att teckna i en börsintroduktion. Om vi sen får tilldelning eller inte är en helt annan sak, oavsett vilken depå vi valt.

Blogginlägget uppdaterad 9 april 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)