Kan Mr Green bli uppköpta?

Här kommer ännu en omgång med inskickade frågor (fet stil) och mina svar (ofet stil). Aktiechatten på fredagar hos Privata Affärer är ett annat bra tillfälle att ställa frågor till mig.

Är Mr Green en lottsedel? Kan de bli uppköpta?
Jag tycker Mr Green är en bra chansaktie. Visst kan de bli uppköpta med lite tur. Det är en hel del strukturaffärer i gamblingbranschen. Det finns med det sagt ändå ingen anledning att köpa Mr Green enbart för en teoretisk chans till uppköp, utan i så fall för att de växer snabbt i en spännande bransch.

Med tanke på att du skriver i denna artikel att utländska aktier bör ligga i en kapitalförsäkring undrar jag om norska, danska och finska aktier räknas som utländska eller nordiska i sammanhanget? Med tanke på att nordiska aktier är mer anpassade för den svenska börsen än t ex amerikanska.
Nordiska aktier är lika utländska som amerikanska.

Jag köpte två indexfonder nyligen, men har läst att indexfonder inte är så bra just nu. Är det så att om man tror att börsen går ner så går indexfonderna ner mest?
Efter en lång uppgångsperiod finns det en teoretisk risk att flera uppspekulerade aktier väger tungt i börsindex och att det därför är en extra risk att köpa in sig i index. En bra förvaltare till en aktiv aktiefond kan däremot i bästa fall parera det och klara ett börsfall lite bättre. Indexfonderna kommer att gå som väldigt snarlikt som index oavsett det.

Jag har nu ett belopp om nästan 1 000 000 kronor på ett enprocentssparande hos Santander med fria uttag. Min tanke är att jag ska köpa en bostadsrätt för cirka 500 000 till 750 000 kontant inom sex månader till fem år, om priserna kan tänkas sjunka. Jag har ingen lust att gå in och köpa aktier nu med dess nuvarande kurser. Vad kan lämpligen vara lönsammare än nuvarande enprocentssparande med tanke på kommande bostadsköp?
Allt som är lönsammare har en högre risk och det ska du nog inte ta om du kanske ska köpa bostad relativt snart. De säkraste räntefonderna ger ca 1 procent på årsbasis just nu, så det är inte mycket vunnet med en sån.

I KF kan man tydligen inte kvitta eventuella förluster mot schablonskatten, men jag antar att återbäringen på källskatten är en fördel som ändå väger över denna nackdel i fallet utländska aktier?
I vanlig depå blir det kapitalskatt på 30% på reavinster och utdelningar. Det slipper du i KF, där du istället betalar lite schablonskatt. Så länge du tjänar mer än den låga statslåneräntan på dina aktier lönar sig KF. De flesta banker/mäklare ordnar så du får tillbaka källskatten på utdelningar från icke-svenska bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)