Tack då, farbror Melker!

I fredags sålde jag aktierna i Melker Schörling. Sedan köpet den 22 november ifjol blev vinsten inklusive utdelning 22 procent. Riktigt bra, även om jag inte alls tajmade toppen.

Efter flera år av börsuppgång kände jag att jag ville ta hem en vinst ett så pass svängigt innehav. Farbror Melkers portfölj må vara fantastisk, men den är dyr. Jag hoppas kunna köpa tillbaka aktierna framöver och göra den där fleråriga affären jag tänkte från början.

Tills dess kör jag med ännu lägre risk i mitt sparande. Dessutom har jag nu ännu ett innehav mindre i min ganska stora portfölj med börsnoterade sparprodukter.

Jag ökade samma dag med en liten post i Alfa Laval också, som fortsatt bara är en medelmåttigt stort innehav. Mitt minsta börsnoterade innehavet är för övrigt Texas Instruments.

Den här veckan har jag inte gjort någonting (än), utan funderar över mina Skagenfonder och hur det ska gå när Forwood ska in på Aktietorget den 15 september.

8 reaktioner till “Tack då, farbror Melker!”

 1. Intressant att höra hur du styrde upp portföljen dessa händelserika dagar. Alfa Laval känns verkligen som en bra aktie för framtiden!

  I dessa skakiga börsdagar undrar jag hur man ska se på en aktie som Karo Bio; kan det till och med vara en bra aktie att äga nu om man är ok med att ta en chansning med hög risk, pga att bolaget väl inte är särskilt påverkat av världsekonomin och kan ha spännande triggers framöver? Eller är det dumdristigt att äga en sån aktie i dessa tider?
  Det känns ju som att man kan missa en raket-resa om man ska ligga utanför detta bolag bara för att börsen svänger, om man som jag ändå ägt den sedan 2013.
  Tror du Marcus att det kan finnas sån potential i bolaget framöver som ryktet säger?

  1. Ja, det kan finnas sådan potential i Karo Bio och äger du aktien är det lika bra att behålla. Karo Bio är konjunkturstabilt, men om börsens placerare ogillar risk allt mer är det kortsiktigt ingen bra aktie.

   1. Okej då är man inte helt ute och cyklar med Karo Bio då, det gick ju bra idag torsdag i alla fall.
    Men glädjen togs nästan ut av att jag inte köpte Evolution Gaming vid dippen som man varit sugen på länge, pga både intresse och tro på aktien. Nu kanske det är för sent att göra det riktiga klippet i det bolaget, trist!

    Marcus är du aldrig sugen på att köpa en mindre post i bolag som Karo Bio? Det känns ju inte som en total lottsedel nu för tiden.
    Fast jag har läst dina investeringsstrategier, så svaret kanske inte har någon annan anledning än vad man kan läsa där? 🙂

    1. Som du är inne på är min strategi mycket utdelningsfokuserad, även om det inte är omöjligt för mig att köpa andra typer av aktier. Som mest hade jag 27 börsnoterade sparprodukter plus ett antal onoterade och jag håller fortfarande på att krympa portföljen något. Det finns många chansaktier och tillväxtbolag jag lurar på om det går ned mer, Karo Bio står kanske inte högst på listan än. Inte Evolution Gaming heller, även om de skulle kunna göra det till rätt värdering. Gamblingbranschen är full av framgång.

     1. Okej, åter intressant att höra hur du tänker kring placeringarna!

      När man läser det du skriver i Placeringsguiden och Priv Affärer verkar du väldigt kunnig när det gäller vad som händer i de mindre bolagen, så det är på ett sätt lite förvånande att du inte har en mindre ”chans-portfölj” vid sidan av de stora innehaven. Men det kan bero på mycket förstås, och kanske blir det fel om strategierna krockar alltför mycket.
      Jag antar att vi får läsa på bloggen om du tar in några chansposter framöver!
      Håller verkligen med om att gambling/spelbranschen är intressant sett till dess framgång och fördelar.

      Om du har tid att svara skulle det vara intressant att höra dina största anledningar till att du inte vill ta in Karo Bio än; För hög värdering sett till framtida potential, dålig risk/reward ratio, har bolaget inte kommit tillräckligt långt för att vara en tänkbar investering än?

     2. Karo Bio är inte riktigt min typ av bolag. Jag vet inte vilket värde jag ska sätta på bolaget när de är i så pass tidig fas av sin omvandling. Hittills minimal omsättning och förluster men ett börsvärde på 1,8 miljarder, även om bolaget utvecklas åt rätt håll just nu finns det många andra chansaktier som passar mig bättre.

 2. Ok jag förstår hur du menar, men intressant att höra din syn på saken iaf!
  Håller med om att man har svårt att sätta ett exakt värde på Karo Bio just nu, utan det blir väl mer att känna sig fram hur stor chans man tror det är att magikern Anders Lönner lyckas göra underverk, och hur mycket pengar man vågar satsa på denna chans.
  Dock är ju Karo i princip ett helt annat bolag nu/framöver jämfört med tidigare, likasom Starbreeze var/är, och ändå pekar folk på tidigare siffror och verksamhet när de ska bedöma aktien. Trots att bolagen i princip är ”nya bolag” med bra tändvirke i botten.
  Men visst gör det att det i vissa perioder inte går att sätta ett exakt värde på bolaget, och det är väl detta som gör att det finns extra stor chans att få stor avkastning. (Jag menar inte att låta som jag argumenterar mot ditt svar Marcus, bara ”tänker lite högt” som summering 🙂

  1. Ja, det är en strategi som kan vara rätt för somliga. Att ta rygg på vissa storägare som har bra historik. Själv tvekar jag om Karo Bio ännu har blivit så mycket annorlunda och bättre än. Starbreeze blev det ganska snabbt via strukturaffär, men Karo Bio lurar nog på något offensivt de också… Blir i vart fall spännande att följa Karo Bio framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)