Så gör Spiltan Aktiefond Investmentbolag med Zalando-aktierna

Det är min bedömning att Spiltan Aktiefond Investmentbolag kommer att sälja inlösenaktierna i Zalando som fonden fått i utdelning från Kinnevik.

Även om fonden är en specialfond* med mycket fria placeringsregler är deras inriktning är investmentbolag och bolag med liknande karaktär. Det inkluderar enligt april månads rapport (länk till PDF) även bolag som Astra Zeneca, EQT, ICA, Indutrade och Hexagon. Allt från läkemedelstillverkning till matbutiker. Och allt annat än investmentbolag om du frågar mig.

Det nischade Zalando som enbart fokuserar mot att sälja kläder online borde inte kunna räknas som investmentbolag, även om det är möjligt då definitionen av investmentbolag enligt Spiltan Fonder uppenbarligen är bred.

Jag bedömer sammantaget med viss tvekan att fonden kommer att antingen sälja inlösenaktierna eller behålla dem för att senare kunna sälja Zalando-aktierna. Det hela beror lite på priset på inlösenaktierna, om de handlas med rabatt eller inte.

Jag frågade hur Spiltan Aktiefond Investmentbolag ska göra och fick svar från Simon Settergren på Spiltan Fonder.
– Vad vi som fondbolag kommer att göra med inlösenaktierna, kan vi tyvärr ej kommentera i dagsläget, då vi sedan länge beslutat att vi inte kommenterar vad vi gör i förskott, hoppas på förståelse för detta.

Med det sagt vill vi primärt äga investmentbolag eller bolag med investmentbolagsliknande karaktär i fonden. Om och när det sker större förändringar kan man däremot följa/se det i våra månadsrapporter/nyheter som finns på vår hemsida.

Uppdatering 12 oktober 2021: Läs mer i mitt blogginlägg om hur Spiltan Aktiefond Investmentbolag gjorde med Zalando-avknoppningen.

* Specialfond är rent formellt klassad som samma typ av fond som hedgefonder. Vanliga aktiefonder är rent formellt investeringsfonder.

3 reaktioner till “Så gör Spiltan Aktiefond Investmentbolag med Zalando-aktierna”

  1. Hej , den 18 juni då Zalando aktierna utdelas kommer mina Spiltan Aktiefond Investmentbolag andelar öka i värde då? Eller är de redan inräknade i dagens kurs ?

    1. Hej!
      Fondandelarna minskade inte i värde när inlösenaktierna delades ut. Värdet på inlösenaktierna är det som håller uppe NAV-kursen så att säga. Därför kommer den inte att stiga ens om Fonden behåller Zalando-aktierna. NAV-kursen påverkas inte i sig av något i utdelningsförfarandet, utan bara att alla kursrörelser i fondens alla innehav. Som vanligt, helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)