Mina aktietips i EFN Börslunch 2015 gav 77 procent

I oktober 2015 kom min första aktiebok ut och då var jag även med och gav aktietips i EFN Börslunch. Sedan den 22 oktober 2015 och fram till 30 april 2021 gav placeringarna i genomsnitt 77 procent i total avkastning. Det omfattar både kursuppgång och utdelningar, men inte återinvesterad utdelning.

Här är den totala avkastningen för mina aktietips i EFN Börslunch den 22 oktober 2015.
Statdatum och slutdatum för respektive kurs. Alla siffror är i dollar.

På drygt 5,5 år motsvarar det 10,8 procent om året i totalavkastning för mina aktietips i EFN Börslunch. Då räknar jag med ränta på ränta-effekten.

Ett rakt genomsnitt innebär en avkastning 14 procent om året. Detta då 77 delat på 5,5 är lika med 14.

Det är godkänt. Inte superbra, men heller inte direkt dåligt. Det beror lite på vilken risk vi är beredda att ta. En börshandlad fond och två amerikanska bolag i olika branscher innebär rätt bra riskspridning.

Risken är relativt låg. Fastighetsbolaget Digital Realty Trust äger datacenter och Realty Income andra sorters fastigheter. Framförallt MDIV har relativt låg risk, då 19 procent av fonden är placerat i räntebärande papper i form av så kallade High Yield Corporate Bond ETF:s. Det innebär börshandlade fonder som placerar i företagsobligationer.

Valutan är oförändrad under perioden. Amerikanska placeringar innebär att jag räknat utan avkastningen i dollar. Från oktober 2015 till nu dagarna efter april 2021 har inte växelkursen för dollarn rört sig nämnvärt, utan är ungefär oförändrad kring 8,50 kr per dollar.

Någon mer kursmässigt uppföljning av dessa råd kommer jag inte att göra. Detta får bli facit för min TV-debut. Se avsnittet här från den 20 oktober 2015 här på EFN:s sajt.

Ja, jag har räknat avkastningen ovan från och med 22 oktober alltså två dagar efter att jag var med, men jag minns inte varför jag skrev in just den dagens ingångskurser i kalkylbladet.

För övrigt var jag med igen i Börslunch i februari 2016.

Framtiden för dessa aktietips

Alla tre placeringarna finns i min sparportfölj och jag behåller dem tills vidare. Månadsutdelande fonden MDIV går inte att köpa mer i, då den är noterad i USA och numera kan vi i EU inte handla ETF:er noterade där. Sammantaget känns MDIV som en bra riskspridare till olika typer av tillgångar.

Framförallt Digital Realty gillar jag utifrån samhällstrender, då datacenter verkligen är framtiden. Månadsutdelaren Realty Income äger fastigheter för gym, apotek och restauranger och biografer etc. Sannolikt framtiden det med och riskspridningen känns rätt bra. Båda bolagen klarade av pandemin utan att sänka utdelningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)