Ljus framtid för blockkedjor

Många kryptovalutor kan vara prisbubblor, men deras blockkedjor kan ändå ha en ljus framtid. I Privata Affärer skriver jag om varför jag tagit min första lilla position i kryptovalutan Cardano (länken går till PA:s sajt), vilket jag även kommenterar i YouTube-klippet här nedan.

Prenumerera gärna på min YouTube-kanal så får du klippen i ditt flöde där så fort jag publicerar dem.

Rent tekniskt finns det mycket jag ännu inte kan eller förstår, så rätta mig om jag har fel.

Med den brasklappen kommer här sju anledningar till att det finns en ljus framtid för blockkedjor:

 • Blockkedjor är faktiskt rätt säkra, då det enkelt uttryckt krävs att du hackar miljoner datorer samtidigt för att komma runt dem. Något du kan höra mer om i Sparpodden 391 (länken går till avsnittet på Soundcloud). Enskilda kryptobörser är däremot inte lika säkra, utan kontona kan hackas.
 • Blockkedjorna kan användas för en typ av smarta kontrakt, som kan användas till äganderätter av digitala tillgångar via så kallade NFT:er.
 • Blockkedjorna är tekniken bakom smarta avtal för handel, allt från konstverk till ID-handlingar.
 • Alla blockkedjor kräver inte allt mer energi i takt med att de används allt mer.
 • Flera centralbanker överväger egna valutor som bygger på blockkedjetekniken.
 • Då transaktioner ligger helt öppet i t.ex. bitcoin går det faktiskt lättare att spåra kriminella transaktioner (och eventuellt också personer) än via det vanliga banksystemet. Lite mer om det framkom 36 minuter in i podden Fill or Kill # 318 (länk till avsnittet på Soundcloud), även om källan de intervjuade där verkade fullständigt kryptofrälst.
 • Etiopien har bekräftat att de samarbetar med bolaget bakom Cardano för att utveckla ett system som ska användas av landets skolsystem. Det visar på en intressant användbarhet för kryptotekniken.

Aktierna jag köpt till min sparportfölj: Förutom Cardanos valuta ada har jag även mycket små testpositioner i Coinshares och Coinbase. Riskerna är höga och spekulationen i hela branschen är stor. Sett på tio år vill jag ha exponering mot denna framtid.

Alla ska inte chansa på kryptovalutor och kryptoaktier. Vi får vara redo för nya stora nedgångar och att vissa valutor helt tappar värdet. Då vi ännu är tidigt i utvecklingen av blockkedjor tror jag ändå att potentialen gör att det för riskvilliga är värt risken att ha någon form av exponering.

De senaste veckornas stora kursrörelser i bitcoin och andra kryptobaserade tillgångar lär vara vardagsmat även i framtiden.

4 reaktioner till “Ljus framtid för blockkedjor”

 1. Hej Marcus! Jag har också fått ett sug för att investera några procent i blockchain på något vis, och hittade denna ETF: Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF (BNXG).
  Vad tror du om den?

 2. Hej Marcus!
  Coinshares är ett svenskt företag men lokaliserade på Jersey. Innebär det att det inte dras någon skatt och att man då kan ha aktien på ISK, eller bör man ha den på KF?
  Undrar även hur du investerar i blockkedjor, i en etf?

  Mvh Danjel

  1. Hej!
   Skulle Coinshares dela ut skulle det säkert bli källskatt, så i så fall är KF oftast bäst. Kryptovalutorna som respektive blockkedja har är sättet att investera i blockkedjor. Jag gör det både direkt och indirekt via ett börsnoterat certifikat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)