Lundin Gold och investmentbolag – FAQ

Då kör vi på med några frågor och svar om aktier och börsen igen då:

Lundin Gold nyintroducerades nyligen (genom Nordnet och SEB endast). Hur ser du på framtiden för guldet, och mer bestämt Lundin Gold? Jag själv klev in med en slant och som många andra nyintroduktioner 2014 ökade detta endel, men framtiden? Är detta något att satsa på och vad är motgångarna bortsett från att gruvorna går bet.
Guldets trend är varken upp eller ned och det kan nog fortsätta så. För Lundin Gold hänger mycket på hur de lyckas utveckla gruvorna. Jag har inte tittat mycket alls på aktien än, men det är nog att klassa som chansaktie för golddiggers. 

Jag har i alla fall förstått att investmentbolag borde vara en klok bas och har sneglat lite på Melker Schörling, men inte kommit till skott 🙁 Anser du att detta börjar bli ”för sent” nu?
Melker Schörling har kanske inte så mycket potential kvar på ett års sikt, men på 5-10 år är det en annan femma. Aktien svänger dessutom mer än börsen så det är lite riskabelt. 

Du nämner ofta Industrivärden och Investor som förslag i din chatt, sällan Lundbergs. Är det för att du tror mindre på detta bolag eller annan anledning?
Lundbergs är säkert också bra på lång sikt, men efter fjolårets uppgång vore det lättare att rekommendera aktien efter en rekyl. Vilka aktier jag rekommenderar varierar över tid, jag minns inte riktigt varför jag inte nämnt Lundbergs så ofta det senaste året.

Jag undrar varför du inte har någon bank i din portfölj? Misstroende eller är det så att du inte vill få tanke om att du blir gynnad av någon?
Det finns ingen speciell anledning till att jag saknar bankaktie i min portfölj. Jag var glad över det i finanskrisen, men sen hade det varit bra med banker. Alltid är det något som jag stör mig på i bankernas utbud och beteende eller tycker är en lite för hög risk hos bankerna. Jag har lite svårt att se vilka megatrender som de kommer att gynnas och missgynnas av också.

Ser att du har nästan uteslutande ETF:er i ditt fondinnehav. Är det något för en nybörjare som jag?? Fallgropar? Eller är det rätt som jag tänker att om de sitter på ett ISK-konto så sköts alla beskattningar i denna och inget ”deklarationskrångel”?
De ETF:er jag har handlas i USA och det krävs att du skriver på ett par standardavtal för att få handla där. Annars är det i princip för nybörjare, även om det är svårt att få överblick mellan alla olika ETF:er. De följer ju olika index allihopa, även de med samma inriktning. Allt som ger hög direktavkastning och går bra på sikt är bra att äga i KF och ISK.

Jag skulle vilja fråga lite om hur man värderar en aktie? Vilka formler man använder osv.? Och om man verkligen behöver hålla på med aktievärdering när man är långsiktig? Dvs 10-20-30 år framåt. Min strategi nu är att fylla på i dem bolagen som backat och det har fungerat bra och kommer fortsätta så.
Ju längre tidshorisont du sparar på desto mindre viktigt är det med tajming och att köpa till rätt pris. Det finns renodlade utdelningsstrategier där man alltid återinvesterar all utdelning direkt i utdelningshöjande bolag oavsett kurs bara för att få ännu mer utdelning och så vidare. Håll fast vid din strategi. Se även det jag skrivit på om hur jag väljer och värderar aktier om du inte läst det redan.

——

Årets första aktiechatt hos Privata Affärer blir nu på fredag. 

/Marcus

2 reaktioner till “Lundin Gold och investmentbolag – FAQ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)