Mitt nöjesaktieindex går som tåget

Nöjesaktieindexet slår börsindex. Följ mig på Shareville!

Min nöjesfond eller om du så vill mitt nöjesaktieindex har fått tre stjärnor på Shareville. Från botten i mars 2020 har uppgången varit riktigt fin och i sexmånadersgrafen ovan slår aktierna storbolagsindex med över 30 procentenheter.

De största innehaven i min lilla aktiefond är Stillfront och Evolution Gaming, vilket du kan se en bit ned på min sida med hemmagjorda aktiefonder. Kort uttryckt är den här fonden full av datorspel och alkoholproducenter och främst den första sektorn hör framtiden till och går bra just nu. Digitala nöjen och dagligvaror är coronasäkrade verksamheter.

Helt klart ger detta mersmak och något att bygga vidare på i sommar när jag enligt mina regler får ändra och rebalansera mina båda indexfonder.

Tillväxtaktieindexet har gått bra över vintern 2019/2020.

Tillväxtaktieindexet har gått bra över vintern 2019/2020. Jag slår äntligen börsindexet igen, efter en tuff start. På sex månader är jag 18 procentenheter över storbolagsindex. Tittar du på grafen på Shareville över ett år ser du tydligare att det är först nu i april som jag gått om börsindex på ett års sikt. Därför bara en stjärna än, men så länge Fortnox och Vitec drar upp portföljen/fonden så kan det bli fler.

I sommar när det gått ett år lägger jag upp grafer på Hernhag.se/aktieindex/ över ett år istället för de sexmånaders som finns där nu.

I tider där storbanker och H&M utvecklas dåligt är det inte direkt svårt att som jag gjort med mina aktieindexfonder ovan slå storbolagsindexet. Över tid är jag fortsatt inte helt förtjust i att ligga tungt i storbank. Det finns bättre utdelningsaktier och tillväxtaktier att välja. En eller flera bra aktiestrategier borde även framöver vara bättre än att passivt följa börsindex, tror jag.

Vill du fördjupa din kunskap om hur jag tänker att vi ska skapa egna aktieindexfonder står det i kapitel 13 i tillgångsboken.

Det kan också bli fler aktiefondsdepåer. Miljöteknik är beställt från en läsare. Vad vill du se att jag skapar för ”aktieindex”?

6 reaktioner till “Mitt nöjesaktieindex går som tåget”

  1. Miljöteknik skulle vara väldigt intressant faktiskt! Eller i allmänhet bolag som vinner av att bekämpa klimatkrisen skulle jag vilja se!

    Och ett stort tack för allt du lärt mig Marcus!

  2. Hej, skulle vilja fråga, ser att du har skrivit om Vostok Emerging Finance tidigare i Privata Affärer. Är det något du skulle ta in idag eller hellre vänta med? De har ju en del kreditrisk i coronadrabbade tillväxtländer. Tror deras största investering är typ konsumentutlåning i Brasilien, även om de också har en del digitala betalningsbolag som borde gynnas av kontantaversion.

    1. Hej! Svårt att säga om man ska gå in nu i VEMF när det ser som mörkast ut. Kanske blir det ännu mörkare, kanske är det nu det är som närmast gryning. Deras fin tech-bolag gynnas av att digitalisering får en skjuts nu, men tajmingfrågan när ekonomierna försvagas kan jag inte svara på. En sätt är att köpa men hålla positionen mycket liten för att kompensera för riskerna.

  3. Varför inte ett infrastrukturindex, eller någon typ av realtillgångsindex med till exempel skog, infrastruktur OSV. Eller kanske ett förnyelsebart-index som endast innehåller producenter av förnyelsebara råvaror/energi,

    Väl mött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)