Nya Sampo-aktien och valutakostnader

Jag har fått frågor om nya Sampo-aktien i veckan. Parallellnoteringen som nu skett i Stockholm – är den bättre eller billigare än samma aktie i Helsingfors?

ag har fått frågor om nya Sampo-aktien i veckan. Parallellnoteringen i Stockholm - är den bättre eller billigare?

Rent formellt är det svenska depåbevis (SDB eller på engelska SDR) som noterades på Nasdaq Stockholm den 22 november 2022. I praktiken är det som vanliga aktier, även om det rent formellt är skillnad.

LÄSARFRÅGA: Som ägare av finska Sampo-aktier har jag nu fått erbjudande att konvertera mina finska stamaktier till svenska depåbevis. Är det en bra eller dålig idé med tanke på att kronkursen är dålig? Eller är det så att intresset för aktien ökar och därmed kanske också kursen?
SVAR: Valutakursen spelar ingen roll då aktierna kommer att handlas i paritet med varandra. Den ena noteringen kommer att stå i samma kurs som den andra sedan man räknat om i den valutan. Kanske ökar intresset för bolaget en del långsiktigt. Jag tror ändå inte det blir avgörande för kursen.

Det inom valuta som spelar roll här är valutaväxlingsavgiften som uppkommer om du handlar en aktie noterad i euro på en svensk depå där det inte finns valutakonto kopplat till. Det vill säga de allra flesta ISK och KF vi har i landet. Sampo-aktierna blir därmed netto valutaväxlingen billigare att handla på Nasdaq Stockholm.

Utdelningen sätts i euro, men bankerna tar ändå ingen valutaväxlingskostnad på utdelningen om du äger de svenska depåbevisen.
Sampo kommer nämligen för de svenska aktierna att växla via Euroclear och då gäller samma sak som för Evolution och Hexagon som båda sätter sin utdelning i (redovisningsvalutan) euro. Här är svaret från Avanzas kundtjänst, som jag frågade om Sampo:
”För svenska aktier (inklusive Sampo om du har den svenska varianten) som delar ut i euro så sker växling direkt hos Euroclear och vi mottar endast SEK som vi bokar ut till våra kunder. Vi tar således inget betalt för växling då ingen sådan sker hos oss.”
Om det blir en växlingskostnad i tidigare led låter jag vara osagt, men Sampo har ju tillgångar i SEK så det borde inte vara nödvändigt ens för dem.

I övrigt kanske det är lägre courtage att handla Sampo på Stockholmsbörsen än på Helsingfors dito. Olika banker kan ha lägre courtage för svenska aktier.

Källskatt på utdelningen? Ja, sannolikt. Det är ett krångligt område så jag går inte in på detaljer utan föreslår en bra KF för Sampo oavsett noteringsplats.

Sampo är annars en värdeaktie och en bra basaktie att ha i portföljen. Jag skrev lite om det och det ovan i aktiechatten som jag nyligen hade på Privata Affärer sajt.

Uppdateringar:
Den 27 november kl 22:45: Ett stycke om depåbevis har jag lagt in efter ingressen.
Den 29 november: Stycket om valutakostnad på utdelningen har korrigerats med svar från Avanza.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)