Q&A – Aktietips och Svenska Kapitalfonden

Här kommer en ny bunt frågor och svar om placeringar. Mejlboxen gapar sällan tom. 🙂 Den första frågan är strategiskt intressant, då tumregeln säger att det som verkar vara för bra för att vara sant oftast också är det. Inte sann alltså. Att fyrfaldiga kapitalet på ett år… hmmm.

Jag fick ett erbjudande från Svenska Kapitalfonden nyligen som verkar för bra för att vara sant. Kapitalfonden har för avsikt att öppna bank i England i första hand och senare i Danmark och Sverige. Inriktningen skall vara att kapitalisera nybyggen och för småbolag, entreprenörer, som har det svårare den ”vanliga ” vägen. Erbjudandet är att det kapital som vi nu investerar skall till nästa sommar återköpas av fonden till 4,2 ggr investeringen. Man köper poster om 10 aktier för ca 60 000. Dvs om jag investerar 60 000 nu får jag tillbaka 252 000 nästa sommar. ”Garanterat!” Är detta möjligt? Försäkringsbolag och andra stora investerare skulle då köpa alla utevarande aktier eller så kan man ligga kvar.
Så många procents avkastning på ett år kräver en enorm hävstång om det är ett vanlig företagsprojekt som ska avkasta det. Svenska Kapitalfonden är nystartat och jag vet inte detaljerna kring verksamheten och villkoren, men att låna ut pengar till nystartade bolag/entreprenörer innebär hög risk. Det borde verkligen vara omöjligt att skära guld med täljkniv på det viset som utlovas. Det är i alla fall omöjligt att garantera sådan avkastning. Dessutom går det att googla fram en del inte helt positiv historik för somliga nyckelpersoner i Svenska Kapitalfonden.

Har Mycronic aktier är det en framtidsaktie som man ska behålla?
Mycronic är en framtidsaktie, men den är inte särskilt billig längre. Värd att behålla är den för långsiktiga placeraren.

Victoria Park är det en aktie att satsa på?
Victoria Park är ett helt okej fastighetsbolag. Mig veterligen går det rätt bra för dem.

En vän tyckte jag skulle läsa av hur aktierna går under ett par månader framåt nu efter Brexit. Fast det kanske är lika ”tryggt”att läsa på bakåt? Vet du någon bra sida för det?
Det kan vara en god idé att följa aktierna och bolagen och se hur det utvecklar sig innan man slår till och köper. Och läsa på lite om det kommit bra eller dåliga nyheter från bolagen etc så du får en inblick i vad som är på gång. Sen gäller det ju att tolka saker rätt också. Om t.ex. H&M:s försäljning är sämre än väntat en månad bryr jag mig inte för det varierar alltid. Utvecklingen sett över flera år går jag mer efter. Jag gillar https://www.avanza.se/start då den sajten har bra grafer och nyheter etc även för icke inloggade.

Har en del kapital som jag tänkt att investera i aktier. Vad har du att rekommenderar? Eller ska man sätta in dom i fonder?
En utgångspunkt och bra start är investmentbolag som Kinnevik och Lundbergs. Sen gäller det ju att du hittar en aktiestrategi som passar just dig. Det är därför lite svårt att säga exakt vilken typ av bolag du ska satsa på.

2 reaktioner till “Q&A – Aktietips och Svenska Kapitalfonden”

  1. Svenskakapitalfonden is calling people in Sweden by
    phone to get them in as investors. This is an boilerroomoperation or not so

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)