Q&A – Nybörjaraktier, investmentbolag och sparkonton

Sommaren innebär läsning av aktieböcker och tack till er som köpt min första aktiebok och läst den under sommaren. Det värmer, vilket kan behövas molniga dagar. 🙂 Här kommer nya svar på frågor om aktier jag fått i mejlboxen.

Vilka aktier tycker du jag ska köpa för långsiktigt sparade och med fördelning procent?
Tre bra aktier som är relativt säkra och lämpliga att börja med är:
Akelius Preferensaktie
H&M
Investor A
Förslagsvis lika stort kapital i de tre aktierna.

Finns det investmentbolag som köper preffar?
Investmentbolag som investerar i preffar finns det tyvärr inte vad jag vet.

P/E talen för vissa investmentbolag blir ibland märkliga och väldigt låga, ibland negativa? Något som jag har svårt fatta och inte hittat några bra svar på via olika nätforum.
Investmentbolagens P/E-tal är ointressanta då deras resultat påverkar väldigt mycket av huruvida börsen gått upp eller ned. Värdet på aktierna de äger ökar i värde om börsen stiger och det ger en stor bokförd vinst som leder till lågt P/E-tal. Går börsen ned blir det förluster för investmentbolagen och P/E-talen blir negativa. Bättre titta på substansrabatt och utdelningar och historik etc.

Skulle behöva utöka min portfölj med två nya aktier. För att bredda min portfölj skulle jag behöva ett läkemedelsbolag och ett IT-bolag. Har nu du några tips som jag kan kolla upp. Köper på 3-5 års sikt.
Recipharm eller möjligen om det blir rekyl i Johnson&Johnson. Inom IT finns det många bra svenska bolag, men många är dyra nuförtiden. Enea och Fingerprint är två aktier att hålla koll på där tycker jag.

Jag har en stor slant (likvida medel) på sparkonto hos Santander med 0,70 % i ränta.
https://www.santanderconsumer.se/spara/
Jag har en mindre slant (likvida medel) på ISK-kontot hos Avanza.
https://www.avanza.se
Tror du att det är mer lönsamt, alt. bättre, att ha kvar de likvida medlen på
ISK-kontot och köpa fondandelar i Spiltan Räntefond Sverige istället?
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/94867/spiltan-rantefond-sverige
Jag tror inte att jag kommer att köpa aktier de närmaste 12 månaderna.
Jag tror inte det på ett års sikt är någon större skillnad på korträntefonder och sparkonton. Konton beskattas med 30 procent kapitalskatt på räntan varje år, räntefonder i ISK inte alls men då en avkastningsskatt som lär äta upp mer eller mindre hela avkastningen. En räntefond i vanlig aktiedepå däremot blir det beskattning av kursuppgången/vinsten först när du säljer. Sparar du längre tid än ett år är fonden därmed fördelaktig vs kontot. Men det är som sagt ingen stor skillnad.

2 reaktioner till “Q&A – Nybörjaraktier, investmentbolag och sparkonton”

    1. Tack för att du köpt och gillar min bok. Något särskilt du tycker förlaget ska vara mer noggrann med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)