Q&A – Whole Foods, NGS, fonder och indexbevis

Blandat utbud i veckans lilla frågor och svar om aktier och fonder. Aktiechatt hos PA som vanligt på fredag kl 10.

Passar på att fråga dig om du har nån åsikt gällande Whole Foods. Peter Lynch bubblar alltid om att investera i något man själv känner till. Aktien har inte gjort någon trevlig resa direkt,  men kunderna i butikerna är många och priserna höga. Det känns som väldigt nutida, med kost medvetenhet, så jag är nyfiken minst sagt.
Jag har ingen jättebra koll på Whole Foods, men det verkar vara ett spännande tillväxtbolag som nu rekylerat. De är lovande, men deras nisch inom nyttig mat är antagligen inte utan risk för konkurrens etc. Passar de in i din strategi så köp långsiktigt.

NGS, vad är det? Omnämnt i aktiechatten.
Det är ett bemanningsbolag noterat på NGM.
https://www.avanza.se/aktier/om-bolaget.html/13545/ngs-group

Jag sitter med en Strukturerad produkt, Indexbevis Ryssland Östeuropa 4, som löper ut i april 2016. Indexet börjar närma sig -50%. Ska man sälja till en kurs runt 70% idag eller vara kall och hoppas att index inte går under -50% i april?
Svårt eller omöjligt att säga hur indexen ska gå på så kort sikt. Med lite tur kanske båda underliggande indexen kan stänga över skyddsbarriärerna, men du kan förlora en hel del om det går ned mer. Jag lutar åt att du ska vara kall och behålla, men det är med tvekan. Trenden på börserna är ned…

Jag har just läst din artikel om ”Börsen är trygg trots nedgången”. Många kloka ord där som vanligt från dig. Men jag undrar alltid varför ni aktieskribenter aldrig tar upp problemet med de nerviga fondinnehavarna. Så fort börsen visar nedgång blir det en gigantisk försäljning av fondandelar. Senast läste jag 11 miljarder. Hur mycket påverkar inte det aktiekurserna. Jag tror att vana aktieägare sitter still i båten som det alltid uppmanas. Även utan uppmaning. Däremot är de kraftiga svängarna bland fondinnehavarna det som bidrar till nedgången. Ta upp det och försök att lugna dem. Jag är nästan säker på att de är förlorare när de hoppar fram och tillbaka mellan aktier och räntebärande eller bankkontot. Vi som är aktieägare skulle inte behöva uppleva så djupa dip om dessa fondplacerare var lite coolare. Vad anser du?
Börspsykologin och fondspararnas handel är med och påverkar kurserna, helt klart. För många vore det bättre med en annan strategi. Enligt statistik från USA har fondspararna en mycket dålig avkastning. Passivt sparande i nästan vilken tillgång eller placering som helst hade varit bättre.

Jag har aktier i Sandvik sedan sex år. De var en gåva till mig.

Vilka kostnader medför en flytt i dagsläget?
Går inte att säga. Vid gåvor följer mig veterligen de ursprungliga köparnas anskaffningskurs med. Hur stor reavinst som ska beskattas med 30 procents kapitalskatt är svårt att säga.

Det var allt för denna gången.
/Skägget

2 reaktioner till “Q&A – Whole Foods, NGS, fonder och indexbevis”

  1. Klokt råd att bara investera i något man känner till. Eller snarare ”förstår”. Jag har handlat på Whole Foods några gånger. Trevliga butiker. Så ja, jag ”känner till dem”. Men att känna till (eller ”gilla”) är nog inte tillräckligt för att förstå verksamheten, dess förutsättningar och framtidsutsikter, eller för att avgöra om det är en dyr eller billig aktie.

    1. Värderingen och branschens utveckling är mycket riktigt två andra viktiga pusselbitar att känna till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)