Ökar i Sandvik och AT&T

Jag ökade något i Sandvik och AT&T i fredags. Båda befanns sig i den storleksmässigt sett nedre fjärdedelen av mina börsnoterade innehav.

Sandvik steg tidigare på ny ordförande för att sedan falla tillbaka. Sedan steg de på ny vd för att falla tillbaka. Nu snittar jag ner mig något genom att köpa nu, mycket billigare än när de kortsiktiga placerarna kastade sig efter Sandvik i samband med nyheterna om ledningsförändringarna. Med tålamod kan man få bättre kurser.

Industribolaget Sandvik ger nu 4,6 procents direktavkastning, räknat på den faktiska utdelningen som kom i våras. Trevligt, till skillnad från Sandviks problem att de ligger långt efter Atlas i marginaler och eftermarknad etc.

USA:s stora feta teleoperatör AT&T ökade jag i för att få mer konjunkturstabil utdelning. Aktien har backat på sistone och ger nu 5,7 procent i direktavkastning, vilket är nästan lika högt som en preferensaktie, men det här är en utdelningshöjare sedan 20 år tillbaka i tiden.

Jag ökade bara lite grann i dessa båda aktier, för att ha mer torrt krut kvar. Ingen av aktierna har någon bra kurstrend just nu, så det kan dyka upp fler tillfällen att öka där och i andra aktier närmaste veckan eller året.

Sandvik och AT&T utgör nu tillsammans 6,5 procent av min 25 innehav stora portfölj av aktier och ETF:er.

4 reaktioner till “Ökar i Sandvik och AT&T”

 1. Intressant att höra, visst känns det som det är lite rea nu? Jag har själv tänkt tanka lite Sandvik för långsiktigt ägande. Med vettigare ledning känns det som det kan bli en vändning, och nog borde väl bolaget stå starka långt in i framtiden.

  4,6% utdelning känns lockande. Tror du att bolaget kommer behålla utdelningen även om det blir börsras ett par år?
  Om man inte äger nåt i bolaget än men planerar ha Sandvik för 5% av sitt totala sparande framöver; kan det vara vettigt att köpa för halva summan nu och resten vid börsnedgång, eller för 5% nu och ta ännu större andel om det blir rejäl rea i framtiden? Känner mig lite osäker på hur stor del man bör ha i ett bolag som Sandvik.
  Eller är det bättre att dela upp summan och köpa Atlas C för hälften? Vilket bolag av Sandvik och Atlas kan vara lämpligast för förstagångsköp just nu?

  1. Det är rea om det här bara är en rekyl. Är det istället en lång nedgång har den bara börjat och nästa uppgång bara är en motrekyl.

   Sandvik kommer troligen att kunna behålla sin utdelning oavsett börsen, men går det riktigt illa med bolagets efterfrågan och/eller de gör tunga investeringar kan den kanske sänkas. Om Atlas B är bättre beror lite på vad du är ute efter. Atlas går mycket bättre som bolag, men vänder det äntligen i Sandvik är uppsidan nog större.

   1. Ok som sagt intressant att höra lite hur man kan tänka kring dessa bolag!
    Jag läste precis bland annat din artikel i senaste Privata Affärer om investeringar i oljebolag, och passar på att tacka för bra läsning även där. Intressant och man får även förklaringar till ”varför”; så man läser inte bara en massa information, utan förstår också just varför. Vilket blir lite som att inte bara ge någon en fisk, utan mer en fiskelektion och ett fiskespö 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)