Säljer MDIV och köper svenska aktier

Jag har nu sålt min amerikanska börshandlade fond MDIV.

Eller annorlunda uttryckt. Jag har sålt min USA-ETF First Trust Exchange Traded Fund VI Multi Asset Diversified Income Index ETF (länk till deras sajt). Vilket kort och enkelt namn de har, va?

Anledningen är dels att jag vill sänka andelen jag har placerat i USA nu när dollarn står högt. MDIV utgjorde bara någon procent av portföljen, men kursen går aldrig upp.

I MDIV tjänade jag totalt 8 procent plus årlig utdelning. Inte mycket jämfört med börsindexet DJ USA om vi säger så, även om risken är sammantaget lägre.

Å andra sidan är direktavkastningen goda 5-6 procent över tid och risken borde vara ganska låg då det är en multi-asset-fond med bland annat en ränte-ETF som största investering. First Trust Tactical High Yield ETF verkar vara en långräntefond med höga räntor. Svårt att bedöma riskerna där, särskilt i tider av stigande räntor.

I övrigt innehåller fonden saker jag redan har som REIT:s (fastighetsbolag) och aktier. MLP:er har jag inte, men dessa infrastrukturinvesterade kommanditbolag i Nordamerika möter sedan flera år en sämre skattesits än tidigare. Plus att jag redan har flera aktier i vanliga bolag i energisektorn. Det är med andra ord mycket i MDIV som jag redan har i portföljen.

MDIV är för övrigt en fond jag aldrig kan köpa tillbaka, då vi EU-medborgare inte kan handla USA-noterade ETF:er.

Aktier jag ökat i

För stora delar av kapitalet ökade jag i främst Tele2 B och XACT Norden Högutdelande, samt en lite mindre i Cibus Nordic Real Estate. Sverige-noterad stabilitet i tre olika varianter.

Helt enkelt är detta en ommöblering i mitt segment ”aktier istället för räntebärande” som jag skriv om här. Plus att jag ändå ökade mina likvider något då jag inte återinvesterade allt.

Antal innehav i sparportföljen är nu nere på 37 börsnoterade. VNV, VEF, Sinch, SBB D och Swedish Match har försvunnit tidigare under försommaren och sommaren. Framtida comebacker i några av dem är möjliga, vem vet.

Känns i alla fall bra att fokusera portföljen mot det som verkligen fungerat för mig över tid. Färre innehav är lättare att hålla koll på. Tillväxtsatsningarna får jag ta nya tag med sen i separat ISK.

9 reaktioner till “Säljer MDIV och köper svenska aktier”

 1. Jag har också passat på att sälja en del amerikanska innehav för att ta hem vinst när kursen står högt, och för att jag tröttnat på att vänta tre år på att få tillbaka källskatten på utdelningarna. Men jag tvekar när det gäller innehav med stabil utdelningshistorik där har jag hög YOC, typ över 10%, för då går jag ju miste om fina utdelningar framöver. Placerar jag om de pengarna i svenska aktier blir det ju betydligt lägre direktavkastning (och jag lever på utdelningarna nu). Hur kan man tänka kring det?

  Jag har också ETF:en Calamos Convertible Opportunities and Income Closed Fund (CHI, som jag köpte efter att ha sett att du hade den). Lyckades köpa den precis dagarna innan möjligheten stängdes för oss att köpa amerikanska ETF:er. Är upp 36% på kursen och har YOC på 12%. Vad tror du – ta hem vinsten eller fortsätta få utdelningar på den?

  1. Valutorna är cykliska så byt inte alla aktier bara för det. Jag lutar med andra ord åt att du ska behålla dina högutdelare i USA.

   CHI tänker i alla fall jag behålla av den enkla anledningen att de levererar hyggligt över tid och framförallt att det inte finns några bra konvertibler i Norden att köpa. Inte vad jag känner till. Inga konvertibelfonder heller. Det är mycket synd, för konvertibler ger ränta plus en del exponering mot aktiekursen. En bra kombo.

 2. Hej Marcus. Jag har funderat på att minska i Realty Income (4% av portföljen) samt Exchange income (3.8%) nu när dollarn står högt och kurserna ligger på hyfsat bra nivåer. Men samtidigt vill man ju vara långsiktig med sina utdelningsaktier så länge dessa går bra. Hur tänker du kring såna avvägningar? Tack för din tid!

  1. Hej! Jag hyvlar bara av om jag har annat i Sverige som ger motsvarande eller är bra på annat sätt. Att minska i Realty Income och öka i Castellum och Cibus behöver inte vara någon dum idé. Långsiktighet är bra så varför inte behålla det mesta och som sagt bara hyvla lite grann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)