Skuldfritt med 17 miljarder kr i lån?

Idag såg jag på SVT:s text-TV att Nevs (f d bilföretaget Saab) gjort något jag först inte begrep hur det hängde ihop.

”Efter flera år av kris är nu bolaget skuldfritt. Enligt bolagsledningen har man finansieringen på 20 miljarder för den nya produktionen klar, varav drygt 17 miljarder är banklån från två kinesiska banker.”

Hur kan ett bolag vara skuldfritt med drygt 17 miljarder kr i banklån? 🙂 Jag skrattade och tänkte medan jag åt min lunch och till slut kom jag på vad det egentligen stod.

Finansiering betyder kreditlina. Nevs är med andra ord skuldfritt idag, men kan vid behov låna upp till de där 17 miljarderna kronor under de kommande åren.

Det kan vara värt att komma ihåg även när det gäller börsbolagen. Det är skillnad mellan å ena sidan kreditfaciliteter, alltså kreditlina, alltså möjligheter att låna vid behov och å andra sidan det som bolaget verkligen lånat. Finansiering kan betyda mycket. Tydligen.

En kommentar till “Skuldfritt med 17 miljarder kr i lån?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)