Q&A – Akelius Pref, välja fonder och sätta ihop en portfölj

Hej och välkomna till ännu en frågestund med Skägget. Du kan också ställa frågor till mig på årets sista aktiechatt som är nu på fredag klockan 10 hos privataaffarer.se.

Vad kommer Scandic Hotels Group AB att ha i utdelning?
Scandic vet jag inte vad de får för utdelning, men jag gissar att det blir en krona eller två per aktie.

Du har sagt något om ”ingen insättningsgaranti” när det gäller Akelius preferensaktier, men det är väl att jämställa med om även något annat bolag, t ex Castellum/Hufvudstaden skulle gå i konkurs!?
Ja, varken preffar eller vanliga (stam)aktier har insättningsgaranti. Bara kontosparande. Så kan du ta den risken är preffar som Balder Pref och Akelius Pref nog bättre än lågräntekonton.

Vad anser du Marcus – var Akelius preferensaktie dyr när den introducerades på 300 kr.
När Akelius introducerades på 300 kr precis som nu tycker jag den är prisvärd.

Om man vill investera i spelaktier, finns det någon hygglig fond för den, som inte är närmare insatt? Samma fråga beträffande “ny teknik”.
Jag känner inte till någon spelfond, lite beroende på om du menar gambling eller gaming. Jag hittar en ETF med ticker BJK men jag vet inte om den fonden är så bra. Verkar vara en kasinofond. Inom ny teknik finns många vanliga fonder.

Jag håller på att skapa mig en utdelande portfölj som förhoppningsvis gör att man kan leva på utdelningen i framtiden. Dock känner jag att jag inte vill köra på ”stock-picking”, utan välja bra fonder istället. Och då har jag hittat ETF:er som en bra lösning då man kan få utdelning från dem. I Sverige finns det nog i princip bara en utdelande ETF vad jag kunnat hitta, och det är ju från Xact. Sedan har jag spanat in ETF:en med tickern NOBL, och det är här som jag inte vet vad som är bäst. NOBL följer ju S&P Dividend aristocrats indexet, men har rätt låg utdelning kring 2%. Vanguard (med tickern VTI) känns också intressant och som dessutom är billigare. Dock så följer den ju inte samma index, men jag funderar på om det egentligen spelar någon roll. Min fråga är alltså, vilken amerikansk utdelande ETF är egentligen bäst (och global etf för den delen)?
Över tid lönar sig nog NOBL framför ETF:er som följer börsindex. Det har det gjort historiskt. Direktavkastningen är ganska låg för att utdelningarna är stabila och stigande och då brukar värderingen bli lite högre av det. Vill du ha en global indexfond kan du ju ta Vanguard där, för det är ett billigt fondbolag.

Jag har fått hem din bok, signerad, och tycker den är väldigt bra och lättläst.
Jag har precis börjat med aktier och skulle vilja skapa mig en portfölj med bra, stabila företag som jag kan putta in pengar i varje månad och få utdelning av och kursökning och som jag sedan inte behöver hålla på att kontrollera ofta och hålla stenkoll på hela tiden. Jag har efter mycket letande valt företag/aktier jag känner igen (majoriteten) som jag tror kan hålla samma standard i flera år framöver. Jag har valt dessa:
Skanska, Betsson, Investor, Bure equity, Securitas, Tele 2, NCC, Axfood, Ica gruppen, Swedish Match och Meda. Jag antar att du får tusen mail i veckan från privatpersoner men jag hoppas att du har tid att ge mig en feedback på min blivande portfölj. Jag har tittat på företagens resultat och av det jag förstår ser det bra ut. Jag har även kollat på företagens tjänster/produkter. Även deras utveckling de senaste åren. Är detta en portfölj jag kan se som långsiktig? Tycker även att jag har en bra riskspridning…
Så roligt du köpt min bok och satt igång med aktier. Hoppas börstrenden fortsätter vara upp, det är aldrig kul om det faller sen man köpt men det är nästan omöjligt att veta när de långa och stora rasen kommer. 🙂 Din portfölj ser i det stora hela bra ut. Du får flera olika branscher och typer av bolag och jag gillar bolagen. Sen kan man ju tycka att t.ex. Betsson inte är lika billiga som de brukade vara, men det känns ändå som ett bolag som sett över flera år borde gå bra.

Läste precis din artikel på Privata AffärerDu skriver att Vitrolife är dyrast och handlas 34 ggr över nästa års förväntade vinst. Betyder det att den kommer att sjunka. Är relativ ny på aktier så man blir bara lite fundersam
Nejdå, den kan lika gärna gå upp om vinsten stiger tillräckligt mycket de närmaste åren. Den höga värderingen säger mer om risken och förväntningarna än om den framtida kursutvecklingen. Då kursen rusat känns det som att uppsidan borde vara liten för de närmaste månaderna, men inget är ju skrivet i sten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)