Sparfrågor om att köpa aktier nu plus Sveas räntekonto

Kan spara undan 10 000kr i månaden, har du några tips hur dem ska investeras på bästa sätt med en tidsram på 3-5 år?
Det beror helt på vilken risk du är villig att ta, hur du reagerar om det kommer en större börsnedgång, om du vill ha bara aktier eller fonder, etc. Välj aktier som ännu inte slagit kursrekord eller blivit mycket dyrare än vad de historiskt sett brukar vara.

Jag funderar på att öppna ett sparräntekonto med fria uttag, utan bindningstid och med insättningsgaranti. Vad ska man speciellt tänka på? Finns det något du vill avråda från eller rekommendera? Vad finns det för för- resp. nackdelar med dessa konton? Jag har för mig att du har Svea ekonomi!? Är du nöjd med dem?
Svea funkar för mig. Lätt att fixa allt via nätet där och så, alla andra nischbanker kanske inte är så beroende på hur mycket budget de eventuellt är. Insättningsgaranti och att tjänsten är smidig att logga in på och använda. Fördelen är förstås att räntorna är högre än hos storbankerna.

Jag har precis sålt mina SCV B och fått ut en icke oansenlig summa. Frågan är ska jag avvakta tills börsen har rasat eller gjort en sättning och då kunna köpa utvalda stabila aktier rekordbilligt? En del av guruna tror på ett rejält ras till hösten, vid september, oktober – är du ense med den skaran? Alternativt tänkte jag att placera omedelbart i kvalitetsaktier då jag tänkte behålla dito ett bra tag – nästan som Aktiestinsen. Funderar på HM (utstrålar kvalitet men
har gått 5% back i år), AZN (efter att uppköpet ej blev av har det skett en ordentlig sättning och kanske ett nytt bud kommer snarast från Pfizer vilket är högre?), eventuellt Nolato (bra bolag, de går alltid bra förra året, gått upp lite i år igen, bra utdelning) samt Hexpol (visat upp fantastiska siffror i relativt många år). Funderade också på en bank ev Swedbank? Vad tycker Gurun om mitt tänkande, kan du instämma i ngt resonemang?
Jag har ingen aning om hur börsen ska gå. Trenden är upp, men det var länge sen det kom en större nedgång. Jag försöker att inte slösa tid på att gissa börsutvecklingen, det går ändå inte särskilt väl. Du verkar resonera bra kring de aktier du funderar på att köpa, men det är nog klokt att inte köpa allt på en gång. Enskilda aktier rekylerar alltid då och då även om börsen inte går ned, så pytsa in en del då och då men ta det försiktigt. Fundera även på preferensaktier och företagsobligationsfonder i väntan på en större nedgång på börsen. Jag sprider riskerna allt vad jag kan för att kompensera för att jag inte vet hur börsen ska gå. 🙂

—————–
Det var helgens frågor och svar. Fler svar kommer på fredag i aktiechatten hos PA.

/Marcus med skägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)