Mer än investmentbolag i Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Att få inspiration av innehaven i framgångsrika fonder är en bra idé. I en krönika nyligen tog jag några exempel från Spiltan Aktiefond Investmentbolag, som inte direkt satsar allt i investmentbolag (länk öppnas i ny flik). Fonden har förutom i investmentbolagsaktier även satsat i ICA, Hexagon och Astra Zeneca. Det är inte så jag och många andra definierar investmentbolag.

En förklaring till det breda begreppet är att de klassar vissa förvärvsdrivna bolag av konglomerat-struktur som investmentbolag. Affärsvärlden tar upp bl.a. det i en lång artikel om Spiltan-fonden (länk öppnas i ny flik).

Å andra sidan finns det flera förvärvsdrivna bolag som inte är med i fondens portfölj. Hexagon är dessutom inte så särskilt mycket till konglomerat du frågar mig. Bico, Embracer och Evolution är tre kandidater att titta närmare på ur det perspektivet, men de aktierna kan falla på andra saker kanske.

På sista raden tror jag de stora kapitalinflödena till fonden tvingas förvaltarna att söka sig till fler bolag för att de inte ska styra kurserna. De lär på sikt inte stanna vid Indutrade och Lifco, utan dyka upp fler serieförvärvare där spretiga förvärvsbygget Storskogen är senaste inslaget.

Jag skrev i ett blogginlägg i maj att Spiltan Aktiefond Investmentbolag sannolikt inte skulle komma att äga Zalando-aktier. Istället spekulerade jag i att fonden skulle sälja inlösenrätterna som deras innehav Kinnevik delade ut eller åtminstone Zalando-aktierna efter att rätterna konverterats till aktier.

Jag har frågat Spiltan och fått svar av pressansvarige Niklas Larsson:
– Vi sålde teckningsrätterna till Zalando innan de konverterades till aktier.

Zalando är heller inte förvärvsdrivet eller något konglomerat, så på den punkten är det konsekvent agerat av fondförvaltarna.

2 reaktioner till “Mer än investmentbolag i Spiltan Aktiefond Investmentbolag”

 1. Hej!
  Följer dina chattar mm och dina böcker är verkligt bra. Jag ger dem till barnbarnen.
  I många år sedan avknoppningen har jag haft aktier i ASTG som numera heter KEBNI.
  Precis i början gick aktien upp drastiskt men jag behöll mina eftersom deras produkter var riktigt intressanta.
  Tyvärr har kursen bara gått nerför och idag har jag väl ”förlorat” säker 90%.
  De verkar följa samma väg som Parans Solar Lighting som bara gick ner och till sist nu är avförda.
  Håller KEBNI på med samma procedur?
  Har du nu pejling på detta?
  Om du har tid att kolla så hoppas jag att du svarar i P A där det är lätt att läsa.
  Ha de gott
  L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)