Behöver du tur för att bli rik?

Konsten att leva ett rikt liv och hur man kan bli rik är något som vi kan diskutera om exakt hur det ska gå till. I det ämnet är det en sak i Cristofer Anderssons bok Mer Börspsykologi som jag inte alls håller med om. Där hävdar författaren nämligen att du behöver tur för att bli rik.

Det är i kapitlet Knockad av slumpen som jag hittar detta nedan, vilket går tvärtemot vad forskning visar.

Behöver du tur för att bli rik? Konsten att leva ett rikt liv och hur man kan bli rik är något som vi kan diskutera om exakt hur det ska gå till. I det ämnet är det en sak i Cristofer Anderssons bok Mer Börspsykologi som jag inte alls håller med om.
Behöver du tur för att bli rik? Författaren Nicholas Taleb verkar tro det enligt boken Mer Börspsykologi.

Det författaren Taleb raljerar över är alltså att hårt slit, motivation och en obotlig optimism skulle vara likvärdigt med framgång. Att bland annat forskarna som skrivit boken Millionair next door glömt(?) behovet av tur. I och för sig finns det de som arbetar hårt hela livet utan att bli rika eller höginkomsttagare, men det är inget bevis.

Alla vi som läst boken vet att det inte alls enbart handlar om hårt arbete, slit, optimistisk syn på sin sak och förmåga. Det handlar istället om att forskningen visar att det är din livsstil som avgör om du blir rik eller inte.

Lever du ett liv där du lär dig mer saker hela tiden, umgås med andra som vill lyckas, sköter din hälsa (och inte arbetar halvt ihjäl dig) och konstant investerar så kommer du att bygga upp en nettoförmögenhet. Det är om detta som de inledande kapitlen av vår bok Den enkla vägen bli rik och fri med aktier handlar om. Där förklarar jag även hur du skapar tur åt dig själv.

Våra källor till forskningen är inte enbart forskarna Stanley & Danko, utan även flera andra inom ämnet framstående personer. Alla kommer intressant nog fram till ungefär samma saker.

Det jag kan hålla med om är att vi alla behöver avsaknad av direkt otur för att tjäna mycket pengar och bli rik. Livstragedier, vara född i ett land som inte respekterar privat ägande eller i fel tidsepok i mänsklighetens historia, etc, kan göra det mer eller mindre omöjligt. Det är tur att vi lever i det moderna Sverige och inte i en krigszon på medeltiden, men i de liv vi har i västvärlden behöver vi bara avsaknad av otur för att lyckas.

Däremot tror jag inte att vi behöver så oerhört mycket tur om vi bara har tid att följa ”formeln” i boken. Det handlar mer om att ha tid och disciplin. Och en bra aktiestrategi och god börspsykologi förstås. 🙂

4 reaktioner till “Behöver du tur för att bli rik?”

  1. Stillfront Nyemission. Vad tror du om detta – hoppa på eller av?
    Stort tack för alla smarta tips !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)