Två nya aktieinnehav

Som jag svarade lite kort på en kommentar förra veckan har jag köpt aktier i amerikanska Lamar Advertising och svenska Catena Media.

Lamar är en REIT som äger billboards längst med vägar och i städer i Nordamerika. Marknadsledande och med satsningar på att via positioneringstjänster (bilar och mobiler har GPS:er så Lamar kan se lite grovt vilka samhällsgrupper som ser vilken stortavla) ge annonsörerna tydligare info om vilka som ser annonserna på stortavlorna. Verkligen inte samma detaljrikedom som de sociala nätverken som Facebook och Twitter kan erbjuda, men betydligt mer än rena analoga annonsplatser.

Direktavkastningen är 5% och utdelningstrenden uppåt. AFFO är nyckeltalet för justerade operativa kassaflödet och det ger utrymme för utdelningshöjningar.

Lamar är en säker vinnare på kommande valkampanjer i USA, men jag ser ändå inte tydlig långsiktigt tillväxttrend som för renodlade IT-bolag. Lamar är mer som en stabil kassako som står sig neutral när det gäller megatrender.

Igamingbolaget Catena Media är däremot en tillväxtraket som rekylerat i kurs. Den underliggande intjäningen och kurstrenden pekar uppåt, men om vi placerar Lamar på mittfältet är Catena Media en anfallsspelare som kanske kan springa till sig ett friläge men också riskera att snubbla och få gult kort för filmning.

Mitt innehav i Lamar är därför mer än dubbelt så stort som Catena Media, där jag kompenserar mig för den högre risken genom att ha ett mindre innehav. Catenas verksamhet inom att driva trafik till kasinoindustrin känns framtidssäker, särskilt då bolaget via förvärv blir snabbt bredare. Det här är rätt sorts affiliateindustri, till skillnad från Tradedoubler vars senaste tio år förskräcker.

Vad som platsar i just din portfölj kan förstås vara något helt annat och jag är nervös inför Catenas halvårsrapport.

22 reaktioner till “Två nya aktieinnehav”

 1. Jag tror fysisk reklam som billboards har en framtid. Ad blockers kommer bli vanligare ock vanligare. Svårt med ad blocker mot en fysisk billboard.

  Mvh

 2. Hej, tack för tipset! Kul med en anorlunda REIT! Kan du bara förklara hur, om än grovt, de kan se vilken samhällsklass som ser tavlorna? Hälsningar, T

  1. De spårar tydligen till bostadsområdet via GPS i mobil eller bil. Eller rättare sagt det sker via GIS. Jag förstår inte tekniken bakom i någon större utsträcknin, men det funkar tydligen.

   1. Så kör du förbi en billboard taggas du via gps och därefter kollas om bilen parkeras i ett rikt eller fattigt område? Låter ju sådär.

    1. Något åt det hållet tror jag. Men ändå inget jmf med hur sociala nätverk kan spåra och profilera dig. Lamar vill bara följa grupper, aldrig individer i sig.

     1. Sant, men på datorn/telefonen går det att blocka alternativt inte gå med. Här verkar du inte ha något val. Känns tveksamt att investera i sånt.

 3. Tjena!

  Tänkte höra hur du gör rent praktiskt med att räkna ut din genomsnittliga direktavkastning när du har svenska bolag i en ISK och utländska i en KF? Om du använder Avanza, finns det någon funktion där som gör att du ser den genomsnittliga direktavkastningen för båda kontona ihopslaget?

  Själv funderar jag på att lägga allt i en KF annars för en totalt bra överblick. Vad tror du?

 4. Hej Marcus,
  Hur ser du på bolag som ABB, Alfa Laval och Creades i en långsiktig portfölj, säg 20-30år?
  Skulle vara som komplement till min stabila utdelningsportfölj som består av allt från beijer alma, swedish match, Investor och Ework för att nämna några.

  Mvh
  Joakim

  1. Hej! ABB och Alfa Laval är två bra bolag som lär stå sig framöver. Aktierna säger jag inte så mycket om. Creades ligger tungt i Avanza, på gott och ont. Svårt att säga.

 5. Ja nackdelen är att de har stort innehav i Avanza som inte gått så bra på sistone.
  Har du annars tips på en stabil högutdelande aktie med betoning på utdelning än tillväxt för att öka portföljens direktavkastning? Funderar lite på SEB. Har SHB sedan tidigare.

 6. Hur ser du i övrigt på att utöver en långsiktig utdelningsportfölj innehållandes bland annat Kinnevik, Investor och Latour spara i en ren investmentbolags portfölj med tex nämnda samt tex Bure, Öresund och Svolder? Hur ser du på att spara i samma bolag fast i olika portföljer?

   1. Tack för svaret. Då blir det nog några fler Investmentbolag, antingen i mina befintliga portföljer eller i en ny. Känns som bra riskspridning med skicklig förvaltning.

 7. Hej är helt ny inom denna världen och din senaste bok gjorde att jag redan hittat ett stort intresse för aktier och börsen. Känns som det är på tiden att man sätter sig in lite.
  Tar väl lite tid och hitta sin egen strategi men då jag inte är så gammal så är väl tanken hitta en strategi väldigt långsiktigt.
  Började igår att köpa aktier i Latour, Kinnevik & Investor. Av det jag läst och den information jag hittat känns det som hyfsade köp långsiktigt.
  Är det några mer ”långsiktiga, stabila bolag” som du skulle kunna rekommendera till en bra början för sin portfölj.
  Har kikat lite på Castellum eller Wihlborg, men kan inte välja 🙂
  Tanken är väl egentligen och bara köpa, köpa och sällan sälja.

  Tack på förhand och tack för en trevlig läsning!

 8. Hej Marcus

  Hur har du agerat på Catenas rapport? Ligger du kvar eller har du avpolletterat dem?
  Med vänlig hälsning,
  Goran

  1. Hej
   Aktien rasar eftersom en storägaren Optimizer säljer ut aktier och det till viss rabatt. Det är i sig i vart fall inte positivt när storägare säljer ut aktier, men då Optimizer fokuserar mot unga och onoterade innehav är det inte konstigt att de säljer av en del i ett noterat och allt större bolaget Catena Media.
   Senaste rapporten från Catena Media innehåll mycket snabb tillväxt och omsättningen per aktie pekar uppåt, men inte vinsten per aktie då man prioriterar tillväxt. Jag ökade mitt innehav något idag, men det här är en aktie som max ska utgöra 1-2 procent av en bred portfölj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)