Våld i Lyxfällan och ekonomisk mognad

Brist på ekonomisk mognad och folk som trots sin ålder inte blivit ekonomiskt vuxna ser vi ibland i TV3:s program Lyxfällan. Ibland tycker jag mig se hur programledarna av frustration och besvikelse nästan är redo att ta tag i deltagarna ruska om dem eller göra värre saker.

Om det ögonblicket är ekonomisk mognad pratar jag lite om i det här våldsamma klippet.


Klassiker i Lyxfällan är annars allt från utlandsresa finansierat med SMS-lån och en andra väderstation till en dammsugare för 58000 kr på avbetalning till miljonbelopp i skuld gällande trafikförsäkringen på bilarna. Vilka är dina favoriter i Lyxfällan?

Det här med att ta eget ansvar och bli ekonomiskt vuxen är något som ibland i raka och rätt hårda ordalag ibland tas upp på Twitter. Med all respekt för den som är gammal och har ont om pengar får vi konstatera att det inte direkt imponerar att efter ett 40-årigt yrkesliv ändå inte ha några extrainkomster eller sparkapital att tala om. Vi har alla olika förutsättningar här i livet, men förr eller senare under ett helt liv borde de flesta kunna klara av att spara ihop en slant.

Jag blir förundrad över att folk vågar leva sina liv utan sparkapital. Att lägga hela sin ålderdom i händerna på andra människor, det offentliga, ja då blir det inte lätt att få lyx och frihet eller ens något litet extra.

Uppdatering 6 sept: Följ mig gärna på YouTube så kan det hända du får se klippen innan de dyker upp på Hernhag.se.

14 reaktioner till “Våld i Lyxfällan och ekonomisk mognad”

 1. I det sista stycket konstaterar du en del av det som har drivit mig själv. Något som dock inte hindrar de flesta svenskar från att slösa och spendera som aldrig förr.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  1. Roligast var han som grät för sin xbox. Vad jag skrattade när en vuxen gråter över ett barnspel. Den var kul

 2. haha ja det är nog det bästa med ”nya” lyxfällan, programledarna börjar ge upp och blir mer förtvivlade. Mörk humor. Bäst är när förre programledaren Patrick lackar ur och säger ”vad är det för fel på dig?”. Hittar tyvärr inte klippet nu men det har fastnat i mitt minne. Egentligen är det såklart bara tragiskt.

  Det här med fattigpensionärer är också något som jag blir direkt provocerad av. Speciellt när det finns massor med ”fire folk” som lever på mindre, och dom har inte 60 års arbetsliv bakom sig.
  Relativ fattigdom är inte samma sak som fattigdom, och att kalla någon som får 12000kr per månad efter skatt dessutom för fattig är ju ett hån bara det. Är med på att det är 60% av medianinkomsten men det är inte att vara fattig. Jag o min sambo hade under mars månad gemensamma utgifter på 11400kr, i teorin kunde vi då på något sätt snyfta i Aftonbladet och bakvänt kalla oss fattiga, trots att vi klarar oss hur bra som helst.

  Ge mig 12k per månad och jag ställer min plats till förfogande.

  Det här är ju helt enkelt inte på riktigt. Kan fortsätta ranta på men nog bäst att jag avslutar här 🙂

 3. Min favorit är gammal, från 2010 tror jag. Det handlar om en tjej som ska köpa en frisörstol på Blocket, men ser en annons på en häst som ”ser söt ut”. Hon köper hästen i stället! Utan någon kunskap om hästar och ekonomin kring detta…

  Hur tänker man!?

 4. Detta är väl dessvärre en biprodukt av socialismen (blandad med kapitalism)? Folk är vana vid att det ”alltid ordnar sig” och att ”någon annan” löser mitt problem.

  Du kan dra på dig hur stora skulder som helst idag, det är bara att låna från något av de hundratals låneinstitut som finns (Bynk t.ex.) om du hamnar i ekonomisk knipa eller om du får lust med en ny telefon för 10000 kr. På så sätt behöver du inte spara ihop till din pryl. När du sen har köpt på dig så mycket att du riskerar att hamna i personlig konkurs, så är det bara att ringa pappa staten igen så trollar vi bort skulderna med skuldsanering. Åter igen, inget personligt ansvar.

  Detta har gått så långt att folk shoppar upp varenda krona för oavsett vad de kan råka ut för så har de blivit intutade från födseln att staten kommer och räddar dig med nåt bidrag eller åtgärd.

  Jag är helt klart för att vi inte ska låta folk sova på gatan om allt har skitit sig, men om du är fullt funktionsduglig psykiskt och fysiskt borde det krävas att du har ansträngt dig riktigt rejält innan samhället går in och stöttar. Rådgivning ska alltid vara gratis dock. Men inte bidrag och skuldsaneringar till höger och vänster.

  Tyvärr inget som lärs ut i skolan (buffert, räntor, etc)

 5. Min favorit i Lyxfällan är killen som inte kunde betala sina räkningar för att dom skickades till hans mammas adress. På frågan varför de skickades till hans mamma svarade stjärnan: Men jag vet ju inte vilken adress jag bor på.

  Ridå

 6. Minns en person i lyxfällan som hade nästan 500 000 i spelskulder, den personen vann på en spelsite en kväll en halv miljon, några timmar senare hade han spelat bort den chansen att sanera sin ekonomi, helt galet

 7. ”Att folk lever sina liv utan sparkapital” är du medveten om att alla kanske inte har möjlighet att lägga undan varje månad? Och ändå klarar sig? Usch för dig!

 8. Favoriten är Killen som ber Lyxfällan dra från gården då han måste sälja sina hästar. Bor i ett riktigt ruckel, inte koll på någonting. Vore nästan kul att få en återblick på den 😀

 9. killen med fru och två barn som inte har pengar till mat eller hyra.
  säljer bilen och börjar pendla med buss, säljer möbler och prylar i hemmet, allt väl tills han måste göra sig av med sitt Xbox.
  då kommer sammanbrottet och den fullvuxna människan låser ut sig på balkongen och vägrar sälja sitt tevespel.

  tak över huvudet och mat till familjen, eller tv-spel, livets stora frågor..

 10. Hej!
  Jag kan tänka mig att det finns MÅNGA som jobbar och sliter men inte kan spara. Kommunalt anställda inom äldreomsorgen som har flera barn t.ex. Jag tycker att det är sjukt hur lite dom tjänar jämfört med sin arbetsinsats. Dom är hjältar och dom borde få betalt för det. Vi Svenskar lägger gladeligen ut tusentals kronor på onödiga Thailandsresor men sen då vi ska betala de som tar hand om våra äldre då vägrar vi öppna plånboken. Nej avskaffa skuldsanering och sånt och ge vårdbiträden ordentligt betalt istället!

  1. Hej! Vissa inom vården är underbetalda jmf med arbetsinsatsen, det stämmer. Men att spara säg 100 kr i månaden borde vara möjligt ändå och det skulle bli en slant det också under 40 år av yrkesliv.
   Sen kan omöjligt ett avskaffande av skuldsaneringar finansiera högre vårdlöner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)