Älska det du gör eller gör det du älskar

Diskussionen om vi ska göra det vi älskar eller älska det vi gör är evig. Ska vi göra karriär inom det vi har intresse för, vilket jag gjort. Eller ska vi satsa på något som vi är bra på eller kan bli bra på och som kan ge höga inkomster och sen älskar vi det arbetar med? Hönan eller ägget, vad kom först.

Find your passion, hitta det du älskar, så behöver du inte jobba en enda dag till i ditt liv. För då är det din hobby du tjänar pengar på, inte ett yrke du tvingar dig att göra. Detta är ett vanligt råd i inspirationsvideor på nätet och från livscoacher och allt vad det heter.

Enligt Mel Robbins är passion inget vi kan hitta. Det är något vi kan känna.
Passion är inte vad vi gör. Det är hur vi gör det. Passion finns inte utanför dig, det finns inuti dig. 

Passion är enligt henne den energi vi känner när vi gör något och därför spelar det mindre roll exakt vad det är vi gör så länge vi har den energin. Då är det där vi ska börja, med passionen inte ett specifikt yrkesval eller försöka tjäna pengar på en viss hobby som du har.

Enligt Simon Sinek är passion som vinster, ett resultat av det du gör. Passion är inte en ingångspunkt, utan en utgång. Att arbeta med något du inte tror på resulterar i stress. Att arbeta med något du tror på blir passion. Frågan är därför vad du tror på, vilka dina värden i livet är, vilka människor som delar dina värderingar.

Enligt Simon Sinek är det därför i sig inte något bra råd att ”hitta din passion” och ”gör det du älskar”.

Enligt Jeff Bezoz ska vi hitta vårt kall i livet. Steve Jobs menar att det är svårt att lyckas så vi måste älska det vi gör annars klarar vi det inte. Vi måste känna passion. Kobe Bryants råd är passionen först.

Då passionen inte nödvändigtvis finns på en viss plats eller i ett visst yrke måste vi måste börja inifrån. Vad som gör oss passionerade, vad det är vi älskar, och sen försöka ta oss dit. Inte börja med en viss sysselsättning, utan mer subjektivt åtminstone lära känna oss själva vad som får oss att trivas. Först därefter leta inkomstmöjligheter som passar oss.

Passionen kommer inifrån och passionen kan leda oss fel. Som Mike Rowe säger kan man ju gå i fel riktning, så alla välmenande råd att aldrig ge upp utan fortsatta kämpa mot sina drömmars mål kan vara missriktat om du är helt talanglös inom något du tycker är kul. Följ inte din passion, men ta den med dig.

Älska det du gör eller gör det du älskar?
Om passion kommer inifrån måste vi lära känna oss själva först. Sprid gärna denna bild i sociala medier eller på din sajt.

Mina slutsatser? Jag tycker att teoretiska resonemang när det gäller något så här komplext står sig slätt mot att praktisera och få erfarenhet. Skaffa dig en grund genom att lära känna dig själv och vad som får dig att bli passionerad och försök sen snitsla dig fram i karriären.

För mig är det i grunden trygghet och frihet i kombination med skaparglädje och samlarglädje som gör mig passionerad. Som steg två upptäckte jag att jag fick det om jag arbetar hemifrån med något jag tycker är intressant.

Det är om jag känner mig själv rätt inte sparande och investeringar i sig som är min yttersta drivkraft. Nej, det är istället vad det ger mig i termer av frihet och trygghet. Det för mig mot mina mål, mina passioner, om det goda (familje)livet, och att kunna hjälpa andra människor till ett bättre (ekonomiskt) liv.

Utan allt det hade aktiemarknaden förvisso varit intressant att följa ändå, men min passion kommer inte i grunden därifrån utan från mina inre drömmar och önskemål och sen yttrar de sig (kickar igång) via min hobby och mitt yrke – aktier och att skriva. Kombinationen av steg ett och två i bilden ovan ger mig den stora passionen.

Att tjäna pengar och bygga upp en förmögenhet är bara riktigt kul om det göder våra inre värderingar. Det är som jag skriver i boken Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik, att pengar är bränsle på din inre glöd. Ett drivmedel som förstärker den du är.

Om vi inte vet vilka subjektiva saker som frihet och trygghet eller vad som nu ger oss passion är det frågan om du blir du mycket gladare av att bli rikare. Det är klart att det är bättre att gråta i en sportbil än på en överfull buss med hostande och nysande människor, men utan det första steget i vad som ger oss passion inifrån rent subjektiv är det svårt att älska det materiella och objektiva som yrket, bostaden, sedelbunten i din ficka, osv. Utan mening med livet kan inte pengar göra dig fullt lycklig.

Om du går rakt på steg två och tror att du exempelvis vill bo stort och fint kanske du når det målet en dag, men det är inte säkert du är lycklig då. Du kanske känner dig ensam i ditt stora hus. För du missade steg ett, vad som gör dig lycklig när det gäller känslor och subjektiva saker. Du kanske egentligen drömde om gemenskap med andra människor, att ha en stor familj. Då är det bra att ha en stor bostad, men det är inte där med det mer objektiva och konkreta du ska börja.

Din inre subjektiva drivkraft först.
Sen hitta situationer där du kan göda den drivkraften och passionen.

Hur ser du på detta? Vad har lett till vad i just ditt fall?

3 reaktioner till “Älska det du gör eller gör det du älskar”

  1. För mig brukar intresse/passion vara som starkast när något är nytt och man fortfarande lär sig. När jag tycker jag börjar kunna ämnet något sånär brukar intresset svalna därefter. Aktiebolag är ju en väg in i många olika ämnen och områden. Det och kanske ett behov av att ”killgissa” om framtiden gör ju börsen till ett tacksamt intresse. Förhoppningsvis tryggar man sin ekonomi på vägen.

    Off topic, men vad tror du om corona-virusets effekter? Är de verkligen inprisade ännu eller får vi se ett nedställ under våren?

    Mvh

  2. Jag tror att det här med ”passion” egentligen har mer med ens sinne och sinnesstämning att göra. Och sinnet, det kan man lära sig att kontrollera och därmed styra. Även om det tog mig ganska lång tid i livet att inse den saken.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)