Lovande uppdelning av Brookfield Asset Management (BAM) 2022

Kanadensiska investeringsjätten Brookfield Asset Management ska dela upp sin verksamhet och planen är att bli klar innan 2022 är slut. Det handlar om en utdelning värd 12 dollar per aktie, enligt bolagets uppgifter från första kvartalet.

Så här förändras namnen för det nuvarande BAM och kapitalförvaltningen (som i nuläget heter Manager) som ska delas ut:

BAM –> Brookfield Corporation
Manager –> Brookfield Asset Management

Efter att förvaltningen/fondbolaget delats ut heter det kvarvarande ägarbolaget inte längre Brookfield Asset Management utan Brookfield Corporation. Det avknoppade fondbolaget tar sig namnet Brookfield Asset Management.

I årets första brev till aktieägarna hittar vi denna uppställning som förklarar skillnaderna mellan bolagen:

I Brookfield Asset Managements första brev till aktieägarna 2022 hittar vi denna uppställning som förklarar skillnaderna mellan de båda bolagen som koncernen ska delas upp i.

Kvar i Corporation som vi äger nu blir det mesta av allt eget kapital, alla investeringarna i andra Brookfieldbolag (inklusive relativt nya satsningen Brookfield Insurance) och investeringsfonder. Plus 75 procents ägande av Manager. I nuläget handlar det om i runda slängar 200 miljarder dollar i eget kapital.

Det avknoppade bolaget Manager kommer att förvalta dessa investeringsfonder och även vara fondbolag, för Manager kommer att äga 64 procent av Oaktree Capital Management (som kommer att fortsatt ledas av Howard Marks och Bruce Karsh). Det står i det andra brevet för året till aktieägarna.

Manager kommer inte att gå in med eget kapital i det man förvaltar, utan vara renodlade förvaltare av de i nuläget ca 750 miljarder dollarna. Då pratar vi om AuM, Asset under Manegement, vilket på svenska brukar översättas till fondförmögenhet. Det är alltså andelsägarna i fonderna som äger kapitalet, det vill säga Corporation respektive fondspararna i Oaktree.

Hur gör Hernhag?

Som ni kanske vet efter att ha läst min bok om framtidstrenderna för att bli rik gillar jag verkligen affärsmodellen som fondförvaltare har. Går börsen upp stiger sannolikt även intäkterna för förvaltningsavgiften i procent är konstant. Det blir med andra ord lätt större AuM då, även om fonderna tappar lite mot index.

Manager (som tar namnet Brookfield Asset Management) blir det bolaget som inte är kapitalintensivt utan kan dela ut det mesta av sina kassaflöden. Fondbolag med hög direktavkastning eller stigande utdelning är riktigt lockande.

Jag har länge funderat på att köpa T. Rowe Price i den här börssvackan, men Manager kommer jag ju att få via utdelning/avknoppning så ett fondbolag i portföljen får jag ändå. Ser fram emot att läsa mer om det nya bolaget i höst.

8 reaktioner till “Lovande uppdelning av Brookfield Asset Management (BAM) 2022”

  1. Hur kommer spinoffen fungera skattemässigt? Läst att den i usa och Kanada kommer göras tax-free, men förstår inte riktigt vad det är som skulle beskatta? Hur bör man agera i Sverige?

  2. Om man vill köpa in sig i det nya BAM, vilken aktie är bäst för oss svenskar? Dem amerikanska eller den kanadensiska?

  3. Om jag tolkar det rätt så är du inne på brookfield asset management(cad )som ett intressant val, hittar inte att de hade någon utdelning 2022 o vad tror du om utdelningen för 2023?

  4. Brookfield är ett mycket spännande men ofta lika rörigt bolag.
    Om jag vill investera i förnybar energi, infrastruktur och fastigheter, skall jag då köpa Brookfield Corporation (BN) ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)