Trimmat innehav i gröna favoriten Brookfield Renewable

Brookfield Renewable är fortsatt mitt största innehav, trots att jag nu sålt en femtedel av exponeringen mot bolaget.

Infrastruktur i form av produktion av miljömässigt relativt bra el som vatten, sol och vind ligger jag fortsätt gärna tungt i. Det var aldrig tänkt att bli ett så stort innehav som 7,7 procent av portföljen, men kursuppgångarna under de senaste åren gör att jag nu tagit hem lite sköna vinster.

Brookfield Renewable är fortsatt mitt största innehav, trots att jag nu sålt en femtedel av exponeringen mot bolaget.

Rent praktiskt har jag sålt allt i BEPC, alltså Brookfield Renewable Corporation. Däremot behåller jag hela innehavet i BEP.un, vilket är Brookfield Renewable Partners. Det är samma bolag, men olika bolagformer och aktier. Läs mer om vad jag skrivit om turerna kring bolagsformerna och aktiesplitten i Brookfield Renewable här.

BEP.un står nu för 6,3 procent av aktieportföljen och niomånadersrapporten var stabil (länken går till bolagets rapportsida). Utdelningen pekar fortsätt uppåt i enlighet med det finansiella målet om 5-9 procents höjning om året och produktion av ren energi är en investeringstrend som kan fortsätta, trots de historiskt höga värderingarna.

Börsdatas graf över direktavkastningen i Brookfield Renewable Partners.
Börsdatas graf över direktavkastningen i Brookfield Renewable Partners. Som synes har direktavkastningen fallit och det beror på att kursen stigit snabbare än utdelningen.

Att BEP nu har en direktavkastning på säg hälften av vad de brukade ha tidigare om året säger inget om kursen det kommande året. Däremot att värderingen är högre och att risken kanske också blivit det.

Jag förstod förr inte varför aktien var så billig och jag har lite svårt att förklara varför kursen bara stiger nu. Grön modetrend på börsen och lägre räntor än vad marknaden tidigare hade räknat med? Bättre kapitalflöden? Ett plötsligt tydligare behov av el framöver? Krävs en djupare analys för att hitta tydligare svar där.

Att någon gång om året eller mer sällan skala ned i de innehav som börjar bli alltför tunga i aktieportföljen kallas för rebalansering, eller balansering av portföljen. Min erfarenhet är att det precis som skolboken säger är bra över tid (många år), men att i alla fall jag ska röra mina långsiktiga innehav så lite som möjligt på kortare horisont. Lite som det jag skrev i Privata Affärer.

Om BEP passar in i din portfölj eller inte får du som vanligt göra en egen analys av. Det här är bara vad min analys av läget kommit fram till.

4 reaktioner till “Trimmat innehav i gröna favoriten Brookfield Renewable”

  1. Intressant vilka svenska gröna aktier kan man titta på tycker du? Eller intressanta fonder?
    Vinner Biden så känns det ju som att det kommer gynna denna sektorn.

    Tack för all kunskap 👍

  2. Hej!

    Blev sugen på den här aktien då jag brukar följa din goda råd! Men jag har en fråga angående P/E-talet som ligger på -98.31 just nu. Finns det någon bra anledning till eller ska man bortse från det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)