Trimmat innehav i gröna favoriten Brookfield Renewable

Brookfield Renewable är fortsatt mitt största innehav, trots att jag nu sålt en femtedel av exponeringen mot bolaget.

Infrastruktur i form av produktion av miljömässigt relativt bra el som vatten, sol och vind ligger jag fortsätt gärna tungt i. Det var aldrig tänkt att bli ett så stort innehav som 7,7 procent av portföljen, men kursuppgångarna under de senaste åren gör att jag nu tagit hem lite sköna vinster.

Brookfield Renewable är fortsatt mitt största innehav, trots att jag nu sålt en femtedel av exponeringen mot bolaget.

Rent praktiskt har jag sålt allt i BEPC, alltså Brookfield Renewable Corporation. Däremot behåller jag hela innehavet i BEP.un, vilket är Brookfield Renewable Partners. Det är samma bolag, men olika bolagformer och aktier. Läs mer om vad jag skrivit om turerna kring bolagsformerna och aktiesplitten i Brookfield Renewable här.

BEP.un står nu för 6,3 procent av aktieportföljen och niomånadersrapporten var stabil (länken går till bolagets rapportsida). Utdelningen pekar fortsätt uppåt i enlighet med det finansiella målet om 5-9 procents höjning om året och produktion av ren energi är en investeringstrend som kan fortsätta, trots de historiskt höga värderingarna.

Börsdatas graf över direktavkastningen i Brookfield Renewable Partners.
Börsdatas graf över direktavkastningen i Brookfield Renewable Partners. Som synes har direktavkastningen fallit och det beror på att kursen stigit snabbare än utdelningen.

Att BEP nu har en direktavkastning på säg hälften av vad de brukade ha tidigare om året säger inget om kursen det kommande året. Däremot att värderingen är högre och att risken kanske också blivit det.

Jag förstod förr inte varför aktien var så billig och jag har lite svårt att förklara varför kursen bara stiger nu. Grön modetrend på börsen och lägre räntor än vad marknaden tidigare hade räknat med? Bättre kapitalflöden? Ett plötsligt tydligare behov av el framöver? Krävs en djupare analys för att hitta tydligare svar där.

Att någon gång om året eller mer sällan skala ned i de innehav som börjar bli alltför tunga i aktieportföljen kallas för rebalansering, eller balansering av portföljen. Min erfarenhet är att det precis som skolboken säger är bra över tid (många år), men att i alla fall jag ska röra mina långsiktiga innehav så lite som möjligt på kortare horisont. Lite som det jag skrev i Privata Affärer.

Om BEP passar in i din portfölj eller inte får du som vanligt göra en egen analys av. Det här är bara vad min analys av läget kommit fram till.

16 reaktioner till “Trimmat innehav i gröna favoriten Brookfield Renewable”

 1. Intressant vilka svenska gröna aktier kan man titta på tycker du? Eller intressanta fonder?
  Vinner Biden så känns det ju som att det kommer gynna denna sektorn.

  Tack för all kunskap 👍

 2. Hej!

  Blev sugen på den här aktien då jag brukar följa din goda råd! Men jag har en fråga angående P/E-talet som ligger på -98.31 just nu. Finns det någon bra anledning till eller ska man bortse från det?

 3. Hallo!
  Läste din sida och tänkte köpa en post i Brookfield Renewable/ BEP.UN, men det går tyvärr inte.
  Köp-knappen är utgråad 🙁

  Ringde till Avanza och frågade varför och de säger att det inte går att hantera skattemässigt i Sverige pga LP-upplägget/bolagsformen.

  Synd tycker jag …

  Brookfield Asset Mgm Inc / BAM.A går däremot att köpa men de ligger utdelningsmässigt på en annan nivå. Hur bör man tänka här?

  1. Ja, det är lite synd att Avanza säger nej. Nordnet har fortfarande handel i BEP.un. BEPC går att handla och det är samma ekonomiska exponering, men kursen står högre så det blir ett klart dyrare köp. Det bästa är egentligen BEP.un via Nordnet eller annan bank.

   1. Nu har även Nordea stängt möjligheten att köpa BEP.un.
    Antagligen bara en tidsfråga för Nordnet då.

    Föresten. Någon som reagerat på att Renewable nyligen genomfört en aktiesplit, men att man inte fått aktierna i depån ännu?

 4. Tjena igen.

  Nu fick jag aktier i BEPC. Men inte i BEP.un.

  Är det samma för dig? Trodde split gällde samtliga ”versioner” utan BEP nämligen. Aktie kursen för samtliga har iaf gått ned motsvarande de nya aktierna.

 5. Hej! Har du fått utdelningen som skulle komma 31a mars?

  Nordnet.se har inte bokat den än

  ”Vi har ej mottagit utdelningen från vår depåbank än för detta företag. Vi för dialog med dem kring när utdelningen förväntas komma. och vi kommer att boka ut dem till er så snart vi kan. Har tyvärr ingen mer specifik info än så i nuläget.”

  Första gången det blir så försenad

 6. Hernhag, hjälp mig förstå BEPs kassaflöde (tittar i Statement of cash flows i 2020 årsredovisning). De har de ett operativt kassaflöde på 1296 milj och en utdelning som summerar till totalt 1397 milj?

  Missar jag något?

  Stort tack!

  1. Allmänt tittar jag mest på den som står i början av rapporterna, om kassaflödet som är tillgängligt för utdelning. De måtten är justerade för eventuella engångsposter. I BEP:s fall tror jag det kan ha varit en försäljning av verksamhet och ett större förvärv som är med och spökar lite, hur mycket kassaflöde som ingår i kalenderåret beror lite på hur sent på året ett förvärv görs. Jag minns inte riktigt i BEP:s fall för 2020.

 7. Någon som fattat vad som gäller gör Brookfield Infra’s återköp?
  Försökte hitta ngt på deras hemsida, men min ekonomiengelska är för dålig

  1. Har man ”Odd Lot Securities” vilket är småposter under 100 aktier kan man enligt pressmeddelandet sälja dem courtagefritt via bolagets partner om man vill. Vet inte ens om det går för oss i Sverige, särskilt inte om man har kapitalförsäkring för där står pensionsbolaget/banken som ägare till aktierna. Men med dagens låga courtagenivåer går det lika bra sälja över börsen om man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)