Allt om Brookfield Renewable Partners LP:s nedgång och aktiesplit

Brookfield Renewable Corp (BEPC) är det som är bäst att äga på sikt, för det är bästa företagsformen som icke amerikan.

Under 2020 fick jag flera frågor om Brookfield Renewable Partners LP som delade ut aktier i Brookfield Renewable Corp. Utdelningen skedde via en aktiesplit Det är två exakt likvärdiga bolag, enda skillnaden är bolagsformen.

Det gröna energibolaget tar därmed rygg på Brookfield Infrastructure som i våras gjorde exakt samma sak.

Frågelådan om Brookfield Renewables LP BEP och BEPC.
Frågelådan. Du frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Här är mina svar på era frågor.

Varför gör man detta?
Corporations är aktiebolag och kan fler kan äga aktier i dessa jämfört med LP, som motsvarar handelbolag eller kommanditbolag.

Varför har Brookfield Renewable Partners LP gått ned så mycket?
Hela nedgången den 30 juli är aktiesplitten. Bolaget är sig likt i grunden.

Mitt kurslarm har plingat till. Är det dags att slå till i Brookfield Renewable Partners LP nu efter nedgången?
Nej, det är bara en aktiesplit där vi får nya aktier, men i ett annat aktieslag. Ska du köpa aktien ska du göra det av andra anledningar. Kurslarm som utlöses på grund av aktiesplittar är falska.

Ser du någon anledning att sälja Brookfield Renewable Partners LP?
Kommer kursen i de olika varianterna att följas åt?
Det har kursen inte gjort för infrastrukturkollegan BIP där nya aktien BIPC värderas ca 10 procent högre än BIP.un som är företagsformen LP.

Jag funderar därför på att sälja av en del i gröna elens BEP och köpa motsvarande i BEPC och se om det blir en uppvärdering. Då skulle jag i så fall sälja och växla tillbaka till BEP igen.

Corporation är den lite bättre företagsformen rent formellt, men det dras lägre källskatt från LP än Corp. Även om vi tids nog får tillbaka källskatten är det kanske inte så dumt att långsiktigt äga LP för att slippa ligga ute med skatten.

Hur länge kunde jag handla aktien och ha rätt till de nya aktierna?
Enligt pressmeddelandet från 16 juli är sink-perioden ”due-bill” den 24-29 juli 2020.  I Nordamerika har man ibland en hel period, vilket jag inte riktigt begriper.

I Sverige är avstämningsdagen två dagar efter sink-dagen och en dag efter ex-datum. I Nordamerika är det väl fortfarande en dag extra, så utdelningsdagen är tre dagar efter sink-dagen och två efter ex-datum.

Enligt pressmeddelandet den 29 juli är avstämningsdagen (record date) den 27 juli. Tre bankdagar efter sink-dagen 27 juli är den 30 juli och det fanns BEPC-aktier bokade i min depå per den 30 juli 2020.

Om sink-dagen var 27 juli eller 29 juli känns lite oklart, men den 30 juli dök väl aktierna upp även i din depå?

Det var även den 30 juli 2020 som Brookfield Renewable Partners LP föll på börsen med ca 25 procent, vilket motsvarar villkoren i aktiesplitten. Fyra andelar i BEP gav en i BEPC.

26 reaktioner till “Allt om Brookfield Renewable Partners LP:s nedgång och aktiesplit”

  1. Bra fråga, det går via Nordnet ännu. Tror även Nordea. Men det innebär att ska man som Avanzian köpa tillbaka BIP.un eller BEP.un får man göra det via annan nätmäklare.

   1. Hej.

    De går att köpa via Nordea fortfarande. Däremot har jag inte fått aktierna från split:en där ännu

 1. Hej Marcus,

  I och med att jag äger BPY.UN fick jag detta meddelande från Nordnet i veckan:

  Brookfield PPTY (CAD)
  Uppköp
  General offer:
  Brookfield PPTY invites the holders of its limited partnership units to tender units for 12 USD. The offer is subject to proration.

  Last day to respond is 2020-08-25.
  Please be advised that the payment date is preliminary and is subject to change.
  Incomplete or erroneous acceptance may be left without consideration.
  If you choose to accept this offer in another way than through the service Corporate Events a fee will be levied in accordance with Nordnet’s price list.

  För erbjudandets fullständiga villkor se:https://bpy.brookfield.com/press-releases/2020/07-02-2020-115030154

  Min fråga är. Aktien stängde igår Fredag på 11.19 USD vilket ger ett uppsida på ca 9,3% om man tackar jag på detta erbjudande. Likviddag är 2020-09-04, dvs. lite mer än en månad. Finns det nån hake i detta erbjudande eller är det bara fylla på och få 9,3% om ca en månad?

  Tack för en fruktfull blogg.

  1. Hej!
   Enda haken med återköpserbjudandet är att kursen skulle kunna rusa i pris och passera de 12 usd du får. Därför kanske du ska vänta till i slutet av acceptperioden innan du tackar ja. Är kursen då lägre än 12 usd kan du ta likviden och köpa tillbaka aktierna om du vill. Jag ser så här spontant heller inget om handel i inlösenrätter.

 2. Hej!
  Har en fråga som inte handlar om splitten.
  När man köper Brookfield Asset Management, får man då alla tre tillgångsslagen fastigheter, infrastruktur och förnybar kraft i en aktie?
  Eller är det fel att tänka så?
  Mvh Willy

  1. Hej!
   Det är rätt att tänka så. Brookfield Asset Management är ett investeringsbolag med ett fokus vi verkligen saknar på Stockholmsbörsen, så att komplettera med aktier där är en idé jag gillar.

 3. Hej

  Jag var ovetande om Spliten och köpte Aktien Bep.un den 29:e för CA 71 CAD innan kursraset. Följaktligen tappade innehavet 25%. Borde det inte öppnas en ny post med fler aktier för som det är nu så är mitt innehav bara värt mycket mindre än om jag hade lagt in samma summa precis efter splitten.

  Tack för en grym blogg.

  1. Hej!
   Jag tror du kan få nya aktier i BEPC ändå då den där ”due bill” perioden var till och med 29 juli. Återkom när du fått dem. Det vore konstigt om du inte fick aktierna om du köper före aktiespliten.

   1. Tack för svar. Nordnet säger att man inte får några aktier efter X-dagen vilket var 24:e. Är det så att om man köper en aktie mellan x-dagen och splitten så minskar ditt innehav I värde men du får inga nya aktier?

    1. Det vore rena stölden. På x-dagen måste kursen vara lägre om det inte lägre ingår det som ska skiftas ut. 24 juli som x-dag är i alla fall fel, enligt alla uppgifter jag ser från bolaget.

     Köpte du för 71 CAD den 29 juli dagen innan kursen rasade pga aktiesplit och sen inte får några aktier vore det någon form av skandal. Jag får försöka rota lite i detta.

     Enligt Nordnets graf var kursen 56 CAD den 29 juli, precis som nu. Som om de justerat grafen för aktiesplitten, vilket man iofs kan göra men ”tappet” syns inte ens där. Avanza har däremot inte justerat sin graf.

 4. Hej

  Tänkte köpa Brookfield Renewable Partners, men när jag väl bestämde mig för att trycka på köp in till en Kapitalförsäkring så gick den inte att köpa. Vad är det egentligen jag borde köpa med hänsyn till potentiell kursutveckling, utdelning och möjlighet att äga i en kapitalförsäkring? Hittar 4 olika hos Avanza, även om två av dem verkar vara skillnad mellan USA och Kanada enbart. Eller är det bättre att köpa in sig i Brookfield Asset Management?

   1. Hej

    Stort tack för svar. Spelar det någon roll om jag väljer Kanadensisk eller Amerikansk? Hur kommer utdelningar att skilja sig mellan LP och Corp?

    Är det bättre att äga Asset Management ur utvecklings och utdelningsperspektiv tror du?

    1. Det är samma bolag och utdelning per andel/aktie och LP är lite billigare i kurs så direktavkastningen blir lite högre där. Men Corp är egentligen en lämpligare företagsform. Inget givet val således.

     Brookfield Asset Management äger delar i alla andra Brookfieldbolag och ytterligare en del investeringar utöver det så det är ett mycket bredare bolag som återinvesterar mer av sina utdelningar. Lite mer som ett tillväxtfokuserat investmentbolag. Bra grejer det också. Jag har BAM i min tillväxtfokuserade IPS-depå.

 5. Hej, förstår inte det här riktigt. Brookfiled Property Partners vill återköpa aktier, och då gärna för 12USD/st, en kurs vi senast såg i maj. Vem går frivilligt med på detta? Eller är det inget val då BAM äger +55% och kanske då kan besluta att det genomförs ändå?
  Källa: https://bpy.brookfield.com/press-releases/2020/07-02-2020-115030154

  Själv har jag redan -46% idag på en kurs om 16CAD då jag köpte precis innan Corona (28CAD). 12USD gör det hela såklart värre 🙂

 6. Hej!
  Vad är skillnaden mellan den amerikanska/kanadensiska aktien? Blir osäker på vilken man bör köpa.

 7. Jag har en fråga om Brookfield Infrastruktur resp dito Renewabler. Angiven dirketavkastning har varit 4,9 % vardera. Enligt en koll på Avanza i dag så har de slopat utdelningen. O % stårdet för båda. Vad har hänt och vad händer framledes?

 8. Sparar till barnen(långsiktigt då). Kan dessa två vara et bra val för ett längre ägande?

  Brookfield Asset Management Inc
  Brookfield Renewable Corp

 9. Hej,

  Ska man äga Bepc den amerikanska eller kanadensiska? Eller spelar det ingen roll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)