Så klarar du byråkratin för att köpa bostad och ta lån i Spanien

Att köpa bostad i Spanien och att ta lån i spansk bank innebär mycket byråkrati. Här är min tips för att klara av processen, samt alla dokument jag signerat och skickat in.

–>Totalt blev det 15 olika dokument bestående av sammanlagt 50 A4-sidor som jag signerat med initialer eller namnunderskrift.
–>Ytterligare 34 dokument av olika slag skickade jag in gällande identitet och ekonomi.

De 22 sidor och bilder och annat som var underlag till banken räknar jag ovan varje sak endast en gång. Jag fick nämligen skicka in vissa saker flera gånger innan min svensktalande kontakt på Sabbadell slutade be om att få dokumentet i fråga. Mer om bostadslån i Spanien i annat inlägg.

Ibland undrade jag varför jag skulle behöva signera. FIPER var en sammanfattning av villkoren hos banken, men jag var tvungen att signera alla sidor där också. Jag surade till och tog det bokstavligt och signerade alla sidor med namn och namnförtydligande, även sidan där endast bankkontaktens namn och nummer stod. Det kändes som överkurs. 🙂

Notarius Publicus var en svensk advokatfirma som utförde den tjänsten med stämplar och allt. Jag hittade den via google. Sen bara att skicka till spanska advokaten. Jag tror det bara var det och något dokument till som alls behövdes postas rent fysiskt. Allt annat mejlade jag.

Vissa dokument var på spanska och då min ”ekonomibyråkratispanska” är lite obefintlig kändes det kanske inte helt hundra, även om jag förstod de stora dragen och att det gick att fråga om jag ville ha mer info.

Så hur klarar man byråkratin när du köper bostad och tar lån i Spanien?

  • Ta ett dokument i taget och beta av dem metodiskt.
  • Se till att du har gott om tid.
  • Det är en stor fördel att ha skanner så du slipper fota allt med mobilen.
  • Ibland krävs det att du mejlar dokumenten i PDF-format och inte som en foto-fil, så skanner är bra att ha även om det går att klippa in fotona i ett Worddokument och spara som PDF.
  • Se till att ha en advokatfirma att fråga och som sköter allt utöver själva signerandet åt dig. Vissa saker kan de via POA, Power Of Attorney, skriva under om så krävs.
  • Det underlättar att kunna engelska, så är du inte beroende av svensktalande advokat eller advokatassistent utan kan prata och mejla direkt med spanska advokaterna.

När det gäller licensen för att hyra ut bostaden är jag uppe i tre dokument fördelat på totalt fem sidor. Minst ett dokument återstår.

5 reaktioner till “Så klarar du byråkratin för att köpa bostad och ta lån i Spanien”

  1. Du gjorde det bra som orkade med allt det där – vi (jag och frun) har sneglat några gånger på tanken att köpa lägenhet i Spanien men vi har hyrt istället och kommer nog att fortsätta göra det.

  2. Man blir provocerad av omständlig, trög byråkrati. Ibland glömmer man hur bra en del saker fungerar i Sverige. Tror många drar sig för lägenhetsaffärer i Spanien just pga sånt här.
    Angående uthyrarlicensen, Don’t hold your breath… Min pappas ansökning har snart varit inne i ett år utan att komma vidare. En handläggare i hela kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)