Att lämna ekorrhjulet eller bara byta till ett annat

Att lämna ekorrhjulet behöver inte betyda att vi blir helt passiva och pensionerade. Det går att byta till andra ekorrhjul med mer frihet.

I våras fick jag en kommentar till ett inlägg jag gjorde på mitt Instagramkonto om att samhället inte kan funka om alla lämnar ekorrhjulet och att många kan trivas att vara där. Min syn på saken är att det är skillnad på ekorrhjul och ekorrhjul. 

Jag sade upp mig från drömjobbet för att lämna ett ekorrhjul byggt på antal timmars jobb i veckan. Ett annat sorts ekorrhjul jag ogillar är ett där vi måste vara på en viss plats när vi ska utföra något, så att vi alltid ”sitter fast” i jobbpendlandet. 

Det ekorrhjul jag gärna är i skiftar form över tid. Jag gör saker jag kan fakturera för och få in pengar av. Jag vill se hur långt jag kan komma i karriären, jag vill kunna utvecklas vidare. Det innebär att jag exempelvis har en aktiechatt en gång i veckan, vilket är ett sorts ekorrhjul av upprepning.

Vi ska inte sluta arbeta helt bara för att vi lämnat ett eller två av de tråkigaste ekorrhjulen.

Även om du lever på ditt sparkapital och följer fyraprocentregeln som ekonomiskt fri kan du göra andra saker som regelbundet ger dig inkomster. Det går att ha många olika inkomstkällor som ger dig olika grad av frihet och variation. Inkomstkällorna är också i olika grad en passiv inkomst, men som jag skriver i den artikeln är det snarare hävstång och skalbarhet på din tid och energi du ska försöka uppnå.

Inget samhälle kan fungera om alla har exakt samma kompetenser, yrken, livsstil, etc. Alla samhällen behöver olika typer av individer. Därför är det bra att somliga trivs i de ekorrhjul där vi andra vantrivs.

För oss som vill ha flexibilitet och frihet är det här med att lämna ett nödvändigt men ansträngande ekorrhjul lite som att vi gjort lumpen och klarat av hundåren. Vi går helt enkelt vidare till ett annat och bättre ekorrhjul eller lever ett helt stilla liv, vad vi nu önskar göra.

Lämna ekorrhjulet och välj sen nästa förhoppningsvis bättre ekorrhjul att vara i.
Lämna ekorrhjulet och välj sen nästa förhoppningsvis bättre ekorrhjul att vara i.

3 reaktioner till “Att lämna ekorrhjulet eller bara byta till ett annat”

  1. Kloka ord! Finns så många kategoriska överdrifter åt båda hållen. Men vi är ju olika och känner ofta inte ens oss själva riktigt ordentligt. Då är det bättre att sikta in sig på att skapa större ekonomisk frihet för ökade valmöjligheter i livet.

  2. Väldigt tänkvärt. Har själv börjat fundera lite nu efter en långsemester, att ta hand om små barn, hus, trädgård, bil etc etc inte innebär den avkoppling som jag är ute efter med mitt FIRE-sparande. Det var faktiskt nästan mer utmattande än att sitta på jobbet…

    SÅ skriver även RB40 som jag läser väldigt mycket, att det var väldigt tufft innan hans son började skolan, då helt plötsligt blev livet mer i balans och alla blir nöjda och glada. Men det är nog väldigt personberoende, vad som ger en själv ny energi. Jag är ju en enstöring som gärna vill sitta i timmar för mig själv och läsa en bra bok, och det funkar inte så bra med barn i huset… då blir det mer som om man är en butler… pappa…. pappa…pappa….. 🙂

    Jag kom efter sommarens grubblerier fram till att det som ger mig mest glädje och styrka är balans… mellan allt helt enkelt. Jobb, familj, fru, barn, egentid osv. Att hamna i ett ekorrhjul med en massa måsten hemma är inte helt olikt ett ekorrhjul på jobbet… faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)