Castellums nyemission 2023 – En liten analys

Dags för en liten analys av fastighetsbolaget Castellums nyemission på 10 miljarder kr. Till skillnad från när Norrporten förvärvades 2016 känns det här kapitaltillskottet klart mer defensivt, vilket är negativt. För många är det ändå inte så dumt att teckna.

VILLKOREN: Nyemissionen skapar 50 procent fler aktier och efter nyemissionen blir då utspädningen 33 procent. Detta då villkoren är att varannan aktie via teckningsrätterna ger rätt att teckna en ny.

Teckningskursen är 62 kr och det krävs två teckningsrätter för att teckna en ny aktie. Med en aktiekurs på i skrivande stund 99 kr är det teoretiska värdet på varje teckningsrätt 18:50 kr.
Den 16 maj kl 16:55: Korrigerade jag ovan nämnda teoretiska värdet på teckningsrätten.

Just nu den 15 maj handlas teckningsrätten i nivå med det och avsaknaden av rabatt gör att intresset och förtroendet för bolaget och kapitaltillskottet är bra.

Teckningstiden är 15 maj till 29 maj 2023. Handeln med teckningsrätterna är 15 maj till 24 maj.

Teckna eller inte teckna

Det viktigaste är att du gör någonting. Här är dina tre alternativ:

 • Sälj teckningsrätterna och erhåll likvid.
 • Utnyttja dina rätter för att teckna fler aktier.
 • En mellanväg kan vara att sälja en del av dina teckningsrätter för att finansiera att du tecknar nya aktier via de teckningsrätter du har kvar.

På kort sikt bör du inte öka ditt ägande i fastighetssektorn om du redan äger en hel del. Jag tycker ännu att det är lite tidigt att investera direkt tungt. Vi har ännu inte sett räntetoppen och kanske kommer den senare än vi alla nog hoppas på.

På lång sikt är däremot Roger Akelius rygg den du ska ta om du ska ta någon i fastighetssektorn. Castellum kan sett på tre till fem år dra fördel sina stärkta finanser.

Som jag utredde i boken Trenderna som gör dig rik på aktier är kontorsdöden en myt. Guldåldern är över, men visst kommer det att finnas efterfrågan på kontor.

Dags för en liten analys nu när det är dags för fastighetsbolaget Castellums nyemission på 10 miljarder kr. Som jag utredde i boken Trenderna som gör dig rik på aktier är kontorsdöden en myt.
Köp aktieboken på AdlibrisBokus eller signerad på Sterners Förlag.

Substansrabatten i Castellum är nu höga 55 procent, enligt sajten FBindex. Castellum är en värdeaktie, även om fastighetsvärdena är i sjunkande trend. Den passar inte in i just min portfölj, men på några sikt är det en helt okej basaktie. Aktieköp i stabila bolag efter en lång nedgång kan löna sig även denna gång.

Teckna i Castellums nyemission – om du äger och vill öka ditt ägande i fastighetssektorn redan nu.
Andra avstår och avvaktar lite till.

6 reaktioner till “Castellums nyemission 2023 – En liten analys”

 1. Är inte 19:50 fel? Jag får värdet av varje teckningsrätt till 12:33 kr, med samma siffror.

  Nyemissionen skjuter till 31 kr (62÷2) per gammal aktie.

  Varje gammal aktie ger en halv ny aktie. Det blir alltså totalt 1,5 aktier (1+0,5) aktier per varje gammal aktie.

  Så om värdet för en gammal aktie är 99 kr. Så blir värdet per aktie, fördelat på alla aktier efteråt, och inklusive de nya pengarna, (99+31)÷1,5 = 86⅔ kr/aktie

  Vi betalar 62 kr för att få en ny aktie.

  86,⅔ – 62 = 24⅔ kr i rabatt.

  Rabattens värde, fördelat på två teckningsrätter: 24⅔ / 2 ≈ 12⅓ kr.

  1. Rabatten i nyemissionen är just nu ca 40 kr (102-62) och varannan teckningsrätt ger rätt att teckna med den rabatten. Därmed är varje teckningsrätt värd hälften, ca 20 kr. Så räknar jag.

   Jag tror dina uträkningar blir rätt om vi räknar på aktiekursen innan teckningsrätterna avskiljdes. (120 kr + 31 kr)/1,5 blir ca 100 kr och varannan teckningsrätt ger rätt att teckna något som är ca 40 kr billigare, alltså 20 kr per teckningsrätt.

  1. Hej!
   23,45 kr per teckningsrätt får jag det till nu på kvällen den 23 maj när Castellum stängde i kursen 108,90 kr.
   CAST TR ser ut att kosta lite mer än det teoretiska priset.

 2. Dum fråga; visst är det så att om man sitter på sina teckningsrätter över slutdatum för emissionen (29/5?) så behöver man inte aktivt göra något ytterligare, TR omvandlas per automatik till aktier?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)