Dags att fler bolag inför halvårs- och kvartalsutdelningar

Cash is king, men kassaflödet är minst lika viktigt.

I tider av börskrasch och coronakris tycker jag det är hög tid att fler bolag inför kvartalsutdelning. Visst får vi aktieägare vänta längre på utdelningen, men nu behöver bolagen jämnare kassaflöden. Det är bättre att få utdelningarna utspridda över året istället för allt om våren, jämfört med att inte få utdelning alls eller få utdelningstrenden bruten.

Jag hänger därmed på resonemanget i Börspodden förra veckan om att kvartalsutdelningar nu vore bra i Sverige.

Enda haken är att blir det värre än befarat med konjunkturen är det ostrategiskt om bolagsstämman har samlats redan nu under våren och slagit fast utdelningar för resten av året. För de mest utsatta bolagen är det därför bättre att ställa in utdelningen helt.

Eller som Beijer Alma, Beijer Ref, Husqvarna, Lammhults Design, Lundin Petroleum, NCC, Ratos, SKF och Trelleborg har gjort. Sänkt utdelningen, men planera/överväg en extrastämma i höst och slå fast resten av utdelningen då om ekonomin tillåter det. Det är en godkänd nödlösning för konjunkturkänsliga bolag.

För övrigt har jag uppdaterat min sida med svenska kvartalsutdelare och andra börsbolag som har antingen halvårsutdelning eller årlig utdelning på annan tidpunkt än under våren.

Längst ned på den sidan har jag ställt samman vilka som hittills har trillat bort och det är tyvärr en del. De åtta svenska stamaktier som ger kvartalsutdelning är kvar, inklusive Lundin Petroleum som sänker utdelningen.

Vill vi ha fler kvartalsutdelare i Sverige är det upp till oss att kavla upp ärmarna och påtala det för bolagen där vi är aktieägare.

18 reaktioner till “Dags att fler bolag inför halvårs- och kvartalsutdelningar”

 1. Hej!
  Hur tänker du kring IT-konsulter? Vet du varför Ework halkat efter i några år? Är t.ex. Tieto ett bättre val?

  1. Hej! Båda påverkas nog lika mycket i coronakrisen. Ework har investerat i nya plattformar och resultaten kommer främst under andra halvåret i år, enligt tidigare plan.

 2. Med all respekt så förstår jag inte alls det rationella i det du säger här. Framgångsrika företag karaktäriseras av långsiktigt tänk, så än mer kortsiktighet är det absolut sista vi behöver.
  De företag som står starka nu kommer gå vinnande ur det vi nu ser. Att då medvetet göra sig svagare genom onödiga kassautflöden är att skjuta sig i foten långsiktigt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

   1. Tvärtom så vore det väl nu aktuellt att diskutera utdelning än mer sällan, kanske vart 5e år, mer i likhet med en konjunkturcykel. Starka bolag byggs genom att återinvestera i en sund verksamhet, och inte alls genom fokus på utdelning.

    1. Det beror helt på bransch. Amazon gjorde rätt som inte delade ut eller ens gick med vinst utan bara satsade allt på tillväxt. I mogna branscher finns inte så mycket att satsa på så utdelningsstopp i fem år vore om inte kapitalförstöring så i vart fall fel. Det är bättre kapitalet delas ut så det kan investeras i bolag som behöver det bättre.

 3. Är det inte ett bra läge att satsa på fonder i norska kronor i dagsläget om man vill vara långsiktig? Jag tänker t.ex. att istället välja DNB:s fonder hos pensionsmyndigheten istället för svenska motsvarigheter så länge förvaltningsavgiften är ungefär densamma?

  1. Nej, det som ytterst avgör är i vilken valuta som bolagen har sin verksamhet och i vilken valuta aktierna är noterade i. Att t.ex. köpa en norsk eller svensk globalindexfond spelar ingen roll. DNB:s fonder kan dessutom handlas i kr om de säljs/distribueras i Sverige.

   1. Tack för ditt svar!
    En annan fråga i det här läget…om jag tror att dollarn kommer försvagas kraftigt närmsta året, vad ska jag satsa på att köpa då?

    1. Det vet jag inte om dollarn kommer att göra. Alla stater spenderar massor av skattebetalarnas pengar nu och alla valutor kan inte försvagas samtidigt. Dollarn är ovanligt stark mot kronan, så en viss vändning borde komma inom något år, men valutor spelar mindre roll är val av aktier och fonder. Med det sagt är bolag som t.ex. Clas Ohlson med stor försäljning i Norden och importerar allt från Kina i dollar ett bolag som vill ha svagare dollar och starkare krona. Inte för jag gillar den aktien, men bolaget påverkas på det viset.

 4. Hej! Har en fråga angående Brookfield Infrastructure (Bip)
  Ser att det går att handla en BIPC på Avanza, (Brookfield Infrastructure Corp).
  Är detta samma bolag/aktie med samma utdelningsförfarande? Vet att de tänkt ändra bolagsform men är det detta som skett nu?
  Blir inte riktigt klok på det…

  1. Hej!
   Det ska vara samma bolag, men den nya bolagsformen och ge samma utdelning. Mina aktier i BIP.un har ännu inte konverterats till BIPC. Lite förvirrande, men det klarnar nog framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)