Frågelådan – Vad vi gör med aktierna under coronakrisen

Frågelåda
Frågelådan. Du frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Jag lägger ut en frågelåda igen då många frågor jag får utanför aktiechatten kan vara intressanta för många andra.

Läsarfråga: Varför tror du att Klövern Pref fallit så mycket?
Jag gissar det beror på att det finns en oro för att företagsobligationsmarknaden frusit och att det drabbar hela fastighetsbranschen. Dessutom går kapitalflödena netto från aktier till likvider och statsobligationer just nu, vilket pressar ner allt.

Läsarfråga: Varför tar Corem Pref så mycket stryk, när räntan fortfarande är låg och ingen höjning är i sikte? Är Corem Pref den preferens aktie som sjunkit mest senaste veckorna?
Nej, beroende på exakt när vi tittar på kursen. T.ex. Klövern Pref hade fallit mer i år från till den 13 mars. Det är märkligt hur aktier kastas ut över hela linjen och svårt att förklara varför en aktie rasar mer än en annan när förutsättningarna känns snarlika.

Läsarfråga: Ser att New Mountain och Oneok fallit ganska drastiskt! Gissar du på öka, minska eller behåll i dessa?
Marknaden verkar säker på stora utdelningssänkningar om vi ska döma dem utifrån värderingen just nu. Jag behåller, men vågar inte öka än. Risken är för hög.

Läsarfråga: Jag vill använda mig av utdelningsstrategin Dogs of the Dow fast på OMXS30. Jag har förstått att detta är en strategi man använder en gång per år och sedan balanserar om till de 10 bolag mest störst direktavkastning. Jag undrar om detta funkar som månadsspar att lägga in i dessa bolag och balansera om 1 gång per år?
När man ska balansera om, är det 1 Januari eller i Mars när utdelningarna blir bekräftade?
Det naturliga är att göra det i mars efter utdelningssäsongen. I USA går det bättre vid årsskiftet, för där ändras utdelningarna mer successivt under året.
Månadssparande borde funka, men jag känner inte till någon studie på hur det påverkar avkastningen.

Läsarfråga: Är det några av utdelarna som är säkrare eller mer riskfyllda än andra? Rent generellt när det gäller kommande aviserad utdelning – kommer krisen att få företag att ändra sin föreslagna utdelning?
Ja, vissa branscher bör vi undvika nu för att klara börskraschen. Exempelvis Scandic och Pandox har sänkt och även Fenix slopar utdelningen redan i år. Det är sensationellt att så sker. Ska vi coronasäkra aktieportföljen är det bättre att välja bolag med reala tillgångar. Det känns klart säkrare nu på börsen än de som är beroende av personal, publik, folksamlingar, tjänster.

Läsarfråga: Jag undrar ifall du har någon bra kännedom om SBF Bostad AB? Skulle vilja veta om du tycker detta kan det vara ett vettigt investeringsalternativ i denna osäkra tid? Man har ju bl a en nyemission på gång.
Ja, det är helt okej historik och fokus som de har. Men de är noterade fast med mkt liten handel, vilket sällan är helt bra.

Läsarfråga: Jag förstod du köpt Hexagon. Jag har tidigare tyckt den varit dyr. Visst har de en hel del produktion i Kina? 
Ja, det stämmer. Men där är de igång igen nu, förhoppningsvis utan bakslag.

Läsarfråga: Får jag fråga om inte Capmans historiska börsfall och svajiga vinst är lite oroande? Känns inte EQT som ett stabilare alternativ? EQT har ju ett starkt renommé/rykte.
Jag har lika svårt att se vad som finns i båda deras portföljer. Capman hade en svacka förra decenniet, men då var EQT inte ens noterade. Vet inte vad som är stabilast idag. EQT kan ha en starkare rykte om sig, ja.

Läsarfråga: Jag vill plocka in ett till någorlunda högutdelande bolag med sikten att behålla 2-3 år och tycker att Bilia känns väldigt lockande nu på kursen 93Kr, känns ändå som en någorlunda efterfrågat bransch som självklart är konjukturskänslig. Vad tycker du? Hoppas i så fall på någorlunda rekyl uppåt.
Sen jag fick denna mejlfråga har Bilia-aktien fallit ytterligare och är nere på ca 60 kr. Långsiktigt säkert en bra nivå även om bilförsäljningen stannar av. Deras framgångsrika servicedel lär tuffa på istället. Men det är svårt att se någon snar vändning för aktien.

Läsarfråga: Hur gör du med SJR efter utdelningssänkning?
Jag räknade med en sänkning till 1 kr i utdelning per aktie redan i somras eller när det var deras resultat säckade ihop, så jag minskade lite då men ligger oförändrat kvar nu.

10 reaktioner till “Frågelådan – Vad vi gör med aktierna under coronakrisen”

 1. Hej Marcus,
  Vad är din syn på Akelius D aktie? Har fallit väldigt mycket och har nu utdelning över 8%. Vilka är riskerna där?

 2. Hej Skägget!
  Hur ska man som utdelningsinvesterare tänka i det annars bra, ur ett utdelningsperspektiv, bolaget Duni nu när de helt slopat utdelningen? Sälja och köpa något annat bolag, t.e.x Nobina?

  1. Hej!
   Jag har inget givet svar där, men är du en strikt utdelningsinvesterare säljer du. Är du lite mer flexibel behåller du och klassar aktien som en utdelningsaktie som bara i extremfall sänker. Eller behåller till nästa högkonjunktur och säljer då, eftersom de trots allt riskerar att sänka i nästa kris. Nobina kan för övrigt också riskera att sänka utdelningen lite grann, men där jag inte aktien i portföljen för någon säker utdelningshöjning varje år utan det är ett high yield-case, en högutdelare. Får de sänka utdelningen lite grann är det ändå okej så länge direktavkastningen alltid är hög.

 3. Hej Marcus, hoppas du håller dig frisk i dessa tider.

  Jag undrar gällande Nobia, hur ser framtidsutsikterna ut samt kommer de kunna behålla en del av utdelningen i år tror du? Köpvärd trots det enorma raset? Allt gott!

  1. Hej!
   Kökstillverkaren Nobia har jag inte så bra koll på och har aldrig varit någon favorit hos mig.
   Bussbolaget Nobina däremot, i värsta fall sänker de utdelningen bara lite grann.

 4. Hej jag har köpt på mig väldigt mkt Swedbank, vad anser du jag borde göra behålla eller sälja av? Tack på förhand

  1. Hej!
   Tycker i så fall du ska i alla fall minska din position för att sänka risken. Det finns många andra bolag som är i branscher med ljusare framtid.

 5. Hej Marcus!
  Har du hört något om eventuella utdelningar i de finska bolagen? Tänker tex på Fortum och Sampo. Ställer de in allt i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)