HCP värt att behålla, men inte att öka i

Amerikanska fastighetsbolaget HCP faller hårt på sitt bokslut. 2015 gick okej om vi bortsett från orosmolnet HCR ManorCare. Det är största kunden/hyresgästen som har problem med myndighetsgranskningar.

Det som får aktien att falla är prognosen för 2016.

Full year guidance, not including the impact from unannounced future transactions, for FFO per share of $2.74 – $2.80; FAD per share of $2.62 – $2.68; and EPS of $1.49 – $1.55

HCP har höjt utdelningen årligen 31 år på raken. Det kan man klara även 2016. Höjs utdelningen per aktie från $2,3 till säg $2,4 kommer mer än hela vinsten per aktie (EPS) att delas ut. Det är inget problem då kassaflödena är starkare än då.

FAD på $2,62 är högre än utdelning och är det som gör att de kan hålla sin svit. Om långt mer än 100 procent av vinsten och drygt 90 procent av fria kassaflöden (FAD) delas ut blir det inte mycket kvar till investeringar. Det är ett problem om än ett litet.

Dessutom kan det under året bli räntehöjningar från FED och komma fler smällar från HCR, som klarar sina hyror och räntor med allt mindre marginal. Då är utdelningen mer i fara.

I övrigt är HCP lockande efter raset med 8 procents direktavkastning. Å andra sidan ger branschkollegan SNH över 11 procent nu och de klarade finanskrisen utan sänkningar, men höjer sällan utdelningen.

Det känns därmed som om nedsidan finns kvar i HCP, men klarar de detta är uppsidan stor. För tillfället tror jag inte det är bråttom att köpa HCP, att inte ett enda orosmoln till skulle komma och få aktien ännu billigare skulle förvåna mig.

Så länge utdelningen behålls behåller jag och gillar att äga ett bolag fokuserat mot sjukhusfastigheter. Efterfrågan borde vara bra långsiktigt med åldrande befolkning.

Däremot hoppas jag att jag kan avstå från att öka. Jag ska i alla fall sova på saken. Realty Income och Digital Realty Trust är mycket tryggare och HCP:s höga direktavkastning är en sorts varningssignal om riskerna.

3 reaktioner till “HCP värt att behålla, men inte att öka i”

  1. Tråkigt med så tungt fall men skönt att utdelningen finns där. Jag kommer inte öka men heller inte sälja av och vid sådana här tillfällen är det skönt att bolaget bara utgör en liten del av portföljen.

    Tack för inlägget om HCP!

    1. Endast framtiden kan förstås utvisa om HCP är en utdelningsfälla eller inte. I tider av stor osäkerhet för en enskild aktie är bästa strategin att hålla positionerna på lagom stora nivåer, så vi inte blir för tunga i bolag med problem. Just nu känner nog många att HCP-innehavet har krympt och blivit väl litet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)