Flytta aktier från ISK

Kan vi flytta aktier från ISK?
Nej, det går inte att flytta aktier från ISK till en annan typ av depå/konto. Vi får i så fall sälja och föra ut likviderna för att sedan köpa tillbaka aktien i den andra sortens depån. Däremot kan vi flytta aktier mellan två ISK.

Vad gäller om aktier via tvång flyttas ut ur ett investeringssparkonto?
Den manövern räknas som en försäljning av aktierna, precis som när vi flyttar aktier in i ISK.

Den sistnämnda frågan dök upp i aktiechatten förra fredagen, alltså den 11 juni 2021.
Signaturen Jonte frågade:
”Har tyvärr missat att lösa in en aktiepost som stod på mitt ISK. Eftersom aktierna nu är onoterade flyttade banken över posten till vanligt aktiekonto. Vinsten gjordes när de var på ISK-kontot, ska jag då behöva skatta som vanlig vinstskatt? Obs, har givetvis betalat ISK-skatt Tacksam för svar! Känns som jag blir dubbelbeskattad.”

Jag har tagit reda på exakt vad som gäller genom att fråga Skatteverket. Svaret är att det räknas som en försäljning, men att du inte blir dubbelbeskattad. Det blir med andra ord ingen kapitalskatt på vinstaktier om aktierna flyttas från ditt ISK. Värdet på aktierna är de förs ut räknas som ett ingångsvärde och det följer med aktierna ut från ISK.

Vad sätter man för värde på onoterade aktier som ska föras ut ur ett ISK?
Sannolikt är det senaste betalda kursen när aktierna var noterade, det vill säga precis innan de avnoterades. Är det aktier som delats ut och aldrig varit noterade kommer det mig veterligen alltid att komma ett besked från Skatteverket vilket skatterättsligt värde de avknoppade aktierna har.

Här är hela svaret på mina mejlfrågor från Skatteverkets rättsliga expert Karin Sköld Berzelius:

”En kontohavare kan inte ta ut en investeringstillgång från ett investeringssparkonto och föra över den till en egen depå. Istället får hen sälja tillgången när den förvaras på kontot och köpa motsvarande tillgång som sedan placeras i depån. De gånger som det kan vara möjligt att ta ut tillgångar från ISK:n är när en tillgång inte längre får förvaras på kontot dvs när den är eller blir kontofrämmande. Det kan t.ex. uppstå när en marknadsnoterad aktie som förvaras på en ISK avnoteras.

Likaså kan det bli fallet om en aktie läggs in i ISK:n för att den är en utdelning från en annan aktie som förvaras på ISK:n. Om den utdelade aktien inte är eller inom 60 dagar inte blir marknadsnoterad blir den kontofrämmande.

I dessa fall så kommer anskaffningsvärdet för de aktier som förs ut från ISK:n anses vara det värde de har den dag du plockar ut dem. Detta beräknade anskaffningsvärde används den dagen du säljer någon del av ditt innehav. Har du köpt aktier av samma sort eller har du aktier av samma sort i depå sedan tidigare ska detta beräknade värde ingå i den genomsnittsberäkning som ska göras för att beräkna din vinst eller förlust.”

Läs mer om ISK och KF i min guide för att välja depå.

9 reaktioner till “Flytta aktier från ISK”

 1. Hej!

  Trevligt för mig som storkonsument av finansiell information.

  Dock liten bagatellmiss i tredje styckets början. Står 11e Juli 2021. Det datumet har inte inträffat ännu så antar att du avser Juni.

  Allt gott i kommande semestertid

 2. Intressant inlägg! Jag har precis fått barn och önskar investera i en portfölj som min dotter sen kan ta över och förvalta vidare. Först tänkte jag investera i Avanzas KF barnspar men som jag har förstått det måste portföljen i en KF realiseras vid en övergång – och min dotter få pengar istället för aktier. Det känns inte alls bra. Måste jag alltså spara i ISK istället? Då kan jag föra över portföljen antingen i en viss ålder eller (om jag dör innan dess) via mitt testamente. Tänker jag rätt? Ser fram emot svar!

  1. Ja, det tror jag. Det går att föra över aktier från ett ISK till en annat, så jag tror du kan slussa över aktier då och då (från ditt ISK till din barns) eller hela depån när du vill.

 3. Vilken sparform (ISK, KF) ska man ha för Fenix Outdoor? När togs källskatten bort på utdelningen? Fenix Outdoor har sin skattehemvist i Schweiz.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)