Two men down i rapportfloden

Sandvik sänkte utdelningen sålde jag samma dag som rapporten. Totalavkastningen blev -5,4%, vilket är inte så mycket. Min utdelningsstrategi säger mig att jag ska vara skeptisk till sänkt utdelning. Jag trodde jag köpte kvalité när bolaget hade tillfälliga problem, men just nu ser det ut som om jag hade fel när jag började köpa aktien 2013.

sandvikgraf

Byggmax blev en bra affär trots raset på rapporten. Första köpet gjordes på 29 kr i slutet av 2012. Ökade sedan ett par mindre poster som du kan se nedan. Inklusive utdelningen blev avkastningen totalt 123 procent. Att köpa kvalité sedan det rekylerat kan löna sig.

byggmax

Källa till graferna är Avanza. K betyder köp och S står för sälj. S-markeringen i Sandvik diagrammet syns av någon anledning inte över längre tidsperioder då det skedde lite för sent.

Hoppas det inte blir fler utdelningssänkningar. Jag vill ju behålla aktier och inte hålla på och handla hela tiden. Å andra sidan är börsen på väg ned och håller det i sig kan det med lite tur dyka upp riktigt bra lägen i andra bolag under året.

2 reaktioner till “Two men down i rapportfloden”

  1. Hej,
    Hur ser du på Sandvik ur ett nyinvesteringsperspektiv, alltså för oss som inte äger aktien idag/vid beslutet om sänkt utdelning? Direktavkastningen på nuvarande kursnivå är fortfarande attraktiv trots sänkningen. Hade du behållt aktien eller kanske t.o.m. köpt fler på nuvarande kursnivå givet oförändrad/höjd utdelning? Eller är detta bara början på en ännu brantare spiral åt fel håll för bolaget?

    1. Hej!
      Sandvik är en turn around kandidat. Har du plats för en sån i portföljen är Sandvik lämpliga. Ny ledning och besparingar som genomförs talar för bättre resultat, men efterfrågan lär inte direkt vända upp med kraft än på ett par år. Hade utdelningen varit oförändrad hade jag behållit och väntat på en vändning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)