Lönar det sig att byta från aktiedepå till ISK?

Läsarfråga: Jag har blivit rekommenderad att flytta aktierna och fonderna från depån till ett ISK. Om detta nu är bra varför finns det aktie/fonddepåer? Tycker du att detta är bra? Tack för en bra bok och likaledes bra hemsida.

Mitt svar: Kul du gillar det jag skriver. Generellt sett är det så att så länge räntorna är låga lär ISK löna sig på sikt, men det finns inga garantier. Tumregeln är att du behöver högre avkastning än schablonräntan på ditt ISK eller din KF.

Förr i tiden fanns varken investeringssparkonto (ISK) eller bra (kapitalförsäkring) KF utan bara värdepapperskonto och aktiedepå. Alla reavinster och all utdelning beskattar med 30 procent i kapitalskatt. Sedan 00-talet någon gång har först KF och sen ISK tagit över allt mer.

Att flytta aktier till ISK räknas som försäljning. Att flytta förlustaktier till ISK räknas även det som en försäljning. Har du sparat länge eller ärvt aktierna du sannolikt mer reavinster än förluster och därmed blir det en skatteavbränning. Därför brukar jag tveka till att rekommendera aktiesparare att byta. Netto har du mindre kapital kvar efter flytten och skatten du betalar via deklarationen.

Det borde ändå löna sig sett över många år att spara i ISK, även om det inte är helt givet. Allt handlar om att din avkastning i ISK ska vara tillräckligt hög jämfört med schablonintäkten och beskattningen.

Provräkna i min sparkalkyl där all skatt i en vanlig depå kommer när du säljer det sista året medan ISK och KF beskattas lite varje år istället.

När ska vi flytta aktier till ISK eller KF? Tajmingmässigt blir det lägst skatt att flytta aktier till ISK (eller sälja aktierna och fonderna och stoppa in likviderna i KF) när börsen står lågt. Att sälja i en börskrasch innebär lägre reavinster och därmed lägre skatteavbränning. Förr eller senare vänder börsen uppåt och då är du med och får avkastning på dina aktier och aktiefonder i ditt ISK.

Efter några års börsuppgång tycker jag det är tveksamt att skatta av och flytta aktierna och fonderna till schablonbeskattade depåer. Om börsen går ned efter att du flyttat och skattat på vinsterna i får du hela nedgången i ISK och där är förluster inte ens avdragsgilla. Att först betala skatt och sen få kursnedgångar är frustrerande. Då är det en klen tröst att du slipper kapitalskatt på dina utdelningar.

Om det lönar sig att byta depå för sparande i aktier och fonder har jag diskuterat tidigare.

Blogginlägget uppdaterad 9 april 2020.

2 reaktioner till “Lönar det sig att byta från aktiedepå till ISK?”

  1. Jag är en sån som sällan säljer av mina aktier/fonder från depån och har en hel del sedan gammalt. Jag har också blivit rekommenderad (av banken) att sälja av och flytta till ett ISK, men inte fått nån förklaring till varför. Vad är fördelen om jag inte har behov av pengarna just nu?
    Jag har inga förluster att kvitta vinsten mot.
    (När jag nu köper nya aktier så köper jag dem via mitt ISK.)

    1. I ISK är det ingen extra skatt på utdelningar medan de i vanlig aktiedepå beskattas med 30 procent. Det är heller ingen skatt på reavinster heller i ISK, men flyttar du aktier dit från vanlig depå blir det reavinstskatt på de vinster du har i depån. När och hur snabbt det lägre skattetrycket i ISK lönar sig beror på hur ofta du tar hem vinster och vilken schablonskatt det är på ISK och KF. Det beror också på hur hög direktavkastning du får. Har du inget behov av pengarna just nu och direktavkastningen är låg kan det vara lika bra att låta aktierna stå kvar i din gamla depå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)