Lönar det sig att byta från aktiedepå till ISK?

Läsarfråga: Jag har blivit rekommenderad att flytta aktierna och fonderna från depån till ett ISK-konto. Om detta nu är bra varför finns det aktie/fonddepåer? Tycker du att detta är bra? Tack för en bra bok och likaledes bra hemsida.

Mitt svar: Kul du gillar det jag skriver. Generellt sett är det så att så länge räntorna är låga lär ISK löna sig på sikt, men det finns inga garantier.

Förr i tiden fanns varken ISK eller bra KF utan bara värdepapperskonto och aktiedepå. Sedan 00-talet någon gång har först KF och sen ISK tagit över allt mer.

Att flytta aktier till ISK innebär en skatteavbränning, så jag brukar tveka till att rekommendera folk att byta. Reavinstskatten får du betala, då en flytt av aktier till ISK räknas som försäljning, men det borde ändå löna sig sett över många år även om det inte är helt givet.

2 reaktioner till “Lönar det sig att byta från aktiedepå till ISK?”

  1. Jag är en sån som sällan säljer av mina aktier/fonder från depån och har en hel del sedan gammalt. Jag har också blivit rekommenderad (av banken) att sälja av och flytta till ett ISK, men inte fått nån förklaring till varför. Vad är fördelen om jag inte har behov av pengarna just nu?
    Jag har inga förluster att kvitta vinsten mot.
    (När jag nu köper nya aktier så köper jag dem via mitt ISK.)

    1. I ISK är det ingen extra skatt på utdelningar medan de i vanlig aktiedepå beskattas med 30 procent. Det är heller ingen skatt på reavinster heller i ISK, men flyttar du aktier dit från vanlig depå blir det reavinstskatt på de vinster du har i depån. När och hur snabbt det lägre skattetrycket i ISK lönar sig beror på hur ofta du tar hem vinster och vilken schablonskatt det är på ISK och KF. Det beror också på hur hög direktavkastning du får. Har du inget behov av pengarna just nu och direktavkastningen är låg kan det vara lika bra att låta aktierna stå kvar i din gamla depå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)