Operera bort närsyntheten – mitt första steg mot att bli cyborg

Jag har äntligen vågat mig på att operera bort min närsynthet, vilket jag ser(!) många fördelar med. Det är också lite skämtsamt ett första steg mot att bli en cyborg, en blandning av människa och robot.

I vardera ögat mellan hornhinnan och min naturliga lins sitter numera en ICL-lins, vars nya namn är Evo som i evolution. Namnet är bekant från börsbolaget Evolution med tickern EVO, men har inget med live kasino att göra. EVO eller ICL är en säker och permanent lösning som gör att jag kan se bra på långt håll i resten av mitt liv. Det går till och med att operera ut eller byta ut linsen vid behov.

Operera bort närsynheten - så gick det till när jag fick ICL i ögonen.

Däremot kommer jag att bli ålderssynt och få använda läsglasögon på nära håll inom några år eller så.

Det blir ändå praktiskt att spara tid och pengar på att slippa:
* sätta i kontaktlinser för att kunna använda solglasögon eller simglasögon
* ha glasögon så ofta
* putsa eller tvätta glasögonen så ofta
* använda kontaktlinser (blev torr i ögonen även av dyra dygnet runt-linser)
* regelbundet köpa kontaktlinser och linsvätska
* se det mesta suddigt utan glasögon eller linser
* ha glasögonbågarna i vägen när jag ska trimma håret på sidan av huvudet
* få imma på glasögonen om det är pandemitider och jag behöver ansiktsmask

Priset för min uppgradering blev 50000 kr via Proforma Clinic. Operationen gick snabbt, 10-15 min per öga plus en del förberedelser och koll före och efter.

Att operera bort närsyntheten innebär en viss besparing framöver. Glasögon och kontaktlinser har säkert kostat mig i genomsnitt 500 kr i månaden, vilket är 6000 kr om året.

Framöver skulle jag kunna tänka mig att boosta hjärnan med ett minneschip för att snabbare lära mig en massa bra saker. Därefter i framtiden någon gång bygga på kroppen med inbyggda vapen. Skojar bara, det är nog för dyrt.

8 reaktioner till “Operera bort närsyntheten – mitt första steg mot att bli cyborg”

 1. Hej Marcus!
  Spännande att läsa, jag har också precis nyligen blivit varse om ICL och går i liknande tankar. Ca -11 och -12 i styrka på ögonen, är otroligt trött på irriterande linser och tjocka glasögon efter alla år, men det är fortfarande en ganska skrämmande tanke att operera på ögonen. Priset däremot ser jag som en smart investering.
  Opererade de på båda ögonen samtidigt, eller tog de 1 öga åt gången med ca 2 veckors mellanrum som det står på sidan?
  Var det någon ”återhämtningstid” efteråt att tala om?
  Har du märkt av några bieffekter efteråt, som t.ex sämre mörkerseende, eller blev allt i stort sett perfekt?

  Du gav mig ytterligare lite inspiration att själv ta mig an detta ingrepp, så jag tackar för inlägget, och önskar dig en fantastisk helg!

  (Beklagar om jag skickade detta flera gånger, det verkade inte fungera i min vanliga webbläsare)

  1. Hej!
   Att operera ögonen var inte värre än att gå till tandläkaren, fast det var ögonen och inte munnen de meckade med. Båda ögonen fixade inom 30 min. Ögondropparna och annat gör att synen är lite si och så samma dag, men klart bättre dagen efter. Jag är för nyopererad för att kunna säga några bieffekter än.

 2. Gjorde själv LASIK för ett antal år sen för att få bort min närsynthet. Väldigt nöjd!
  ICL har jag inte hört talas om tidigare. Vad gör ICL bättre än LASIK? Mindre risk för ”återfall”?

  1. Ingen risk för återfall och i så fall om ögat förändrats kan man göra en ny operation och byta linser. Ingen risk heller för torra ögon, som jag hörde av optikern att det kunde bli med laser (lasik). Å andra sidan var det en läsare som på Facebook kommenterade att hon inte kunde ha ICL-linser pga torra ögon, men det kanske är om man är torr redan innan.

 3. Hej Marcus,
  Det är mycket värdefullt inlägg för mig. Jag har försökt göra 2 ggr hos Memira, med de sade att det är fortfarande tidig att göra för att jag fortfarande kan se bra på nära håll. Jag är mycket tacksam och det är väldigt värdefullt för mig om jag får svar av dig på mina frågor:
  1. Har jag förstått rätt att du såg bra på nära håll men behövde glasögon när du skulle se på långhåll? Dvs dina permanenta rättar till att du kunna se bra på långhåll? ELLER de fixa både på nära och långa avstånd?
  2. Är/Var du också astigmatism?
  3. Du beskriver operationen lik tandläkarbesök, men där vi har många olika upplevelser från några minuters lätt behandling till en timme lidande och borrning i nerver! 🙂 Kan du säga hur besvärlig var det? Är operation lidande? Känner du något under operationen?
  4. Tränar du något sport? I så fall har du provat nyligen efter operation att se hur upplever du? T.ex. Att se på lång håll, att se på din träningsklocka och försöker läsa små texter, hur är upplevelsen i duschen, simning, bastu, TV-tittande, osv… Det är mycket värdefullt om du berättar hur du upplever nu efter.

  Jag ska kolla mer på EVO och kanske boka en tid där.
  Tack på för hand,
  Mvh /Daniel

  1. Hej!
   1 Ja, jag var närsynt och såg dåligt på längre håll.
   2 Jag hade en aning brytningsfel.
   3 Det gör inte ont, men lite besvärligt är det att titta nära ett starkt ljus och få droppar i ögat istället för att kunna blinka.
   4 Jag ska börja träna igen nästa vecka när det gått en vecka sedan operation. Allt bra med ögonen just nu, men aningen svårt se upplyst digital display på handledsklockan i mörkret. Dessutom halo-effekter om skarpt ljus rakt i ögonen. Men inga problem eller något som gör något.

 4. En annan fråga när nu läste från deras sida:
  5. Jag ser att denna typ ICL-linser är åldersbegränsad till 44 år gammal! Dvs är man äldre ska till på RLE istället. Stämmer det?
  Mvh /Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)