Bli FIRE eller bara FI (ekonomiskt fri)

Du kan vara eller vilja uppnå FIRE, Financial Independence Retire Early. Du kan också enbart vara FI, ekonomiskt fri. För många tror jag det räcker, det vill säga de första två bokstäverna i FIRE.

Att vara en del av FIRE-rörelsen och leva på sina mer eller mindre passiva inkomstkällor håller på att bli lite av en folksport. Ekonomiskt fria kan vi bli i olika utsträckning, men något som verkligen underlättar att nå dit är att vi gillar det vi arbetar med.

Då blir det också lättare att bli bra på det och därmed tjäna mer pengar. För många tror jag därför att fullständig FIRE där vi slutar arbeta helt inte är det som gör oss gladast. Har vi hittat passionen för att vi älskar det vi gör eller gör det vi älskar ska vi inte sluta helt.

Det finns fortfarande många som tror att FIRE-rörelsen är för folk som vill sluta jobba på livstid. Enbart leva på sina helst maximalt passiva inkomster. Sitta i gungstolen.

Istället handlar det som du nog känner till om att kunna göra det vi vill, arbeta med det vi önskar och när vi orkar och kan. Utan tvånget som vi hade innan vi nådde FIRE, eller snarare FI. Att bli ekonomiskt fria i så stor utsträckning att vi har den frihet vi mår bra.

Du kan vara eller vilja uppnå FIRE, Financial Independence, Retire Early. Du kan också enbart vara FI, ekonomiskt fri. För många tror jag det räcker, det vill säga de första två bokstäverna i FIRE.
Mitt kontor sommaren 2021. Jag är FI, men blir nog aldrig FIRE. Jag har helt enkelt för många saker som jag vill göra och tjäna pengar på.

Flera av oss i FIRE-rörelsen kommer därför att vara aktiva och producera livet ut. Att dra sig tillbaka från traditionellt yrkesliv kan vara lite som att byta från ett ekorrhjul till ett annat roligare.

Det är precis som vanlig ålderspension, där vissa blir väldigt passiva medan andra är mycket aktiva som pensionärer. Hur aktiv är eller vill du vara som ekonomiskt fri?

8 reaktioner till “Bli FIRE eller bara FI (ekonomiskt fri)”

 1. Håller helt med! Vi har för mycket kli i kroppen och för många projekt vi vill göra för att bli helt FIRE. FI däremot är något som lockar – mycket för att våga ta steget och göra det man drömmer om: starta egen konsultlåda, hoppa på en riskfylld startup, jobba ideellt etc etc.

 2. Håller med. Jag är långt ifrån ekonomiskt oberoende, men som doktorand har jag ett arbete som inte kan köpas för pengar, utan enbart erhållas efter uthålliga ansträngningar och även en del tur.

  På ett par sätt lever jag faktiskt idag som om jag vore ekonomiskt oberoende. Så länge jag möter mina mål och delmål är jag fri att strukturera upp mitt arbete och min vardag som jag vill.

  Visst, en doktorandtjänst varar inte för evigt, men jag är genuint intresserad och fascinerad av mitt arbete och ser mig själv i framtiden arbeta vidare inom universitetet, som konsult eller egenföretagare, helt enkelt av eget intresse.

  Jag tror det är oerhört viktigt att försöka fylla sin vardag med något man bryr sig om.

 3. Hej Marcus,

  Tack för en bra blogg!

  Vad innebär det om advent international köper upp Sobi för Sobi aktien?

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)