Utdelningsfavoriter som står pall i lågkonjunkturen

Det var ett ganska bra andra kvartal 2024 för mina tio utdelningsfavoriter, i alla fall för att vara under en lågkonjunktur. Här är läget i aktierna i Utdelningsfavoriter by Hernhag. Du kan börja månadsspara i boxen hos Aktieinvest.

Direktavkastningen för aktierna är i genomsnitt 2,3 procent och det är inte högre än så på grund av att de flesta aktierna visar upp god utdelningstillväxt istället.

AAK fortsätter att visa fina marginaler och rörelsevinsten var detta andra kvartal upp med 41%. Ännu ingen tillväxt för volymer och intäkter.

Axfood föll på en rapport med låg försäljningstillväxt på endast 1,2% under andra kvartalet. Dessutom resultatpress från många olika engångsposter och annat som går över med tiden. För långsiktiga är nedgången vi sett sedan toppen i april 2024 ett allt bättre läge som öppnat sig.

Bahnhof växte intäkterna med 9 procent under andra kvartalet. Rörelsevinsten steg lika snabbt. Per aktie ökade nettovinsten med 16 procent tack vare mer intäkter på nettokassan, så på så vis gynnas Bahnhof av höga räntor. Marknadsandelarna fortsätter att öka och främst i Finland har utlandsexpansionen kommit igång. Ett bra kvartal till, helt enkelt. Min enda oro är prissänkningen i Sverige mot nya kunder åtminstone på 500/500 Mbit/s.

Å andra sidan blir det lättare att få nya kunder med lägre pris och lägre marginaler. Men både prissänkningar och expansion till nya länder inklusive Tyskland borde kunna sänka marginalerna framöver och det skrev jag om här, i inlägget om Bahnhof och marginalerna 2024.

BTS har fallit på börsen en tid och andra kvartalet gav förvisso några procent i tillväxt. Vinsten steg däremot inte. Affärerna i Europa gick svagt detta kvartal. Direktavkastningen på 2 procent är den högsta sedan 2018. Det så kallade P/E-talet är samtidigt det lägsta sedan samma år.

Ework kom som förväntat med ett till svagt kvartal rent försäljningsmässigt. Intäkterna backade 5% medan rörelsevinsten steg imponerande 36% tack vare högre marginaler. Arbetet med kostnader och effektivitet via skalfördelar och automation verkar allt löna sig. Orderingången föll 10%, vilket enligt mig är det mest negativa i rapporten. Eworks utsikter är enligt rapporten gradvis bättre efterfrågan under resten av året och på helåret ska vinsten per aktie öka med över 30%.

Hexagon redovisade nolltillväxt för både försäljning och vinst per aktie under andra kvartalet. Jag hoppas efterfrågan tar fart här någon gång snart. Just nu möter IT-bolaget tuff marknad inom främst bygg och fordon.

Investors substansvärde var inklusive återlagda utdelningar upp drygt 20% vid halvårsskiftet, vilket var dubbelt så bra som börsindex. Det är nästan märkligt bra, då portföljen domineras av storbolag som Atlas och ABB, som står för 33% av substansen. Bra bolag långsiktigt, visst, men så bra?!

Lagercrantz växte intäkterna med 10% och rörelsevinsten ökade med 8% under kvartalet. Utan förvärv föll försäljningen 3%. Efter över all kursuppgång från årsskiftet får vi nog vara glada att inte kraven var högre ställda. Aktien gjorde nämligen ingen stor kursrörelse på rapporten och det är bra att bolaget står emot lågkonjunkturen och möter en ändå stabil marknad. Långsiktigt är detta ett fortsatt lovande bolag.

Latour rapporterade 7 procent högre orderingång för sina industribolag, medan intäkter och vinst sjönk i industrirörelsen. Substanspremien är nu höga 45 procent. Det kan vara en anledning att ta hem vinst och sänka risken om du ägt aktien länge och den börjar väga tungt i portföljen, men det är ingen anledning att sluta månadsspara för då håller du på att bygga upp en position över tid. Värderingen säger heller inte mycket alls om tajmingen.

Wihlborgs minskade förvaltningsresultatet per aktie med 6% under andra kvartalet 2024. Från 1,60 kr per aktie till 1,50 kr per aktie. Det är en något lägre takt än de 7% resultatet sjönk med under första kvartalet. I takt med sjunkande räntor kommer bolaget att gynnas.

2 reaktioner till “Utdelningsfavoriter som står pall i lågkonjunkturen”

  1. Förstår inte riktigt logiken med Latour. Oavsett om du månadssparar en hundring eller pumpar in 10k här och nu är det fel att fylla på till denna substanspremie. Värdering är värdering, och är den för hög är du skyldig dig själv att titta efter bättre möjligheter. Det finns så många bolag att välja på, varför köpa något till överpris? Låt aldrig insatsen styra omdömet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)