Frågor och svar om utdelningsaktier

Idag är det fredag och aktiechatt hos PA. Som vanligt har jag fått en del frågor om aktier och börsen till min mejl och här kommer dem:

Har du några bra tips eller bolag du äger, följt eller på annat sätt har förtroende för?
Jag gillar i första hand utdelningsstabila bolag, som de på hernhag.se/utdelningar

Har du några bra tips på utdelningsaktier, gärna 3 st, för 2016?
Tre utdelningsaktier jag gillar är Castellum, Tele2 och Ework. Tajmingen säger jag inte så mycket om, men de lär löna sig på sikt.

Hur vet jag när sista datumet är att köpa aktien för att få ta del av utdelningen?
Du kan hitta sista dag inkl utdelning och x-datum en bit ned på respektive akties sida hos Avanza.se. Tänk på att aktier ofta faller med utdelningsbeloppet när utdelningen är avskiljd. Fördelen med utdelningar är främst sett över flera år, att du köper in dig i bolagens intjäning och får del av den.

Läste i PA för ett par nummer sedan om en fond, Merrant Alpha Select, som fick väldigt goda vitsord. Vad anser du om den? Är den ett alternativ till ett ”tryggt” bankkonto? Detta är inte mitt enda sparande, jag har både andra fonder och aktier men just som en förhållandevis trygg placering.
Den fonden är ett alternativ för dig som vill ha en börsneutral placering. Risken är högre än för ett bankkonto förstås, men också den sannolika avkastningen.

Atlas Copco B har inte gått så bra den senaste tiden. Tar den mycket stryk av att oljepriset sjunker och eller väntas en mindre bra rapport? 
Den hänger med verkstadsindustrin och oljan nedåt i kurslistorna. Antagligen blir det lättare att överraska positivt när kursen är ned innan en rapport, men inget är säkert förstås.

Förr i tiden fick vi fondägare utdelning varje år på fonder som hade utdelande aktier i sig alternativt gottgjordes utdelningen som ytterligare fondandelar. Nu för tiden har inga fonder några utdelningar till oss som ägare?! Hur ska jag veta hur fonderna fördelar fondens aktieutdelningar i respektive fond? Hur ser jag hur fondförvaltarna hanterar fondens aktieutdelningar och vart de pengarna tar vägen?
Nej, skattereglerna ändrades så nästan inga vanliga fonder ger någon utdelning längre. Lika bra det, för många placerare hade fonderna i vanlig depå och fick betala kapitalskatt på utdelningen, som sen återinvesterades i nya fondandelar. Återinvesterade utdelningar funkar bäst med utdelningshöjande aktier. Alla utdelningar som kommer från aktierna till fonden stannar i fonden och förvaltaren sköter det som allt annat kapital i fonden. Så det kommer dig som sparare till del ändå, men nu utan skatteavbränning.

 

Jag har de senaste åren fått tips om Fingerprint, Mycronic och Moberg Pharma. Vad anser du om t.ex. Orexo?
Orexo är en chansaktie, precis som Moberg Pharma, Fingerprint och Mycronic, Bra chansningar kan stiga väldigt mkt på kort tid, men också falla. För många är det svårt att tajma rätt och hänga med i svängningarna under lång tid. Men vissa kan klara det bra. Pröva dig fram, det kan vara så att mer än en strategi passar dig.

8 reaktioner till “Frågor och svar om utdelningsaktier”

 1. Hej Marcus.
  Rensat långsiktiga portföljen. Nu har jag :
  Investor
  Hm
  Alfa Laval
  Telia
  Volvo
  Meda
  Kinnevik
  Beijer alma
  NetEnt
  LITE toleranzia 27000 sek.
  Vad ska jag köpa mer och i vilka som jag redan har ska tanka mer?
  Det ska vara stabila aktier som kan ha bra tillväxt. Har sålt bef.lundberg.latour.xano.itab shop concept.

  1. Hej!
   Din portfölj ser bra ut. Kombinationen av stabilt bolag och tillväxt hittar du lättast bland medelstora bolag. Om t.ex. Melker Schörling och Hexagon rekylerar ordentligt blir de intressanta.

   1. Hej, Hur resonerar du kring Fortums rapport. Hög utdelning men hur ser framtidsutsikterna ut för bolaget? Behåller du aktien i portföljen?

    1. Hej, jag känner mig fortsatt lite orolig och besviken över kursutvecklingen och bolagets underliggande vinster, men utdelningen är hög och nu väntar förvärv och andra satsningar från bolaget. Jag behåller antagligen aktien så länge Fortum behåller utdelningen.

 2. Hej. Har nyss köpt din bok…att lyckas med aktier!
  En fundering jag får är:
  I dag verkar det som att ränteläget förblir lågt i en överskådlig framtid. Om vi utgår från att det blir så…i 10 år!
  Är det då någon risk att aktieutdelningar sänks….eftersom det ändå ger bättre ränta än bankränta etc?

  1. Hej! Tack för att du köpt min bok.
   Jag tror inte att börsbolagen ger låg utdelning bara för att direktavkastningen ändå är högre än räntesparande. Det är inget som spelar roll för bolagen, de tittar mer på möjligheter till att investera istället för att dela ut kapitalet. Det enda låg ränta gör är att det blir svårare för bolagen att höja utdelningarna, då det är prispress i samhället och därmed svårt att höja priset på det bolagen säljer så vinsterna kanske inte stiger så mycket. Däremot som sagt inga sänkningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)