10 procent av mina utdelningar borta

Utdelningarna under 2010-talet.

Jag har i ca tio års tid i ett kalkylblad skrivit upp mina aktieinnehav och hur mycket utdelningar jag får om året från respektive innehav. Numera är det Google Sheets där Google Finance levererar aktiekurser rakt in i bladet som gäller. Det tal jag mäter mina aktieframgångar med är i första hand inte kursuppgångar eller vad aktieportföljen är värd utan summan av alla aktieutdelningar på årsbasis. Med det sagt jagar jag aldrig högsta direktavkastningen, utan det ska vara trygg men hög eller växande utdelning.

Det som skiljer min utdelningssumma från den årliga utdelningsgrafen ovan är att den utgår från kalenderår och faktiska utbetalningar. Mitt kalkylblad räknar ut mina utdelningar på årsbasis per senaste utdelningsbesked. Summan var i slutet av 2019 högre än vad jag fick utbetalt till mig under kalenderåret 2019 då en del nyköp gjordes successivt under året. Den senaste toppen var i februari innan börsraset, men efter börsbolagens förslag till utdelningar.

Nu i april 2020 är mina utdelningar på årsbasis ned med knappt 10 procent från toppen. Valutakursförändringar ingår i siffrorna. Tappet sker trots att jag i nedgångarna passat på att nettoköpa aktier för likvider motsvarande 1-2 procent av portföljen.

Orsaken är dels att jag i mitt kalkylblad satt noll i utdelning på Alfa Laval och Nobina och dragit ned Beijer Almas utdelning med hälften. Kanske delar de båda industribolagen ut mer i höst, men vi får se. Estea Kapitalandelsbevis planerar också att sänka räntan från 6,25 procent till 5 procent på det nominella beloppet. Tre nordamerikanska högutdelare har jag sålt innan de hunnit sänka sina utdelningar.

Det kompenseras bara till viss del av nya innehaven Abbvie, Hexagon och Fortum. Läkemedel, IT och energiproduktion känns i vart fall tryggare än de aktier jag sålt. Förutom de nordamerikanska har jag även gjort exit i bemanningsbolaget SJR. Dessutom har jag minskat en del i Nobina, då mitt förtroende är lite lägre för bussbolaget nu efter utdelningssänkningen.

Det gäller att klara ett värstascenario

Om målet är att vara ekonomiskt fri gäller det att vara förberedd på värstascenarion. Ett av de viktigaste sakerna för att skydda sparportföljen i en börskrasch är att hålla riskerna nere och undvika att få panik.

I värsta fall kommer de ca 10 procenten av mina utdelningar som försvunnit att bli 25 procent. Det blir så om jag tar bort all utdelning från mina tre innehav som har en direktavkastning på mer än 10 procent, Exchange Income, New Mountain Finance och Oneok. Direktavkastningar som är så höga innebär att marknaden värderar aktierna utifrån hög risk för utdelningssänkning. Att alla tre slopar utdelningen helt vore ett värstascenario, men det är ändå möjligt. Det kan också komma sänkningar på fler ställen i portföljen under det kommande halvåret. Tillägg 17 och 19 april: Bilia, Ework och Sampo är tre bolag där utdelningen kan komma att sänkas jämfört med de ursprungliga förslagen.

Det gäller att förbereda sig mentalt och praktiskt på vad som händer om utdelningarna dras in i de tre bolagen ovan. Sannolikt omplacerar jag det lilla kapital som då kvarstår i annat som bevisligen klarar pandemier. Rent mentalt får jag bita ihop och härda ut. Försöka behålla perspektivet på tillvaron.

Jag skulle även om det blir de hemska 25 procent i minus på utdelningsfronten ändå i nödfall kunna leva på mina utdelningar, så jag ska inte klaga. Dessutom har jag flera olika inkomstkällor. Vi har alla problem, men på olika nivåer. Att mitt utdelningsbygge svajar lite i den snabbast uppkomna globala krisen någonsin är ett problem, fast på en hög nivå där min livskvalitet kvarstår. Problem i paradiset är bättre än problem i helvetet.

8 reaktioner till “10 procent av mina utdelningar borta”

 1. Behöver du verkligen omallokera dina innehav om tre bolag drar in utdelningen under en pandemi? Tror du inte att de återgår till business as usual så snart detta blåst över? Eller tänker du att du vill ha innehav som är så stabila att de inte ens behöver sänka/dra in trots att den värsta ekonomiska krisen i mannaminne pågår för tillfället?

  Tack för en trevlig podcasts förresten. Kul med en nystart av Tre Smarta med utökad bemanning. Hoppas ni kan köra lite tätare avsnitt än var tredje månad.

 2. Sålde av Orange igår då de annonserade en 30%ig utdelningssänkning samt verkade de inte ha några positiva nyheter framöver heller. Ett telekombolag är för mig likställt med stabila kassaflöden och klarar de inte detta hör de inte hemma hos mig.

  Har passat på att minska risken i portföljen genom att omallokera en del högrisk till mindre risk, då lågriskföretagens DA ändå är så pass höga. I långa loppet blir det en stabilare portfölj med högre SWAN-faktor 🙂

  Nobina sålde jag för länge sen, tack och lov. Vete fanken vad Sampo sysslar med senaste året, de har varit väldigt dåliga och skakiga i sin kommunikation gällande utdelningar. Först hette det att deras utdelning inte påverkas av Nordeas tapp förra året, sen en stund senare gjorde de en rejäl sänkning ändå och gick helt bort från det uttalandet, och nu ska de sänka igen alltså? Jag förväntar mig betydligt bättre kommunikation från ett så pass stort bolag.

  Tror du att NMFC kommer att göra en stor sänkning? Har försökt hänga med vad som skrivs på Seeling Alpha av bl.a. BDC Buzz, men svårt att dra några slutsatser… får väl se vad nästa kvartalsrapport har att förtälja.

  1. Sampo har varit lite skakiga, men de är rätt beroende av Nordea och bankerna är som de är med kris var 10-15 år.

   New Mountain Finance tror jag sänker utdelningen en del under ett par kvartal eller så, innan det börjar peka uppåt igen. I aktiekursen borde det redan vara inräknat.

 3. Om man skulle vilja ta en lite högre risk och plocka in någon ”Dogs of the Dow”-bolag som till exempel Swedbank. Tycker du att det är bättre att ta risken i början när det är långt kvar tills det är tänkt att man ska börja ta ut utdelningar istället för att återinvestera dem eller är det bättre att ta risken senare när man har börjat ta ut utdelningen?

  1. Risken för utdelningssänkning finns och lever du på utdelningar vill du undvika det. Därmed bättre att ta risker nu innan du börjar leva på utdelningar. Med det sagt är storbankerna inga favoritaktier, även om de är värdeaktier utifrån värderingen.

 4. Hej Marcus,

  Spontant tänker jag att 10% mindre utdelning är ändå, med tanke på alltihop, något du kan vara ”nöjd” med, om det stannar vid det.
  -25% är ju såklart betydligt jobbigare. OUCH!

  Så bra att du ändå med nöd och näppe klarar dig på det, före extrainkomster. Det måste kännas skönt.

  Du anger per år, men det är ju också viktigt hur det ser ut för närmaste kvartal och månad.
  Årssiffran kan ju återhämta sig, men kassaflödet på kort sikt spelar ju också roll.
  Jag räknar framtida utdelning till per månad, kvartal och år.

  Vänliga hälsningar,
  Tommy

  1. Hej!
   Jag är 17% ner nu från utdelningstoppen, bl.a. sedan Bilia drog in utdelningen. Jag har aldrig fokuserat särskilt noga på kassaflödet på kort sikt, för jag har alltid haft fler inkomster än utdelningen. För många andra är det förstås viktigt, har man inte kassaflöde får man ha likvider att leva på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)