Passiv inkomst – en aktiv väg att bli rik

Passiv inkomst är en del av vägen till att bli rik. För att nå framgång behöver vi skapa värde för andra och få hävstång via skalbar inkomst.

Det är bättre att fokusera mot det som är skalbart, då passiva inkomster är delvis en myt. Det beror på att allt vi tjänar kräver att vi först är aktiva och därefter i någon mån att vi förr eller senare är aktiva igen. Sällan eller aldrig får vi därför helt passiva inkomster.

Passiv inkomst är det som innebär skalbarhet och hävstång i din inkomst

Vad som är passiv och aktiv inkomst är en gråzon och inget man enkelt bara kan dela upp. Låt oss därför diskutera skillnaderna lite djupare.

Skillnaden. Mer aktiva inkomster kräver mer tid och energi än de mer passiva, men du får å andra sidan ofta mer kontroll och insyn i något du är mycket aktiv i. Jämför att driva eget företag med att äga aktier i ett börsnoterat storbolag.

Fördelen med de mer passiva källorna till intjäning är att du klarar i regel av att ha många fler. Därför är det en uppenbar fördel om du kan bygga upp sådana kompletterande intäktsströmmar i din privatekonomi.

Enligt tidochpengar.se kräver passiv inkomst ”…inget aktivt deltagande – i den dagliga driften – från den som tjänar den passiva inkomsten.”

Det är bra formulerat, men jag tycker att det nog blir en hel del aktivt deltagande i daglig drift eller i vart fall aktiv övervakning om du ska syssla med de exempel som ges, som apputveckling, mjukvaruförsäljning SaaS, blogga eller vara influenser.

Fast är du aktiv först kan du vara mer passiv senare. Skillnaden är som sagt ofta en gråzon.

Jag får min biblioteksersättning utan nämnvärt stor insats, men jag var aktiv när jag skrev böckerna och jag är aktiv via exempelvis Hernhag.se för att skapa intresse kring böckerna. Delvis ger det mig därför en stor hävstång på redan skrivna böcker och då hinner och klarar jag att ha många olika inkomstkällor.

Därför ska du skaffa dig hävstång, inte passiv inkomst

Nyckeln till höga inkomster överlag är i regel skalbarhet. Att du får hävstång på det du gör och äger.

Det populära men anonyma kontot Success Secrets TV i You Tube-klippet nedan ger tio sätt att skapa passiva inkomster. Flera av exemplen är skalbara, men hur passiv är du om du investerar i aktiebolag eller fastigheter, skriver en bok, handlar domäner, startar en blogg, säljer sina foton på licens på Shutterstock, marknadsför andras produkter via affiliate-länkar, kör Uber, hyr ut ditt rum eller skapar YouTube-videor?

Jag tycker det är bra idéer för att tjäna pengar och vi kan vara rätt passiva i några av fallen, men alla kräver minst någon form av bevakning eller administration.

Och kör du Uber behöver du vara riktigt aktiv, inte passiv (såvida du inte lyckas få tag i en självkörande bil då). Anställer du chaufförer blir du vd för en taxifirma och hur passivt är det?

Du kan däremot få hävstång på din insats om du klarar av att tjäna allt mer utan att du arbetar mer. Detta via högre priser, fler följare i sociala medier eller fler bokköpare, etc.

Skalbarhet är nyckeln. Därför är det bättre att leta efter något som ger dig hävstång, jämfört med mer allmänt att leta passiva inkomster. Jag tycker för övrigt att vi ska försöka få hävstång i både på tid och energi, inte bara inkomsten.

Så skaffar du dig skalbarhet och hävstång

För att nå framgång behöver vi skapa värde för andra och få hävstång via skalbar inkomst. Produkter som ger värde och som ger stordriftsfördelar blir lönsammare ju mer man skalar upp dem. Exempelvis att licensiera ut en produkt man skapat.

Mycket handlar om att bli effektiv och göra rätt saker, ha system och investeringar som arbetar åt dig och som du (aktivt men bara då och då) övervakar och tittar till.

Bästa sätten att skaffa dig hävstång på tid, energi och inkomster är att hitta det som kan arbeta åt dig.

Kapital. Kan arbeta åt dig via olika investeringar dygnet runt året om. Sen kan du vara mer eller mindre aktiv med ditt kapital. Mina utdelningsaktier ger mig kassaflöde året om även om jag ligger och sover, men ställs utdelningen in behöver jag ta ett aktivt beslut.

Anställda. De som jobbar åt dig skapar mer än vad du hade kunnat åstadkomma själv.

System. Här pratar vi allt från tradingbots till program som hjälper dig bli effektiv. Eller olika typer av samspel mellan dig och samarbetspartners, intressenter och samhället. Biblioteksersättningen är ett system som ger författare royalties automatiskt. STIM ger musikskapare intäkter. Har du patent på ett program eller en uppfinning som du licensierat ut har du ett system för att tjäna pengar på det.

Hyr du ut ett rum eller ett fritidshus kanske du har en uthyrningsfirma som sköter städning, nycklar och betalningsrutinerna. För min lägenhet i Spanien har jag det så det finns med andra ord ett sorts system som underlättar och sparar tid och energi för mig. Alla inblandades olika rutiner och regler utgör systemet och kapitalet jag stoppade in i investeringen arbetar åt mig.

Rutiner. Oavsett om det är i jobbet eller privat är enskilda rutiner något som du kommer ihåg att göra och du gör det antagligen snabbt och effektivt. Rutiner är enklare och mer grundläggande än system och de är ofta mer praktiska. Systemen består i regel av massor av olika rutiner som du och andra utför.

Ska du hinna skapa bra system och få gott om kapital som arbetar åt dig behöver du sannolikt smarta rutiner i vardagsgnetet för att hinna och orka allt. Jag äter ofta frukost samtidigt som jag bland annat läser, startar upp datorn, svarar på kommentarer till inlägg här på hernhag.se, kollar mejlen eller ser ett YouTube-klipp. En morgonrutin som sparar tid.

Hur du ska lyckas med tillgångar som tid och sparkapital skriver jag flera kapitel om i Hitta tillgångarna som gör dig rik.

Du kan få passiva inkomster från flera olika tillgångar. Läs mer i min bok.

Lär dig allt du behöver genom att köpa boken via Bokus och Adlibris eller signerade exemplar från Sterners Förlag.

Vad är passiv inkomst och bra inkomstkällor för dig? Berätta gärna i kommentarsfältet!

4 reaktioner till “Passiv inkomst – en aktiv väg att bli rik”

  1. Hej!

    På tal om Spanien, har du lust att göra ett nytt inlägg om din bostadsaffär i Spanien igen?

  2. Kommer det även ett inlägg om alla småkronor tidochpengar.se betalade dig för det här inlägget? För är pyramiden tillräckligt hög så kommer det ju alltid att rulla ned lite pengar som man kan fånga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)