Ansvaret för att bli rik och fri är ditt

En mycket viktig lärdom vi alla måste dra någon gång i livet är att vi själva är ansvariga för att få våra liv dit vi vill ha det. Det finansiella ansvaret är vårt eget.

Det är inte ditt fel (eller din förtjänst) att du föddes med de förutsättningar du fick och att du växte upp under de omständigheterna som rådde då. Det är däremot ditt ansvar att göra det bästa av situationen som vuxen. Att försöka utvecklas och själv ta tag i din situation.

Så länge du tror att någon politiker, släkting eller en riddare på en vit häst ska komma och hjälpa dig lär du inte komma någonstans. Det är lika illa som att hoppas på att ha en oerhört tur i lotterier, kasinospel, på börsen eller i karriären.

Videon ovan från det hemlighetsfulla kontot Success Secrets på YouTube tar upp hur vissa i Nigeria tror och hoppas att en politiker ska komma och göra deras situation bättre. Även om mycket i ditt liv kan förklaras och skyllas på gener, slumpen, andra personer etc måste du tro på att du har ett ansvar och en chans att lyckas till slut.

Vi vill alla till himlen, men ingen vill dö. Vi vill alla att våra grödor ska föröka sig, men vi kan inte vänta 90 dagar tills de växer. Citat om finansiellt ansvar.
Vi vill alla till himlen, men ingen vill dö. Vi vill alla att våra grödor ska föröka sig, men vi kan inte vänta 90 dagar tills de växer.

Tror du att de rika blivit förmögna genom tur finns risken att du ger upp och då kommer du nog aldrig att själv bli förmögen. Som jag skrev i Bli rik och fri med aktier är det mer än fyra av fem rika som skapat sin egen förmögenhet, så den insikten är viktig för att du ska kunna tro på din förmåga och att det är möjligt att själv lyckas.

Med offermentalitet och en tro på att framgång bygger på tur kommer du ingen vart. Pratar vi finansiellt ansvar tipsar Success Secrets även om den tänkvärda boken Rich dad, Poor dad. Men det är en annan författare som får sy ihop säcken:

"För att bli finansiellt framgångsrik måste du ta fullt ansvar för ditt liv och sluta förvänta dig att någon annan ska fixa livet åt dig."

”För att bli finansiellt framgångsrik måste du ta fullt ansvar för ditt liv och sluta förvänta dig att någon annan ska fixa livet åt dig.”

Uppdatering 10 september 2020: Skärmdump från YouTube-videon ovan där fotot är på Napoleon Hill som skrivit Think and grow rich medan George S Clason står som upphovsman till påståendet. Hör av er om det är Hills citat. Clason har för övrigt skrivit den lärorika boken Den rikaste mannen i Babylon.

Sammanfattande ord om finansiellt ansvar:

 • Bearbeta trauman, byt miljö när du kan och måste, och gå sen vidare. Kanske var du ett offer under en period i livet, men du behöver inte fortsätta att vara det i resten av ditt liv.
 • Ta ansvaret för ditt liv och som Framgångsboken uttrycker saken: bli en doer”. Varken politiker eller andra kommer att göra dig rik och lycklig. Det kan bara du göra.
 • Kan de flesta rika skapa sin egen förmögenhet så kan du. Du måste tro på möjligheten och komma så långt ifrån tankar om att ”systemet är riggat” du kan.
 • Lär dig hur man lever för att få pengar över och hur man ska investera. Lita på tillgångsslagen och ge din resa mot att bli ekonomiskt fri (eller vad du nu drömmer om) det antal år som krävs.

9 reaktioner till “Ansvaret för att bli rik och fri är ditt”

 1. Rich dad, poor dad. Det är en bok som jag brukar köpa och ge bort i födelsedagspresent/julklapp till tonåringar. Lättläst och lämpar sig mest för unga och riktiga nybörjare som inspiration.

 2. Hej Marcus.

  Många bra tips där. Tar man bara ansvar och jobbar hårt för sina framtida mål kan man komma långt. Sen gäller det att ha tålamod på det.

  Mvh Slimis

 3. Har gjort en stor förändring och det känns så bra! Inte bra ur en ekonomisk aspekt men hela familjen mår mycket bättre. Jag har sagt upp mig och är hemma med barnen. Kvinnofälla, kanske vissa tycker, men för oss är det en bra lösning. Vi har sparat länge, är skuldfria, äger vårt boende och har en buffert. Min man jobbar och vi delar på det som blir över av lönen. Jag går ut och jobbar extra när det passar oss, mest för att träffa lite folk. Bråk och stress har minskat enormt hemma hos oss!

 4. Hernhag, detta är fantastiskt bra. Du träffar mittiprick med allt där. Det enda jag saknar är ett förnuftigt citat från Henry Ford: “Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right,” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)