Frågelåda i börskaosets september 2022

Börsoron gör att aktiefrågorna haglar. Här är mina svar på några av de som kommit via mejl och sociala medier.

När det gäller H&M och SBB hänvisar jag till min krönika här hos Privata Affärer. Vad jag tycker om Intrum återkommer jag till i blogginlägg på fredag. Övriga frågor kan du ställa i aktiechatten på privataaffarer.se på fredag.

För övrigt håller jag med Affärsvärldens analys av Swedish Sterling Pref – teckna den inte. För låg direktavkastning (7,3%) jämfört med riskerna i den preferensaktien.

Börsoron gör att aktiefrågorna haglar. Här är mina svar på några av de som kommit via mejl och sociala medier.
Frågelådan är min sajtkategori med läsarfrågor och svar om sparande. Du frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Läsarfråga: Attendo är ett stort bolag som behövs, är kursen nära botten ?
SVAR: Attendo är misstänksamt lågt värderade. Svårt att förstå varför. En aktiekurs kan alltid falla lite till, svårt att veta när botten är.

Läsarfråga: Vad tycker du om Telia? Bra avkastning, är det nära ett köptillfälle?
SVAR: Telia borde vara nära sina bottennivåer, men jag ser ingen spännande uppsida heller. Ett relativt tryggt bolag är det oavsett. 

Läsarfråga: Hur gör du med dina finska aktier (Capman, Stora Enso R)? Har du de på Nordnet och har du dem från den finska börsen? Eller hur gör du för att undvika 35% källskatt?
SVAR: Jag har aktierna som är noterade i Sverige och de finns i min KF. Avanza begär avräkning även i de fallen. 
I ISK däremot hade Nordnet varit bättre, för att slippa begära tillbaka en del av källskatten själv. 

Läsarfråga: Vad jag förstår så är skillnaden mellan en box och en portfölj att när sparar hos Aktieinvest att portföljen säljer av de aktier som inte ”får var med i ligan”. Medan en box låter dessa skvalpa kvar och ägaren aktivt måste gå in och sälja. Finns det några fler skillnader? Varför valde du en box och inte en portfölj att sätta din prägel på?
SVAR: De portföljer man kan följa på hernhag.se/aktieindex/ möjliggör inget automatiskt månadssparande. Endast sparboxen gör att du kan investera i aktier som jag väljer utan att det blir fondverksamhet och förvaltningsavgifter. 

Utdelningsfavoriter by Hernhag är ganska lika en indexfond, då jag byter aktier väldigt sällan. Som du skriver får du själv sälja aktier som lämnar boxen.

Läsarfråga: Jag går och funderar på att investera i AP Moller Maersk. Kursen är nu rejält nedtryckt och även om man beaktar fallande vinst i  och med fallande fraktrater så är p/e-talet väldigt lågt. Dessutom verkar direktavkastningen helt exceptionell med nästan 18%. Vågar man tro på att de kommer hålla fast vid den utdelningen eller är det bara fiktiva siffror? Såvitt jag förstår är bolaget välkapitaliserat och har en stor kassa. Vad tror du, ska man slå till?
SVAR: Det här är en bransch som jag alltid undviker just på grund av de stora svängningarna. Det är en värdeaktie, men bolaget har sänkt utdelningen rejält tidigare.

Läsarfråga: Har en fundering kring Axfood. Den har sjunkit en del senaste veckan. Äger ej! På vilka nivåer tycker du att den är köpbar`?
SVAR: Jag ökade lite i Axfood igår. Aktien är ännu inte direkt billig, så stora positioner är det inte dags för.

Läsarfråga: Jag har mina aktier på ca 20-30 års sikt och gör roliga grejer för avkastningen. Vilka saker tror du behöver hända för att börsen ska vända uppåt igen?
SVAR: Att inflationen och räntorna toppar och börjar falla.

Läsarfråga: Om bankerna framöver tillåter slopad amortering för gemene hushåll (vilket i teorin skulle kunna elda på inflationen) är det då inte smartare att istället investera amorteringsbiten i börsen just nu där man kan få 7-9% direktavkastning på flera bolag?
SVAR: Det vore nog smart långsiktigt, men många agerar inte så tyvärr.

Läsarfråga: Tror du att fallhöjden fortfarande är stor för tillväxtaktier?
SVAR: Så länge räntorna stiger blir det svårt för många tillväxtaktier, men det borde vända under vintern tycker jag.

14 reaktioner till “Frågelåda i börskaosets september 2022”

 1. Hej,

  Tackar för riktigt bra sida & analyser.

  Läste lite ovan om Axfood. Tycker det är lite svårt att veta om man är lite tung i Axfood & Astra, bägge aktierna borde väl trivas i detta klimat samt bra rapporter bakom sig, bör det inte vara köpläge nu när dem gått ner lite? även om man är tung i dem?

  jag är – 12 Axfood & – 6 i Astra & har fortsatt att tanka. Är det bättre att minska lite på innehaven här eller vänta ut dem, antar att om fem år bör det väl inte spela någon roll?

  Undrar bara hur du hade resonerat i detta fall?

 2. Hej Marcus. Jag undrar vad du tror och tänker kring byggbranschen (Peab, Skanska) dom har ju rasat en del men det är ju fina bolag som klarat kriser förr.

  1. Hej!
   Ja, det är en svängig bransch så när det vänder så kan det vända rejält. Problemet är långsiktigt svag tillväxt och att vi nog är i början kostnadsinflation samtidigt som efterfrågan viker i bostadssegmentet.

  1. Peab är konjunkturkänsliga och därför har aktien redan fallit tillbaka. Särskilt då byggkostnaderna stigit i år. Om två tre år tror jag aktien står högre, för då är nog nästa högkonjunktur på gång.

 3. Hej! Hur tänker du kring dollarn nu och börsens värderingar?

  Lyssnade på en podd igår, där de nämner att de nästan endast handlar EUR/SEK då de tycker de börserna ser billiga ut. Håller du med? Är det värt att föra över pengar från KF till ISK tros?

  Min tanke var att behålla USD som en hedge mot ev fallande börskurser under första halvan 2023, men i podden sa de att det endast var en ”2022 grej. ”

  Tankar? Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)