Det går att slå börsindex på sikt

Det går att slå börsindex på sikt, för det har jag gjort sedan 2016. Detta främst om vi tittar på min kapitalförsäkring där jag har mina utdelningsaktier. Det är sällan jag bryr mig om börsindex, men nu har jag äntligen tagit mig tid att jämföra och utvärdera lite.

De svenska börsindexen OMXS30GI (30 mest handlade aktierna med utdelningen återinvesterad) och OMXSGI (hela börsen med utdelningen återinvesterad) är inte helt relevanta då jag placerar i Norden och i Nordamerika. Som svensk jämför man sig lätt ändå med de svenska börsindexen, så håll till godo.

Det går att slå börsindex, för det har jag sedan 2016. Detta främst om vi tittar på min kapitalförsäkring där jag har mina utdelningsaktier. Det är sällan jag bryr mig om börsindex, men nu har jag äntligen tagit mig tid att jämföra och utvärdera lite.
Det går att slå börsindex på sikt. Grön graflinje ovan är Stora Utdelningsportföljen som jag har i min kapitalförsäkring (KF). Gul linje är hela börsen med utdelningar och blå linje är OMXS30-bolagen med utdelningar.

Min avkastning i svensk valuta räknat och mätt från början av 2016 och fram till 12 september 2022 är 122,6 procent, vilket motsvarar 12,6 procent om året i genomsnittlig avkastning om vi räknar med ränta-på-ränta-effekten, lär mer om den en bit ned på denna sida.

Här är samma sak fast via Avanzas gamla grafer och enbart jämfört med storbolagsindexet.

Stora utdelningsportföljen har mindre kurssvängningar än storbolagsindexet. Ändå är avkastningen bättre på sikt.
Stora utdelningsportföljen har mindre kurssvängningar (volatilitet) än storbolagsindexet. Ändå är avkastningen bättre på sikt.

Min lågriskstrategi är att fokusera mot de stabilaste utdelningarna och sprida riskerna mellan olika nordiska och nordamerikanska aktier. Det har lönat sig i många år nu och portföljen är knappt på plus räknat från årsskiftet.

Totalt sett har jag lite sämre avkastning än ovan. Detta på grund av mina satsningar på bland annat onoterade aktier i min aktiedepå och på tillväxtaktier och fonder i min IPS. Där låg jag under en bra period alldeles för likvid. Att ha det mesta investerat över tid verkar löna sig, precis som låg risk. Med det sagt kommer jag inte att ge upp om tillväxtaktier, men det konceptet behöver jag utveckla lite till.

Saker som hjälpt min utdelningsportfölj att på sikt gå bättre än börsindex:
* Låg risk via god riskspridning.
* Att vara mer eller mindre fullinvesterad under stor del av tiden. Lite mer i kassa (upp till 10 procent) endast i undantagsfall, som i år 2022.
* Satsa det mesta på de stabilaste utdelningsbolagen.
* Undvika de högsta politiska riskerna, som när jag sålde Fortum i tid innan fiaskot i Ryssland.

Invändningar mot mitt skryt ovan är att jag tappar mot börsindex i de brantaste uppgångsfaserna. Jag riskerar även att tappa mot de svenska börsindexen om dollarn försvagas framöver. Totalt har jag dessutom sämre försprång mot index då andra mycket mindre depåer gått sådär.

2016 kan dessutom tyckas vara en smula godtyckligt startår, men det var året som jag kom ut med min bok Bli rik på aktieutdelning. Man lär sig mycket av att skriva böcker så även om jag började använda utdelningsstrategin redan i slutet av 00-talet var det först i mitten av 2010-talet som det verkligen började bita bra. Läser du min bok behöver du kanske kortare startsträcka än vad jag behövde.

Min bok om aktieutdelningar är den som säljer bäst. Strategin hjälper dig få god riskjusterad avkastning och kanske även slå index.
Min bok om aktieutdelningar är den som säljer bäst. Strategin hjälper dig få god riskjusterad avkastning och kanske även gå bättre än börsen långsiktigt.

Det finns många aktiestrategier och de flesta har rent statistiskt sett slagit börsindex. Även utdelningsstrategien. Förklaringen till att många placerare får stryk av börsindex är att man inte följer en bra strategi tillräckligt länge.

Slå börsindex även framöver?

Det kommer att bli svårt för mig att göra slå börsindex på sikt om aktiemarknaden börjar gå bra långsiktigt. Särskilt med en svagare dollar. Då hjälper det kanske inte att jag i år sakta med säkert försöker vikta ned en aning i dollartillgångar.

En slutsats jag drar är att min KF är min bästa depå så det är rätt att fortsatt fokusera på den. Håll fast vid det vinnande konceptet och bara utveckla det på marginalen.

Övriga depåer med andra strategier är det värre med. Onoterade aktier tänker jag inte hålla på med egentligen. Jag har mycket blandade framgångar där, framgångarna i Fortinova och Euroforest uppväger knappt för motgångar.

Tillväxtaktier har jag fortfarande lite grann placera i, men ska jag satsa mer kapital här ska jag också vara mer trendföljande. Hernhags variant av Arne Talvings Kavastutrender. Fungerar inte det blir det ny utvärdering.

Hur det går för mina aktieindexfonder jag byggt via egna portföljer kan du se här.

Konsten att slå börsindex kan du läsa, titta och lyssna mer på i poddavsnitt och YouTube-klipp.

12 reaktioner till “Det går att slå börsindex på sikt”

   1. En nedgång på 40% till 6kr / USD är väl inte helt omöjligt heller. Men din poäng är ändå relevant förstås. Frågan är hur avkastningen ser ut om man exkluderar valutaeffekten. Har slagit börsen även om man exkluderar uppgången i dollar? Hade varit intressant att höra.

    1. Dollarn stod 20 procent lägre i början av 2016 jmf nu i september 2022, vilket rent teoretiskt med oförändrad portfölj hade inneburit att valutaeffekten stått för 0,2*33 = 6,6 procentenheter av avkastningen. Problemet är att jag inte vet hur stor andel i dollar jag hade på den tiden. Och andelen i USA-aktier har hela tiden förändrats precis som valutakursen.

 1. Grattis!
  Jag förstår varför du valde 2016 (boken), men har du detta än längre tillbaka (från att du blev kund hos AVA och började med utdelningsstrategin)? Vore kul att se hur det står sig i ett ännu längre perspektiv.

  Gläds med dig!

  /Cristofer

 2. Hej!
  Har du dina svenska utdelningsaktier i denna ”Stora utdelningsportföljen” KF med eller bara de med utländsk källskatt?
  Har själv en KF med utländska och en ISK med svenska aktier men funderar på att ha alla i en KF istället för att ha alla utdelningsaktier samlade för lättare uppsikt totalt med utdelningstrategin.
  Ser du några nackdelar med detta?

  Tack för att du delar med dig av dina tankar om aktier, det ger mycket inspiration!
  / Wn

  1. Hej!
   Jag har allt i en KF, både svenska och utländska. Jag rekommenderar den lösningen. En strategi eller typ av aktie per depå, oavsett var aktierna är noterade. Den teoretiska risken kanske är mindre i ISK då man står som ägare till de aktierna, men det är tveksamt om det gör att det är värt att ha en separat depå bara för Sverige-noterade aktier.

 3. En skillnad mellan ISK och KF att vara medveten om är att KF:en avvecklas när man dör, så förmånstagaren får alltså pengarna, inte själva aktierna. Samt att eventuell utländsk källskatt man skulle ha fått tillbaka senare ”brinner inne” eftersom KF:en då inte finns kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)